{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Faruk Hadžibegić za Nedeljnik o tome da li su Plavi Ivice Osima mogli da pokore svet i kontinent i tako sačuvaju nekadašnju domovinu
Tri decenije od penala koji je srušio Jugu. Ili pak nije?

Kada ostanete bez nečega ili nekoga tek tada shvatite koliko ste izgubili. Kao svi mi poslednjih nedelja sa slobodom kretanja.

Većina ljudi koji su živeli u SFRJ često slična misao pande na pamet. Šta bi bilo kad bi bilo… Na takva razmišljanja naveli sui h “postjugoslovenski” životi i ove balkanske republike koje nisu ni do kolena nekadašnjoj velikoj. Svesni su toga svi koji misle svojom glavom i ne robuju istorijskim izmišljotinama. Da se tada najbolje živelo u istoriji ovih prostra, više niko realan nema sumnje.

A tada se, takođe bez sumnje, igrao i mnogo bolji fudbal. Istina, Hrvatska je nadjačala čak i staru Jugu sa trećim i drugim mestom na Svetskim prvenstvima, ali joj liga nije ni prineti onoj zajedničkoj, nekadašnjoj. Jugonostalgija se, čini se kako vreme prolazi polako pojačava, toliko da je i ona više nerealna. U ljudskom je duhu da ulepšava sećanja, pre svega da zaboravlja ružne strane, pa se tako sa setiom sećamo nekadašnjie lige, drbija, igrača… A bilo ih je mnogo.

Tim putem je za Nedeljnik krenuo i Faruk Hadžibegić, jedan od poslednjih, ako ne i poslednji pravi kapiten Jugoslavije, štoper koji se odlikovao stavom i zrelošću koje smo videli na savršenom primeru kod Mileta Belodedića. Bosanskohercegovačni as je u intervjuu za Nedeljnik još jednom potvrdio ideju da bi ekipa koju je predvodio Ivica Osim mogla do svetske, a verovatno i evropske titule. Samo da on nije promašio penal u četvrtfinalu protiv Argentine.

To mu je bio inače drugi promašaj sa bele tačke na tom SP u Italiji 1990. i malo je reći da se tada našao u nemilosti naroda i medija. Mnogi tvrde da se ni Jugoslavija ne bi raspala da je bio precizniji, što je naravno apsurd. Ali fudbal je više od života, te mu se daju i takve “sposobnosti”, pa je tako u knjizi “Poslednji Farukov penal” autor Điđi Riva ustvrdio da bi Juga možda i opstala da je kapiten savladao neverovatnog Gojikoečeu.
“Pogledajte kako sam šutnuo taj penal. Ja sam ga gledao sigurno sto puta. Niko mi nije rekao da sam ga loše šutnuo”, još Hadžibegića tačno tri decenije kasnije boli taj neuspeh, “Ne mogu da vam kažem daje Riva u pravu, a  i da nismo imali šansu da budemo svetski prvaci. Ne bih da zvučim prepotentno, pa da kažem: bili smo najbolji, ali objektivno bili bismo veliki problem za Italiju, baš kao i za Nemačku u finalu. Jer naša ekipa je iz utakmice u utakmicu izlazila sve jača i bolje organizovana i na kraju krajeva sve se posložilo. Međutim, falio je taj jedan detalj – da dam gol iz penala. Mogu i diskutovati sa svima na svetu: bili bismo evropski prvaci da smo na prvenstvo u Švedsku 1992. išli kao tim koji je prošao kvalifikacije”.

Ostatak ovog veoma interesantnog intervjua možete pročitati u novom Nedeljniku.

(Foto: Reuters)

Najnovije vesti


×