{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Velika priča Filipa Stojkovića: O idolu Savićeviću, odluci da ne igra protiv Kosova, kritikama Kolarova i najboljem prijatelju

Komentari: 35
„Ponosam sam zbog odluke da ne igram protiv Kosova, uradio bih to ponovo“, poručio nekadašnji Zvezdin bek
no_image.png

Više od dve godine konstantnih uspeha. Tako se u najkraćem može opisati drugi boravak na Marakani deteta kluba Filipa Stojkovića, koji se avgusta prošle godine preselio u redove bečkog Rapida.

Posle učešća u Ligi šampiona, proleća u Ligi Evrope i dve titule, iskusni desni bek je izgubio status standardnog prvotimca kod Vladana Milojevića. Bio je to jasan signal da potraži novu sredinu za dokazivanje. Rapid iz Beča dobio je popularnog Žuleta bez obeštećenja. Iako je na početku bio daleko od nekadašnje forme, bivši reprezentativac Crne Gore je  pre pandemije virusa korona bio jedan od najboljih igrača tima iz glavnog grada Austrije.

U opširnom intervju za SPOX-Austrija Filip Stojković je govorio o boravku u Crvenoj zvezdi, transferu u Rapid iz Beča i famoznom odbijanju da igra protiv takozvane selekcije Kosova. Takođe, osvrnuo se i na epitet lošeg dečka koji je imao na početku boravka u Rapidu.
„Mnogo toga je preuzeto iz srpskih medija. Ali to nema nikakve veze sa stvarnošču. Ja sam brižna i porodična osoba. Kada sam došao u Austriju pričali se o meni kao lošem momku zbog nekih prethodnih priča. Međutim, to mi je samo povećalo motivaciju. Pokazao sam se u drugačijem svetlu na terenu. Uvek sam bio korektan i nastaviću tako da se ponašam“, rekao je na početku razgovora za SPOX - Austrija Filip Stojković.

Kako ste uopšte završili u Rapidu?
„Sportski direktor Zoran Barišić je tražio pojačanje na poziciji desnog beka. Pokazao je interesovanje za mene. Takođe, meni je jako bila potrebna promena sredine. Igrao sam u Crvenoj zvezdi više od dve godine. Proslavio sam brojne uspehe, radovao se ulasku u Ligu šampiona i Ligu Evrope. Odlučio sam se za novi izazov“.

Međutim, epizoda u Rapidu nije dobro počela za nekadašnjeg ljubimca Delija. Mučio se povredama...
„Kada sam stigao nisam bio u dobrom stanju. Nisam mogao da se takmičim. Trener Kuhbauer mi je rekao da moram da budem strpljiv. Prihvatio sam to. Dao mi je dovoljno vremena da se pripremim kako bih ostavio dobar utisak na navijače. Naravno, hteo sam da igram posle prvog treninga, ali morao sam da ispoštujem dogovor“.

Igrači sa Balkana oduvek su imali jak uticaj na fudbal u Austriji. Bivši bek Zvezde ima i veliko opterećenje zbog učinka Ivice Vastića, Zlatka Kranjčara... 
„Velika imena su igrala u Austriji, to me posebno motiviše da budem još bolji. Od svih tih imena, Dejan Savićević mi je bio uzor. On je bio član Rapida. Zbog njega sam i prihvatio ideju da igram za reprezentaciju Crne Gore“.

Kako se danas osećate zbog odluke da ne igrate protiv selekcije Kosova?
Nisam mogao da budem na terenu tokom tog meča. Jako sam srećan što nisam igrao utakmicu. Ponosan sam na tu odluku. Ponovo bih isto uradio“.

Od tada niste pozivani u nacionalni tim Crne Gore. Kako se osećate zbog toga?
„Crna Gora mi je mnogo dala. Mnogo lepih uspomena imam na tu zemlju i reprezentaciju. Ne žalim što nisam igrao za tu državu. Međutim, žao mi je što nisam bio strpljiviji i čekao poziv srpske federacije. Na kraju neću moći da igram sa najboljim prijateljem“.

Ko je vaš najbolji prijatelj?
„Aleksandar Mitrović. Bili smo pet godina cimeri u mlađim reprezentativnim selekcijama. Od tada smo nerazdvojni. Postali smo i kumovi što je u Srbiji velika čast“.

Jedan od najboljih srpskih igrača Aleksandar Kolarov vas je kritikovao zbog odluke da igrate za Crnu Goru?
„Uradio sam to zbog karijere. Nisam se vodio ni gtlavom, ni srcem. Da sam samo to slušao moj izbor bi bila Srbija. Mnogo ljudi je diskutovalo o ovoj temi. Ali to je bila samo moja stvar“.

Kakav je Vaš odnos danas sa Dejanom Savićevićem, posebno zbog Vaše odluke uoči utakmice sa Kosovom?
„Za njega imamo samo reči hvale. Odlično se slažemo. Naravno, uoči meča sa Kosovom smo imali intenzivnu raspravu. Međutim, podržao me je u svakoj odluci, pa i toj. Znao je da moram da se vratim u klub“.

(Foto: Star Sport)

Najnovije vesti


×