{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Zvezda je posle Barija mogla da bude nezadrživa, Šuker i Jarni već bili spakovani

/ Izvor: Danas
Komentari: 54
„Pregovaralo se i sa Jokanovićem“, kaže Ljupko Petrović
Zvezda je posle Barija mogla da bude nezadrživa, Šuker i Jarni već bili spakovani

Pauza uzrokovana suspenzijom sezone zbog pandemije korona virusa će mnogim fudbalskim klubovima doneti glavobolju i finansijske gubitke, ali bi nekima mogao da donese i priliku da podvuku crtu, razmisle šta su radili dobro, a šta loše i da izvuku neku pouku.

Tako kaže proslavljeni stručnjak Ljupko Petrović koji je 1991. godine sa Crvenom zvezdom pokorio Evropu. Om smatra da bi Crvena zvezda i Partizan mogli da naprave analizu dosadašnjeg rada i da naprave dugoročnije planove.
„Zvezda i Partizan su dovodili dobre strance, ali u 50 odsto slučajeva oni ipak nisu pravili razliku na terenu u odnosu na domaće igrače. Ovo je možda dobar trenutak da se lopta prebaci na naše igrače, na omladinski pogon. Dragan Džajić i Vladimir Cvetković su pet godina stvarali tim za uspeh iz 1991. Tako je kao plod dugoročnog rada i učenja na greškama došao Bari kao kruna. Jedini stranac koga sam tada imao u timu bio je Miodrag Belodedić, reprezentativac Rumunije, a ni on nije bio pravi strani igrač. Imali smo najbolje iz Jugoslavije i nisu nam ni trebali stranci. Isto tako i na ovaj period treba gledati kao na priliku da se podvuče crta i napravi plan gde klub može da bude za narednih pet, šest godina“, kaže Ljupko Petrović u intervjuu za list Danas.

Dok se odmara na Zlatiboru u karantinu, odvojen od porodice, iskusni stručnjak razmišlja kakav nas fudbal očekuje posle korone.
„Mislim da će u 50 odsto klubova doći do razlaza sa najskupljim igračima. Kod mene u CSKA Sofiji gde sam savetnik već se sada razmatra prekid saradnje sa šest, sedam fudbalera koji su prošlog leta dovedeni. Žilina je bila među najboljim klubovima Slovačke, a praktično se gasi. Svi klubovi će morati da srede finansije ako ne žele da tako prođu. Ovo će napraviti pad u privredi i to će svakako dovesti i fudbal u tešku situaciju“.

Petrović koristi slobodno vreme za pisanje knjige o najvećem uspehu u karijeri: Zvezdinoj tituli šampiona Evrope.
„Vreme trošim i tako što pripremam svoju petu knjigu koju planiram da objavim sledeće godine, na 30 godina od Barija. Ona će biti posvećena tom jubileju i u njoj ću navesti sve ono što čini fudbal i što se promenilo u ove tri decenije. Analiziraću da li je danas fudbal isti kao što se igrao tada i šta se dogodilo sa igrom. A došlo je do mnogo promena i za mene su Englezi sada na prvom mestu“, smatra Ljupko Petrović.

U knjizi će biti i zanimljivih detalja poput onih o tadašnjim planovima Crvene zvezde da posle Barija stvori još jači tim i da napadne još koju tituku kontinentalnog prvaka.
„Davor Šuker i Robert Jarni su igrači koje smo već kaparisali i koji je trebalo da dođu u Crvenu zvezdu u leto 1991. godine. Pričali smo i sa Slavišom Jokanovićem i bili blizu dogovora. Sa onim timom, pojačanim sa ta tri igrača, garantujem vam da bismo bili ekipa koja je nezadrživa u Evropi. Isto tako vam garantujem da bismo ponovili uspeh iz Barija, i to možda više puta. Međutim, izbio je rat i sve je to propalo. Žao mi je jer je Jugoslavija imala snagu da donese ne samo jednog već možda i više prvaka Evrope. Pogledajte kako Španci ne dozvoljavaju da im se raspadne država, dok smo mi to ćutke gledali“, kaže Petrović.

(FOTO: MN Press)

Najnovije vesti


×