{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Tužan kraj Japa Stama u Roterdamu: Od ovakvog tima bi i Gvardiola plačući pobegao

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Poraz od Ajaksa predstavljao je kap koja je prelila čašu
Tužan kraj Japa Stama u Roterdamu: Od ovakvog tima bi i Gvardiola plačući pobegao
Jap Stam

Đovani van Bronkhorst je sedeo na klupi, Dirk Kajt je igrao kao u transu i titula se posle 18 godina vratila u Roterdam. Ispostavilo se ipak da ona sama nije mogla da značajno popravi atmosferu u Fajenordu, da je samo zavarala vrhušku. Kajt je otišao kao šampion, te sezone Fajenord je potrošio 26.800.000 evra za nove igrače, od bitnijih fudbalera prodati su samo Rik Karsdorp i Terens Kongolo, ali jedan je Dirk, svi ostali su bili samo blede kopije. Van Bronkhorst je vukao koliko je mogao, ali u dve naredne sezone PSV, pa Ajaks su mu bežali po 20 bodova i shvatio je da je vreme da ide. Uprava je posegnula za još jednim zvučnim imenom holandskog fudbala, ali epizoda Japa Stama na De Kajpu neslavno se završila.

Debakl u derbiju sa Ajaksom (0:4) bila je kap koja je prelila čašu. Jap Stam je uprkos tome što je imao podšku menadžmenta shvatio da je vreme da ide i danas je podneo ostavku. Pitanje je da li je i imao izbora. Navijači su mu davno okrenuli leđa. A kad se ekipa vraćala iz Amsterdama sačekala ju je ispred trening centra i pošteno izvređala. Od Stama se tražila ostavka i on je – otišao.
Dugo sam razmišljao o ovome i zakljućio da je za klub, igrače i mene samog najbolje da odem”, rekao je Stam, koji će klub napustiti kao drugi na listi najgorih trenera Fajenorda u 21. veku.

U proseku je tim čuvenog štopera Mančester junajteda osvajao svega 1,27 bodova po utakmici. Poređenja radi, Van Bronkhorst je donosio u proseku 2,03 po meču. Doduše, on je bio najbolji kod je Fajenord imao u 21. veku. Gori od Stama bio je samo Gertjan Verbek sa prosekom od 0,96 bodova u sezoni 2008/2009.

Ali i on je potrajao duže nego Stam. Verbek je vodio 17 ligaških utakmica, Stam samo 11. I tu je drugi na listi negativnih rekorda, pošto se samo Hans Kraj u sezoni 1982/1983 kraće zadržao. On je smenjen nakon samo sedam mečeva.

Međutim, najlakše bi bilo svu krivicu svaliti na Stama. Činjenica je ipak da tu nije samo on kriv. Njega je u klub doveo sportski direktor Martin van Gil, koji j u međuvremenu otišao. U klubu više nije ni izvršni direktor Jan de Jong. Dakle, Fajenord u ovom trenutku nema ni trenera, ni generalnog, a ni sportskog direktora.
Ovo nije problem od juče ili nas. Već godinama propast lebdi nad klubom. Titula je samo zamaskirala situaciju. Posle nje se ništa nije radilo. Nisam video nijednu dobru kupovinu od tada”, besan je bivši fudbaler Fajenorda Jan Evers.

Podseća i da su mnogi Fajenordovi igrači nespremni ušli u sezonu i posebno izdvaja Lusijana Narsinga, Leroja Fera, povratnika Rika Karsdorpa, pa i Nikolaja Jorgensena, koji je “stalno nešto bolestan”..
Trener je uvek kriv, ali džaba tebi svi dogovori u svlačionici kad Karsdorp zaspi kod prvog Ajaksovog gola. Svi su uspavani. Sa ovakvim igračima ni Gvardiola ne bi napravio ništa. Pobegao bi plačući posle dve nedelje. Sa ovim materijalom više nije moglo”, besan je Evers.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×