{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Velika drama u Nemačkoj: 13 klubova na ivici bankrota

/ Izvor: mozzartsport.com
Ako se sezona ne nastavi do juna, biće haos
Velika drama u Nemačkoj: 13 klubova na ivici bankrota

Godinama je važilo pravilo da Nemci najbolje posluju u Evropi, da troše onoliko koliko imaju, štedljivi su, ne razmeću se parama, ne takmiče se sa drugima u bacanju novca.

Međutim, pandemija korona virusa zakucala je na vrata bundesligaških klubova i napravila – haos. Kako piše poznati magazin Kiker, čak 13 od 36 klubova u dve profesionalne lige je na ivici bankrota!

Situacija je toliko ozbiljna da ako se sezona ne nastavi do juna, gotovo nijedan od tih 13 klubova neće preživeti i moraće da proglase finansijski slom.

Odakle tolika drama u Nemačkoj? Stvar je u tome što većina klubova najveći deo budžeta zasniva na parama od TV prava. A, kako utakmica nema, nema ni prenosa, nema ničega. Nema ni novca... Čak Kiker tvrdi da je 12 od 13 klubova već potrošilo dobar deo dobijenih sredstava da bi servisiralo dosadašnje obaveze prema igračima, zaposlenima...

Čelnici saveza su pre dve nedelje zatražili od klubova da im dostave podatke o trenutnom finanijskom stanju, a odgovor na sastanku koji se održao pre dva dana je bio poražavajući. Očekivano, mnogo je veća drama u drugoj ligi. Sedam klubova je najavilo da će morati da proglasi bankrot ako se liga ne nastavi do kraja maja, odnosno ako do tada ne dobiju četvrtu ratu iz ugovora od tv pravima.

Još dva kluba su najavila da bi mogla da izdrže do juna, ali da ako ni tada lopta ne krene s centra, moraće i oni da proglase finansijski krah.

Što se tiče prve lige, jedan klub je najavio bankrot ako se sezona ne nastavi u maju, dok su još tri poručila da mogu da izdrže najdalje do juna. Imena klubova ni iz prve, ni iz druge lige nisu navedena.

Čelnici saveza i liga jedino što su mogli da učine da pomognu klubovima u ovom momentu je da im produže rok za licenciranje za narednu sezonu, kao i da najave da u slučaju da neki klub proglasi bankrot, neće u narednu sezonu ući sa minus devet, nego sa minus tri boda. Eto utehe...

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×