{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Uefine smernice: Rezultati odlučuju, kraj sezone moguć samo uz naredbu Vlade ili pretnju bankrotom

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 6
Nacionalni Savezi u tom slučaju treba da izaberu klubove koji će igrati evropska takmičenja
Uefine smernice: Rezultati odlučuju, kraj sezone moguć samo uz naredbu Vlade ili pretnju bankrotom
(©AFP)

Konačnih odluka nema, jer nisu ni moguće u vremenu u kojem se situacija razlikuje od zemlje do zemlje. Ali je bar Uefa objavila preporuke kojih bi svaka od država članica trebalo da se pridržava ako ne želi da rizikuje da ostane bez mesta u evrokupovima. Uefa je naime morala da prihvati da Belgijanci i Škoti – a verovatno ni Holanđani – neće moći da završe prvenstvo i ostavila je nacionalnim savezima da u tom slučaju sami izaberu predstavnike u međunarodnim takmičenjima. Glavna poruka sastanka Izvršnog komiteta: rezultati ostvareni na terenu moraju da budu odlučujući faktor i da imaju prednost u odnosu na tradiciju i stare zasluge. Time je u stvari Uefa rekla STOP prekrajanju tabela kako bi veliki igrali unosna takmičenja, iako to pravo nisu zaslužili na terenu. A bilo je i takvih ideja.

Evropska kuća fudbala je ipak poslala “snažnu preporuku“ da se sezone završe po planu s tim da je dozvolila svakom ponaosob da zbog brige o zdravlju igrača modifikuje sistem takmičenja. Recimo, da izbriše plej-of ili skrati sezonu ako nema vremena da odigra baš sve utakmice.

Potpuni kraj je ipak moguć samo u dva slučaja:

- Vlada neke zemlje ne dozvoljava da se sezona ne nastavi zbog zdravstvenih rizika (što je recimo slučaj sa Holandijom)
- Ozbiljni ekonomski rizici, odnosno mogućnost da finansijska stabilnost klubova bude dugoročno ugrožena zbog nastavka sezone (Belgija i Škotska)

U tom slučaju bi dakle Savezi odlučivali o tome ko će u Evropu i to prvenstveno na osnovu sportskih rezultata iz ove sezone. Prevedeno: trenutni plasman je bitniji od bogatstva kluba ili tradicije. Uefa će baš zato zadržati diskreciono pravo da odbije prijavu bilo kog kluba ako proceni da liga u toj zemlji nije završena zbog opravdanih razloga (državne naredbe, ozbiljnih zdravstvenih ili finansijskih rizika) ili je nacionalni savez birao na netransparentan i diskriminatorski način ili je pak opšti utisak u javnosti da je neki klub nepravedno favorizovan.

Nema dakle prekrajanja tabeli na osnovu toga ko je uticajniji.

(Foto: ©AFP)

Najnovije vesti


×