{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Zašto je tako teško čuvati Dušana Tadića? Govori 16 igrača koji su imali tu nesreću da ga probaju

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 12
Neverovatno je jak, trbušnjaci su mu kao kamen, lukav je, pun trikova, ima božanstvenu levicu, ne smeš s njim u duel, a za tri godine nije propustio nijednu priliku da posle treninga ode na dodatan rad. I zato je najbolji
Zašto je tako teško čuvati Dušana Tadića? Govori 16 igrača koji su imali tu nesreću da ga probaju
Duel sa Juventusovim Danijeleom Ruganijem

Brojke su zašanjujuće: čak 38 golova i 23 asistencije! Pa iako se u Evropi najviše piše o Matijsu de Lihtu i Frenkiju de Jongu, jer njihovi transferi Ajaksu će doneti bezmalo 150.000.000 evra, Dušan Tadić je bez svake sumnje ove sezone bio najbolji igrač u holandskom fudbalu. Alfa i omega Ajaksa. A zašto je tako teško sačuvati ga? Voetbal International je pokušao da sazna opširnom anketom u kojoj je intervjuisao čak 16 igrača koji su imali tu nesreću da ga čuvaju. Predstavnici svih članova Eredivizije, osim PSV-a. Dali su značajan doprinos razumevanju Tadićeve igre.

DION MELOUN (ADO Den Hag)

Kad smo igrali protiv Ajaksa primetio sam da se Tadić dosta bavo i trenerskim poslom. De Liht je bio kapiten, ali i Tadić je bio veoma zaposlen objašnjavajući igračima gde da stoje. Kad smo na utakmici na domaćem terenu poveli on je podizao saigrače, govorio im da dignu glave. Takođe, primetio sam da jednostavno ne staje. Sigurno jedan od najtežih protivnika koje sam imao, maa mi se dopadao i Dris Mertens dok je igrao u Erediviziji.

JONAS SVENSON (AZ Alkmar)

Tadić je drugačiji od svih ostalih ofanzivaca u Erediviziji. Nije lako igrati protiv njega, rekao bi čovek da je maltene previše dobar za ovu ligu. Uzima loptu tamo gde bi najradije da ga ne vidiš na njoj. A kad mu je u nogama, Tadić je pametan. Odigrava u pravom trenutku, levica je veoma dobra. Neću da kažem da je najbolji protiv koga sam igrao, jer sam 2016. kao reprezentativac Norveške igrao prijateljsku sa Belgijom Eden Azar mi je bio direktan rival, ali svakako je Tadić visoko na tojlisti. Pokazao je i u Ligi šampiona da može da naudi ozbiljnim defanzivcima.

LIROJ OVUSU (De Grafšap)

Ajaksovi napadači te razvlače u svim pravcima. Radovao sam se tome pre no što smo igrali sa Ajaksom u gostima, ja baš protiv Tadića. Gledam mnogo fudbala, njega sam baš dosta gledao još dok je igrao u Engleskoj. Znaš da će biti lično kad si protiv Tadića, jer je igrao protiv veoma snažnih defanzivaca u Premijer ligi. Za mene je to bilo lepo iskustvo, mnogo sam načuio. Nekad moraš da budeš oštar prema njemu, mada mislim da mu to i odgovara. Nema tu prijateljstva tokom meča. I pre no što primi loptu, osvrne se, odgurne te i onda je tek uzme. Zbog tih nekih pametnih trikova ga je teško čuvati. Trudio  sam se, ali mislim da mi je nedostajalo oštrine da bih kontrolisao Tadića.

U fokusu holandske javnosti

JIRGEN MATEJ (Ekselsior)

“Odmah da se razumemo, leva noga – svetska klasa. Na prvi pogled vam možda ne deluje kao fizički jak igrač, ali kad uđeš u duel s njim odmah vidiš koliko je jak. Dva put su nas tukli ove sezone i ponekad sam imao osećaj da sam uvek korak iza Tadića. I nikad ne znaš šta će da uradi. Da se odbije o tebe, okrene se, samo nastavi korakom? Neverovatno je nepredvidiv.  Nadali smo se da će Ajaks biti umoran zbog pretrpanog kalendara, ali nismo to primetili. Ne znam kako održavaju kondiciju tamo, ali dobro im ide.

GLEN BIJL (Emen)

Kod nas na veštačkoj podlozi bio je malo mirniji nego obično, činilo mu se da se ne oseća komforno na takvom terenu. Meni je bilo teže sa Stivenom Bergvajnom iz PSV-a, on više koristi brzinu dok dribla. Tadić voli da stane na loptu. Tad tek primetiš koliko je jak, ali mislim da su njemu neophodni svi ostali saigrači da bi funkcionisao na optimalan način. Posle nekog vremena je počeo da udara, ali mogao sam to da pretpostavim – bio sam užasno naporan. Ali da moram da budem iskren: kad vidiš statistiku jasno je da je među najboljima u Erediviziji. On sve oko sebe čini boljim igračima.

MKE TE VERIK (Groningen)

Kad zaključa loptu kao da je stavio pancir na nju, a? Bio sam na stadionu kad su igrali protiv Reala, bilo mu je nemoguće uzeti loptu. Vidiš odmah i koliko trenira. U jednom duelu sam mu dotakao trbušnjake, tvrdi su kao kamen. Kad smo bili domaćini napravili smo im više problema, tukli ih jako, videlo se da je Tadić besan. Vikao je da ne poštujemo Ajaks, što naravno nije tačno. Ali da bi zaustavio takvog igrača moraš da uneseš celog sebe. A vrhunski igrači to moraju da izdrže, to je deo posla.

ŠON KLAJBER (Utreht)

Mislim da sam odigrao dobar meč protiv Tadića. Nije mu se dopadalo što sam bio to baš agresivan, čak i napadao, pa je morao da se vraća pozadi. Već je ostvario veliku karijeru. Jasno se vidi da Eredivizija nije njegov plafon. Ajaks je napravio dobar posao kad ga je doveo, njegove su velike zasluge za povratak titule. A na terenu je veoma pozitivan. Trudi se da ohrabri celu ekipu, primeti se odmah da je vođa na terenu. Sigurno jedan od najboljih fudbalera protiv kojih sam igrao što i ne iznenađuje kad vidiš da mu ni Ajaksovi rivali u Ligi šampiona nisu mogli ništa.

Protiv Totenhema

KUKO MARTINA (Fajrnord)

Igrao msam tri godine sa njim i mnogo naučio. O fudbalu, ali i o sportskom životu koji moraš da vodiš kao vrhunski atleta. Mnogo smo vremena provodili zajedno. Prvo u Tventeu, posle kad sam došao u Sautempton on me je uzeo pod svoje i vodio mpo gradu. Živeo je bukvalno dva minuta od mene. Tadić je superprofesionalac. Svaki dan, tri godine tako, posle svakog treninga je radio dodatno. On jednostavno ne prestaje da trenira. Sa takvim ponašanjem je privukao i ostale igrače na rad. Samo što je u Sautemptonu postao i taktički bolji. Sve je kod njega kako treba. Iskreno mislim da je jedan od najboljih igrača sa kojima sam igrao.

KALVIN MEKINTOŠ (Fortuna Sitard)

Izbacili su Real baš pred naše gostovanje u Amsterdamu, pa sam osetio da su protiv nas igrali na 60 ili 70 odsto snage. I opet je bilo preteško. Tadić i njegovi saigrači stalno menjaju pozicije i ne smeš ni da sekund da ih izgubiš iz vida, posebno kad on uzme loptu. Ozbiljno je jak i veoma dobro gradi loptu. To je nešto što je naučio u Engleskoj. Videlo se i u njegovom duelu sa Totenhemovim Davinsonom Sančezom. Govorimo o veoma, veoma jakom defanzivcu, a opet nije mogao da Tadiću uzme loptu.

TIM BREUKERS (Herakles Almelo)

Mi smo se bogami baš isprsili protiv Ajaksa, zar ne? Uzeli smo im četiri boda što je postajalo sve smešnije i buzarnije kako su napredovali u Ligi šampiona. A Tadića znam još iz Tventea, mada je tada uglavnom igrao po desnoj strani. Za mene, on je idealan protivnik, pošto sam igrao sa njim, pa vrlo dobro znam šta ne smeš da radiš protiv njega. Prvo, treba da izbegavaš svaki kontakt s njim, jer će svaki put da te iskoristi kao vrtešku, okrene te i eto ga ispred tebe. Zbog te individualne klase je mnogo važno da staviš, ako je moguće, dvojicu igrača da ga čuvaju.U Tventeu sam još video taj pobednički metnalitet kod njega. Trenirao je neverovatnim intenzitetom. Pravi profesionalac.

PELE VAN ANHOLT (NAC Breda)

Igrao sam protiv njega još dok je bio u Tventeu, a ja u Herenvenu. Tad je recimo na svakih 10 dobijenih lopti zadržao kod sebe šest ili sedam. Sad zadrži devet od deset. To je verovatno naučio u Premijer ligi. Pametan je u duelima, čak i kad nema loptu. Onda te brzo odgura ili te samo lagano povuče za dres, tek da te izbaci iz igre. Temperamentan je, u pozitivnom smislu. Moraš da budeš takav da bi dospeo na vrh. Najbolji je kad mu je neko na leđima. Tad uvek vuče prave odluke. Mogao je komotno i da ostane u Premijer ligi.

Duel sa Davisonom Sančezom

KINGSLI EIZIBUE (PEC Zvole)

Uvek si posebno motivisan kad igraš protiv najboljeg u suparničkom timu. Takav je i Ajaks bio protiv Reala i Juventusa. Tad se prosto ne gasiš. Ali nije bilo lako. Ajaksovi napadači uvek menjaju pozicije, dobrom komunikacijom to može da se reši.  Sećam se da smo bili dobri protiv Ajaksa u prvom poluvremenu, bio sam mu blizu i Tadiću se to nije dopadalo. Moraš da budeš oštar, jer taman i kad se ne vidi ceo meč jedan trenutak je dovoljan da bude fatalan. Tadić je taj koji pravi razliku u Ajaks. Bio je neverovatan u Ligi šampiona.

DANIJEL HOEG (Herenven)

Pa... Nama su u tri utakmice sa Ajaksom u ovoj sezoni dali 11 golova tako da je jasno da nismo pronašli načina da zaustavimo Tadića i njegove kolege. Još se tražimo, a-ha-ha- Obično je defanzivcima drago kad  imaju napadača koji im stoji blizu, ali sa Tadićem samo čekaš kad će negde da skrene. Malo na stranu, pa nazad u vezu. Svakako nije najbrži igrač na holandskim terenima, ali izdvaja ga lukavost i tehničke osobine. Prilično je kompletan igrač. Nije superbrz, nije ni toliko jak, ali kad sve iskombinuješ dobiješ veoma dobrog fudbalera za Erediviziju. Kad si pored njega prilično je miran. Ne brine ga toliko protivnik, koliko gleda da ostane fokusiran.

MAJKEL VAN DER VERF (Vitese)

Šta je Tadića učinilo toliko dobrim ove sezone? Mislim da ima dosta do saigrača koji ga okružuju. Jer on e zapravo čovek kombinacije, radije će da se kloni duela. Primetićete i da uglavnom traži loptu u noge, ne u prazan prostor. Tako može da središte igre na brzinu prebaci na neki drugi deo terena. Na primer, ka Hakimu Zijehu koji se ubacuje iz drugog plana. Kad ga te kombinacije krenu veoma je teško braniti se. Ali bez ostalih momaka ne bi ni on bio ovako dobar.  On je takav tip igrača, uvek u pokretu, uvek traži opcije gde može da pošalje loptu. I sa lakoćom pogađa u realizaciji, o tome više ni ne razmišlja.

Neumoran

MORENO RUTEN (VVV Venlo)

Dobra stvar kad igraš protiv njega je što u suštini nije toliko brz, već uglavnom pokušava da uđe između linija i to često možeš da zatvoriš. Kad se prirodna krila, kao Bergvajn recimo, zalete uz liniju tu si manje više nemoćan. Ali Tadić ima nešto drugo. Kao zaljubljenik u fudbal zaista uživam u njegovj tehnici, temperamentu. Sposoban je da na kvadratnom metru obrne dvojicu čuvara i pošalje ih u šumu. I ta njegova mobilnost. Kad smo igrali protiv njih činilo mi se da se čovek ne umara. To je verovatno posledica Premijer lige. A ne smeš da ga pratiš svuda, jer će da te odvuče čas na levo krilo, čas na desno.

JORDENS PETERS (Viljem II)

Prošlog leta sam gledao Svetsko prvenstvo sa drugarima i videli smo neku Tadićevu akciju za Srbiju. Baš se sećam kako smo pričali da ne možemo ni da zamislimo da takav igrač dođe u Ajaks. Kad smo igrali protiv njih nabio mi je i lakat i rame u lice. Sudija je na trenutak pogledao, ali mu nije dao crveni karton. Ne mislim da je to uradio namerno, odmah se izvinio. Ima Ajaks još igrača koji prave razliku, ali što se mene tiče Tadić je bio karika koja im je nedostajal proteklih godina. Svestran je, levica je sjajna. Protiv nas je asistirao za gol Veltmana.

BONUS MIŠLJENJE,
SELEKTOR HOLANDIJE RONALD KUMAN

Bio mi je igrač u Sautemptonu i znam koliko naporno radi svakog dana, za sebe, za ceo tim. On je primer karaktera kakav u Holandiji treba da sledimo. Nestvarno je jak, spreman. Mnogo je važno da mladi igrači vide nekog takvog kako trenira svaki dana. To važi za sve iskusne momke, bilo da govorimo o Tadiću, Robinu van Persiju, Dirku Kajtu ili kome god.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×