{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Na današnji dan 1991. godine Crvena zvezda postala šampion Evrope
Zvezdina najveća godišnjica – 28 godina od Barija  (VIDEO)

Godine prolaze, sjaj velikog uspeha ne bledi. I dalje se priča o njemu kao nečemu čemu treba težiti, i nadati se da će sličan period ponovo doći. Na današnji dan 1991. godine Crvena zvezda je posle boljeg izvođenja jedanesteraca savladala Olimpik iz Marseja (5:3) i postala prvak Evrope. I ne samo to: najtrofejniji srpski klub postao je tek drugi tim iz istočnog bloka čiji kapiten je podigao pehar sa velikim ušima (drugi je Steaua).

Čisto podsećanje za mlađe generacije. Na putu do velikog finala crveno-beli su eliminisali Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo iz Drezdena, Bajern iz Minhena. A onda je dobila iscrpljujući bitku sa Olimpikom iz Marseja. Tadašnji trener Ljupko Petrović odlučio se za igru „čekalice“, svestan da mora da ukroti vanserijske moći Abedija Pelea, Krisa Vodla, i Papena. Koliko je bila jaka četa Rajmona Gutelsa dovoljno govori činjenica da su u četvrtfinalu eliminisali neprikosnoveni Sakijev Milan, a da su na klupi tog tima sedele takve veličine kakve su Erik Kantona i Dragan Stojković Piksi.

Igra na nulu isplatila se Petroviću i Crvenoj zvezdi. U prvoj seriji penala kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac Manuela Amorosa. Za crveno-bele su precizni bili Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i na kraju Darko Pančev.

Rat na Balakanu uticao je da se šampionska generacija brzo raspadne, odnosno da sledeće godine kao domaćin igra u Segedinu, Budimpešti i Sofiji. Nikada nećemo saznati šta bi bilo da je Crvena zvezda živela u normalnim, mirnodopskim uslovima. Već su bili dogovoreni transferi Jarnija i Bokšića... Imala je Zvezda šansu da dugo bude u evropskom vrhu. Voljom drugih nije je iskoristila.

Međutim, i dalje će se pamtiti taj 29. maj 1991. godine.

 

Najnovije vesti


×