{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Deni Avdija na odsluženju vojnog roka od 32 meseca?!

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 14
Supertalentovani košarkaš Makabija pristupio jedinici IDF, poznatijoj kao Izraelske odbrambene snage...
Deni Avdija na odsluženju vojnog roka od 32 meseca?!

Potencijalni prvi pik predstojećeg NBA drafta Deni Avdija pristupio je danas jedinici IDF, poznatijoj kao Izraelske odbrambene snage i prema tamošnjiim zakonima sledi mu služenje vojnog roka od 32 meseca, odnosno dve godine i osam meseci?!

Mada scenario u kojem bi jedan od najtalentovanijih košarkaša današnjice ispustio gotovo tri godine svoje karijere zbog odsluženja vojnog roka deluje gotovo šokantno, Izrael je prilično oštar po pitanju služenja zemlji i obaveza prema vojsci i izuzeci se prave samo u izuzetnim slučajevima. Pošto je Deni Avdija jedan od najboljih mladih košarkaša Evrope s velikim NBA potencijalom, te krunisani šampion Izraela u prethodne dve godine, ali i osvajač dve zlatne evropske medalje s mlađim kategorijama, moguće je da će Vlada Izraela napraviti izuzetak i dopustiti Avdiji značajno skraćenje vojnog roka...

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Makabija, Deni Avdija se jutros javio na regrutaciju za IDF u pratnji svog oca i legendarnog košarkaša Crvene zvezde Zufera, te agenta u bazu Tel Hašomer, gde je zadužio vojnu opremu koju će nositi u narednom periodu.

Podsetimo, u Izraelu je služenje vojnog roka obavezno za sve punoletne građane i Deni Avdija je trebalo da pristupi vojnim snagama prošle godine, ali mu je ipak dozvoljeno odlaganje pošto je osvojio evropsko zlato u konkurenciji do 18 godina i kako bi se pripremao sa Makabijem za sezonu u Evroligi.

Međutim i u Makabijevom saopštenju se navodi da se očekuje da će se Avdija u budućnosti takmičiti protiv najboljih svetskih košarkaša u SAD, što samo ukazuje da mu neće izmaći NBA karijera zbog obavljanja građanskih dužnosti.
“Jako sam ponosan što sam pozvan u IDF, što se i očekuje od svakog građanina mojih godina“, izjavio je kratko Avdija.

Deni Avdija je viđen kao jedan od najvećih bisera predstojećeg NBA drafta u Bruklinu – i dalje je zakazan za 25. jun –, a skauti Klivlend Kavalirsa gledali su ga nekoliko puta prethodnih meseci. Poslednji put bilo je to u februara kada je Avdija ubacio 21 poen Rumuniji na startu kvalifikacija za Evrobasket.
“Ne osećam nikakav pritisak jer sam viđen kao jedan od najtalentovanijih igrača u Izraelu. Osećam se srećno i lično imam velika očekivanja. Radim jako i nadam se da ću izvuči ono najbolje iz sebe kako bih bio što bolji košarkaš“, rekao je Avdija.

Nedavno je Avdija dobio velike pohvale od bivše zvezde Minesote Timbervulvsa Derika Vilijamsa, koji ga i sam vidi kao verovatno prvog pika na draftu.
“Deni ima fantastičnu građu i dobar osećaj za igru. Mnogo je igrača širom sveta koji su talentovani, ali malo je onih sa setom veština kakav ima Deni, uz veliko samopouzdanje i visoki košarkaški IQ“, rekao je Vilijams.

Prema određenim najavama, NBA draft bi ove godine mogao da se pomeri za avgust ili septembar zbog pandemije virusa korona.

A, koliko će Deni Avdija biti odsutan sa terena – veliko je pitanje. Avdija će u vojsci imati i mesečnu platu u visini od 5.900 evra.

Foto: Via Twitter / @Maccabi Tel Aviv

Najnovije vesti


×