{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Božićni start NBA sezone i razoran uticaj na kvalifikacije za OI

Najjača košarkaška liga razmatra kasni početak za takmičarsku 2020-2021, što bi desetkovalo našu reprezentaciju za naredno leto
Božićni start NBA sezone i razoran uticaj na kvalifikacije za OI
©MNpress

Dok se čeka da se vidi šta će biti sa ovom, nedovršenom sezonom, NBA već razmišlja unapred. I planira, naravno.

Problem sa pandemijom je praktično i dalje nerešiv i veliko je pitanje kada će se i kako nastaviti takmičarska godina u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, iako se polako najavljuje povratak ekipa na ttreninge u državama koje su počele da popuštaju sa zabranama, te ova dva-tri meseca karantina utiču i na naredni takmičarski period.

Upravo zato čelni ljudi NBA na čelu sa prvom glavom, Adamom Silverom ozbiljno razmatraju plan početka na Božić po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra 2020. Mnogo je benefita ako ovo razmišljanje postane i odluka, pre svega za samu ligu. Ali ne i za nacionalne timove.

Naime, ova sezona, ako se nastavi biće gotovo izvesno odigrana bez publike, te bi navijači možda mogli da se vrate u SAD na tribine do pozne jeseni. Takođe, NBA već godinama za Božić planira najveće derbije, što dodatno povećava gledanost utakmica, te je i zarada od reklama samim tim veća. Sad bi to još bio otvarajući dan sezone, što bi mu dodalo na spektakularnosti i atraktivnosti.

O ovom rešenju se već duže vreme razmišlja, pre svega sa ekonomske tačke gledišta, a sada se ukazala prilika i da se implementira. Loša vest je što bi se finalni deo sezone igrao u avgustu, a to znači da će veliki deo evropskih NBA igrača, ako ne i svi biti sprečeno da brani boje nacionalnih timova koji narednog leta moraju da prođu kvalifikacije za Olimpijske igre 2021. u Tokiju.

To se odnosi i na našu reprezentaciju koja u Beogradu ne bi mogla da računa, po svemu sudeći na Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu, Bobija Marjanovića, Alena Smailagića i Marka Gudurića.

Turnir u našoj prestonici će, kao i oni u Kaunasu, Splitu i kanadskoj Viktoriji biti održan u periodu između 22. juna i 4. jula naredne godine. Plavi su u Grupi A sa Dominikanom i Novim Zelandom i ukoliko bude među pre dve idu u polufinale. U beogradskoj Grupi B su Portoriko, Italija i Portugal, a samo pobednik kvalifikacionog turnira dobija olimpijsku vizu.

 

Najnovije vesti


×