{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Uvek treba saslušati Nevena Subotića: Komercijalizacija fudbala bacila sport u senku

/ Izvor: mozzartsport.com
“Svi klubovi pričaju o solidarnost, a gde je njihova solidarnost?“, pita se iskusni štoper Uniona
Uvek treba saslušati Nevena Subotića: Komercijalizacija fudbala bacila sport u senku
Neven Subotić (©AFP)

Na vrhuncu je bio ozbiljan evropski štoper, godinama već nije na tom novu, ali i dalje Neven Subotić igra u jednoj od liga petice i odoleva zubu vremena. Međutim, čini se da je sada, sa 31 godinom, možda i popularniji no što je bio dok sa Borusijom Dortmund napadao krov Bundeslige. Ne toliko ni zbog igara koliko zbog širine u sagledavanju sveta kojom ruši stereotipe o ne baš inteligentnim fudbalerima. Subotić je sasvim druga priča, momak koji je u kasnim 20-im godinama razmišljao i o tome kako u određenim delovima Afrike nemaju čistu pijaću vodu, pa je negde i normalno da sada razmišlja o posledicama korona virusa na fudbal. Ne sviđa mu se ono što vidi i ovo govori kao predstavnik Bundeslige u FIFPro sindikatu fudbalera.
Trenutno od fudbalera svi traže solidarnost i OK, to je ispravno, ne samo sada. Ali šta je sa klubovimaa? Čini mi se da oni nisu baš solidarni. Skoro nikad ne čujem da su klubovi spremi da pomognu jedan drugome? Svi gledaju samo na sebe, gledaju u nebo i nadaju se solidarnosti drugih. Niko ne gleda u sebe i nudi solidarnost“, kaže Subotić u intervjuu za izdavačku kuću Funke pre no što poentira:
To je dokaz da je komercijalizacija fudbala kao biznis model bacila u senku vrednosti sporta“.

Treba pride reći da se Subotić, kao i svi ostali njegovi saigrači, solidarisao sa Unionom i pristao da vreme uopšte ne prima platu dok ne prođe cela ova kriza sa korona virusom. Ali kao član FIFPro sindikata razmišlja i o drugima.
FIFPro daje glas desetinama hiljada fudbalera širom sveta. Samo mali deo njih su oni koje gledamo na TV ekranima, oni čija imena znamo, koji igraju pred punim tribinama. Većina mesečno zarađuje nekoliko hiljada ili čak stotina evra i oni moraju da dobiju celu platu. Velike zvezde nisu ni vrh ledenog brega, oni su vrh vrha ledenog brega. A moramo da razmišljamo o celom bregu“, rekao je Subotić podsetivši da, uz sve opasnosti po klubove,  ipak igrači na sebe preuzimaju najveći rizik.

I time što se odriču od plata i zato što rizikuju povrede kako bi se sezone završila zarad finansijske dobiti klubova... I da ne pominjemo sve ostalo.

(Foto: ©AFP)

Najnovije vesti


×