{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Savet Strahinji Pavloviću iz Italije
no_image.png

Kao pod indigom. Ista pozicija, iz iste fabrike talenata, u prvi tim prekomandovani pre 20. godine, počeli kod jednog, afirmisali se pod palicom drugog trenera, pratili mentorska uputstva Bojana Ostojića i ostvarili višemilionske transfere u „lige petice“.

Prateći stazu Nikole Milenkovića, otisnuće se u inostranstvo i Strahinja Pavlović. Još dalje od Beograda, po okončanju ove sezone seli se u Monte Karlo i narednih pet godina igraće za Monako. A ko može bolje da ga spremi za život daleko od rodne grude od prethodnika u Partizanovom dresu, sada člana Fjorentine, koji privodi kraju već treći ciklus u Seriji A.

Kad im već putevi liče kao jaje jajetu...
Strahinja je miran momak, stabilna ličnost, sjajan fudbaler, sve ukazuje da je pred njim svetla budućnost. Velika karijera u najavi. Samo, neće mu biti lako. Kao što nije nijednom mladom igraču kad se prvi put odvaja od porodice, prijatelja, otadbžine i odlazi u sredinu, gde će mu sve biti novo. Dok se ne privikne za zahteve francuskog fudbala i životni stil na novoj destinaciji, ključna je podrška familije, da iz porodičnog doma dobije vetar u leđa kako bi mogao da dostigne visine koje mu se predviđaju“, ohrabruje četiri godine mlađeg kolegu po mestu u timu Nikola Milneković.

Za Blekija sad zna cela fudbalska Italija. Za relativno kratko vreme drastično je napredovao. Stigao je u Firencu leta 2017. posle godinu i po dana među crno-belima. Isti period će proteći između debija Strahinje Pavlovića za seniorski sastav kluba iz Humske i promocije na stadionu „Luj Drugi“, što je još pokazatelj da su im razvojne staze identične.
Početna misao po potpisu za Violu bila je da što pre naučim jezik kako bih mogao da pratim instrukcije trenera i budem uključen u dešavanja grupe. Isto savetujem i Pavlovića. Razumevanje onoga što šef stručnog štaba, njegovi saradnici i novi saigrači budu pričali biće od suštinskog značaja kako bi upio znanje i primenio ga na terenu. Siguran sam da će vrline kakve je pokazao u Partizanu zadržati u Monaku. Neke i unaprediti. Da bi bilo tako, potrebno je da radi. Što bi rekli Italijani: „testa bassa a pedalare“. U fazonu: „spusti glavu i samo okreći pedale“.

Još jednostavnije: rad, rad i samo rad. Samo takav pristup garantuje napredak. Kao u Blekijevom slučaju: došao je kao igrač iz Superlige za 5.100.000 evra, a postao nezamenjiv u odbrani tima sa „Artemio Frankija“ i podigao sam sebi cenu pet, šest puta, sad se pominju Atetiko Madrid, Juventus, Napoli, oba kluba iz Mančestera. Takav napredak bi mogao da čeka i Strahinju, plaćenog 10.000.000 evra, pod uslovom da ne skreće misli za zadate teme.
Na prvom mestu trebalo bi da mu bude fudbal. Na kraju krajeva, u Ligu 1 odlazi zbog sporta. Novac i slava će doći. Zvaće ga još jači klubovi, sigurno. I ne smeju takve, sekundarne stvari, da mu odvuku pažnju. Samo da ostane fokusiran. Pošto sam imao prilike da ga upoznam, siguran sam da će ispoštovati sve zahteve koji pred njega budu postavljeni. Kao što sam i ja leta 2017. bio na početku, tako će i on za koji mesec. Kad sam došao u Fjorentinu, pred svaki ulazak na sportski centar kroz glavu mi je prolazila misao da ne utrošim dan za badava, nego da naučim nešto novo“.

Taj moto je davno ustanovio i kao momak koji već ima ne malo iskustvo u Seriji A (75 utakmica) nesebično ga deli za zemljakom.
Samo tako se preskaču prepreke, budi ambicija u čoveku, stremi visokim ciljevima. Često nam o tome priča Frank Riberi, zamislite kolika je inspiracija nama, mladim igračima, da od asa svetskog formata, pred kraj karijere, čujemo kako svaki dan moraš da se trudiš da napreduješ. To savetujem i Pavloviću. Zna verovatno i sam da nije uvek sve lepo u životu, ne teče po loju, suočiće se sa teškim trenucima. Kako da ih prevaziće? Podrškom porodice. Nema druge. Odatle sve kreće. Ovo čudno vreme naučilo nas je da je familija nukleus društva, pokretač čovekovog bića. Kad mu bude teško, a biće, neću da ga lažem, samo nek’ se seti najmilijih i sve će biti u redu“, drugarski će Nikola Milenković.

VLAHOVIĆEV NESALOMIVI KARAKTER, ŠANSA ALEKSI TERZIĆU

Izbliza Nikola Milenković prati razvoj još jednog „milienijalca“. Posle dve sezone u Primeri, Dušan Vlahović je pre prekida aktuelnog prvenstva pokazao da Fjorentina s pravom na njemu može da gradi budućnost.
Sad je lako reći, ali znao sam kad je počinjala sezona da mu pripada uloga startera. Video sam kod njega posvećenost, želju da napreduje. Ducin pristup treningu oduševio je ljude u klubu. Pride, nesalomiv karakter. I fudbalski bezobrazluk, ako hoćete. Kad momak od 19 godina, koliko je imao letos na pripremama, pokaže nenormalnu želju onda treneru ne preostaje ništa drugo nego da ga ubaci u tim. Vlahović je demonstrirao da je to bilo opravdano“.

Šest meseci stariji od Vlahovića je Aleksa Terzić, ali je bivši levi bek Crvene zvezde poslednji od trojice Srba stigao u Firencu. Razumljivo, mora da čeka šansu.
„I dobiće je, uveren sam. Prilagođava se ekipi, vidi se i u njegovim očima iskra da na treninzima smanjuje razliku u odnosu na prvotimce. Imaće priliku da pokaže šta zna posle neophodnog vremena za adaptaciju, koji svaki igrač u inostranstvu mora da prođe“.

JOJIĆ: UVEK RADITE NA SEBI

Spoznao je Miloš Jojić kako izgleda otići iz Humske u poznat klub, pa na ličnom primeru (Borusija, januara 2014) može da bude dragocen savetodavac onima koji se spremaju za slične avanture. Pogotovo što se posle transfera Pavlovića u Monako ovih dana uveliko piše kako veliki broj evropskih giganata motri na Filipa Stevanovića.
Posmatrajući njih dvojicu, ali i ostale Partizanove bisere, nikad ne bih rekao da imaju 17, 18 godina. Na terenu deluju zrelo kao da su im 24, 25. Neko se, jednostavno, takav rodi. Kao Matija Nastasić, koji je odmah pošto je postao punoletan potpisao za Fjorentinu. Ne slučajno, još u dresu Teleoptika delovao je mirno i stabilno na terenu. Svim talentima crno-belih koji se spremaju za transfer zajednička poruka je da se nikad ne zadovoljavaju. To što su potpisali za veliki klub ništa ne znači ako budu radili na sebi. Bojim se da greše ako pomisle da su „prešli igricu“ i da im se karijera završava odlaskom u inostranstvo“, kaže sadašnji vezista austrijskog Volfzbergera.

(FOTO: Star sport, Reuters)

Najnovije vesti


×