{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Talenat, to je Vasilis Spanulis. Najbolji strelac Evrolige u istoriji
Grčki bogovi nisu štedeli

"Svako od nas je genije, ali ako talenat ribe posmatrate kroz procenu njene sposobnosti da se penje na drveće - riba će uvek misliti da je glupa i nesposobna". Tako kaže jedna od poslovica.

Ako biste Vasilisa Spanulisa ne samo stavili da radi nešto drugo, a da to nije košarka, već kada bi morao da igra nešto drugačije od onoga što inače igra u košarci, to jednostavno nije to.  Stvoren je za košarku. Kada vidite Vasilisa, on ne deluje fizički dominantno. Štaviše, deluje kao da nije igrač najvišeg kalibra. Nije nemoguće snažan poput Adetokunboa, nije toliko jak u organizaciji igre kao Dijamantidis, ali je ubitačan kada je postizanje koševa u pitanju.

Zato i ne čudi što je onaj magični bradonja, skromnog karaktera, postao sinoć najbolji strelac u istoriji Evrolige. Dostignuće kakvo se retko viđa.

U svetu sporta u kome se teži fizičkoj savršenosti, Spanulis je onaj igrač starog kova. Njega sprema mnogo puta nije služila, imao je dosta povreda tokom karijere, ali je zato imao ono nešto što drugi nisu. Znao je da uradi ono što je najvažnije u košarci. A zato nisu potrebni ko zna kakvi bicepsi. Samo dobro čitanje igre i strašan šut.

A tu bogovi sa Olimpa nisu štedeli kada se rodio mali Vasilis u gradiću Larisa pre 37 godina.

Sa 14 poena sinoć protiv Fenerbahčea stigao je do ukupno 4.157 poena i tako pretekao Huana Karlosa Navara za jedan poen. Ovo mu je 14. sezona u Evroligi, a do sada je osvojio tri titule prvaka Evrope. Jednu sa Panatinaikosom 2009. godine, a onda i dva puta u Olimpijakosu i to dve vezane - 2012. i 2013. godine. Ne samo to, već je i tri puta bio MVP Fajnal fora Evrolige, a to je pre njega uspelo samo Toniju Kukoču. Jednom je bio odabran i za MVP-ja cele lige, a to je bilo one 2013. godine.

Tri puta je bio u prvom timu Evrolige, sedam puta osvajač grčke lige, tri puta MVP lige, pet puta najbolji asistent grčke lige.

Pazite sada ovo: Spanulis ne samo da je rekorder Evrolige po broju datih poena, već drži rekord i po broju asistencija. Do sada ih je imao 1.483, a iza njega je ostao Dijamantidis sa 1.255. Treće mesto drži aktivni igrač Serhio Rodrigez sa 1.181, a četvrti je Toma Ertel sa 1.173. Miloš Teodosić je šesti sa 1.126.

Ni tu nije kraj, Vasilis drži i prvo mesto po ukupnom indeksu korisnosti, a stigao je do cifre od 3.941. Huan Karlos Navar je drugi sa 3.890, a Dijamantidis je treći sa 3.806. Po broju datih trojki Spanulis je treći (473), a ispred njega je ostao nedodirljivi Navaro sa čak 623 date trojke.

Sve ove brojke govore nam da je Spanulis potpuni kralj Evrolige u ovom veku otkako se vrše precizna merenja. Ipak, koliko god Spanulis bio veliki zbog brojki, veliki je i zbog svog ponašanja van terena. Vrlo je skroman, porodičan čovek.

Zamislite sebe u situaciji da postajete najbolji strelac u istoriji Evrolige. A vaš tim je izgubio. Spanulis nije uspeo čak ni da se raduje zbog velikog uspeha. Izašao je na centar sa polukiselim izrazom lica i dobio plaketu od Teodorasa Papalukasa.
"Srećan sam zbog rekorda, ali i nesrećan zbog poraza. Želim da se zahvalim svim svojim trenerima i saigračima, predsednicima i svima koji su mi verovali svih ovih godina. Hvala svima svima," poručio je legendrni Grk.

Karijeru je počeo davne 1994. godine u juniorskim kategorijama Gimnastikosa u Larisi. Debitovao je na profesionalnom nivou 1999. godine sa 17 godina. Kasnije je prešao u Marusi, proveo četiri sezone i potom sa nadimkom Grčki Stiv Neš prelazi u Panatinaikos.

Usledila je kratka epizoda u NBA ligi gde se oprobao, ali je na vreme shvatio da je Grčka njegovo podno tle. Vratio se u PAO, igro tri godine i onda u onom čuvenom transferu prešao u Olimpijakos gde je i dan-danas.

Čuveni Kil Bil je uspešan i van terena, a u Evropi je uspeo da napravi veliki uticaj tokom karijere (koja još traje) i sigurno da bi i njegov idol iz detinjstva, Majkl Džordan, bio ponosan na njega.

Tokom karijere je izgradio veliko prijateljstvo sa Nikosom Zizisom, a bio mu je i kum na venčanju. Sa Olimpijom Kopsonidu ima petoro dece - tri sina i dve kćerke.

Kada god bude završio sa košarkom, ostaće upamćen kao jedan od najvećih evropskih igrača koji su igrali sa narandžastom loptom. Za sve što je uradio u karijeri, zaslužio je sinoć i veliki aplauz od Željka Obradovića.

Šta čovek može još da traži od bogova sa Olimpa?

FOTO: MN Press, Star Sport

Najnovije vesti


×