{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Taj ludi, mali Paderborn: Pre dve godine na rubu četvrte lige, danas opet bundesligaš

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Posle Kelna, imamo još jednog direktnog putnika u elitu. Union Berlin će morati u baraž
no_image.png
Vrme je da se zalije...

Možda ih se sećate iz 2014. godine? Igrali su samo jedno leto u Bundesligi, trenirao ih je Štefan Efenberg i nisu se proslavili, iako su u četvrtom kolu bili čak i lideri na tabeli ispred moćnog Bajerna. Odmah su iste sezone ispali iz elite, a naredna sezona 2015/16. u Cvajti samo je bila logičan nastavak pada jednog malog kluba i tima skockanog uz minimalna ulaganja.

Ispao je Paderborn u maju 2016. i u treću ligu, posle smene Efenberga koji ipak nije bio svemoćan, ali ni tu nije bio kraj problemina. Usledila je i nova sezona u nižem rangu i novo razočaranje u maju 2017, ali je Minhen 1860 zaustavio mizerni niz propadanja ovog kluba. Umesto Paderborna, upravo su Lavovi pod teretom finansija izbačeni dva ranga niže iz Cvajte, pa je klub iz Severne Rajne Vestfalije dobio kredit, možda i nezaslužen i ostao u trećoj ligi.

Uživaju: Navijači Paderborna

I iskoristio ga je. U potpunosti. Na početku prošle sezone angažovan je zanimljiv i talentovani trener Štefen Baumgart (47) koji je za kratko vreme formirao poptuno novi tim. Doveo je čak 15 novih profesionalaca i pridodao im troijicu najtalentovanijih omladinaca, a posle teškog starta Paderborn je od četvrtog kola zauzeo mesto koje garantuje povratak u Cvajtu i nije ga ispuštao do samog kraja. I tada ih je Nemačka ponovo upoznala.

Od kandidata za ispadanje dospeli su do druge lige, ali se opet niko nije nadao ovakvom putu ove sezone.

Tokom cele ove sezone Paderborn nije imao problema u ligi, pošto njegovi igrači i srce tima nisu ni znali šta je ispadanje i to je prednost malih klubova u odnosu na istrošene velikane kao što je Hamburger SV, koji je upravo izgubio trku sa ovim malenim klubom (vrednost tima jedva 17.000.000 evra!) za drugo mesto.

Paderborn je ove sezone dugo bio u sredini tabele, bez ambicija da napadne plasman u elitu, ali su mu fenomenalna serija rezultata od 26. do 33. kola i 19 bodova osvojenih na osam mečeva, doneli drugo mesto iza Kelna i direktnu promociju u Bundesligu. U poslednjih pet sezona oni su prošli neverovatan put: druga liga, prva liga, druga liga, treća liga, druga liga i od danas opet prva liga. Ma, apsolutna senzacija...

Slavili uprkos porazu: Igrači Paderborna

Inače, igrači Paderborna poraženi su u poslednjem kolu i to na gostovanju u Drezdenu sa velikih 3:1 protiv Dinama, ali im to na kraju ipak nije ugrozilo drugo mesto jer je i njihov glavni rival Union iz Berlin remizirao u Bohumu 2:2, pa uprkos istom broju bodova (po 57) Paderborn ostaje drugi zbog većeg broja postignutih golova. Da je Union sa igračem više uspeo da nadoknadi 0:2 i pobedi on bi se našao u eliti prvi put u istoriji kluba.

Zato će Čelični iz prestonice istorijski plasman u Bundesligu morati da potraže u baražu protiv 16-plasiranog tima u Bundesligi Štutgarta, a te utakmice igraće se već u četvrtak (23. maja) na terenu bundesligaša i u ponedeljak (27. maja) na stadionu u Berlinu.

Očaj igrača Uniona

NEMAČKA 2 - 34. kolo: 

Nedelja
Jan Regenzburg - Sandhauzen 2:2 (1:1) 
/Al Gadui 42, 60 - Berens 5, 86/

Hajdenhajm - Ingolštat 4:2 (2:0) 
/Mainka 27, Andrič 32, Feijk 82, Lejperc 88 - Kitel 59, Gaus 76/

Bilefeld - Holštajn Kil 1:0 (0:0)
/Klaus 71/ 

Dinamo Drezden - Paderborn 3:1 (2:1)
/Atik 18, 37, 63 - Klement 10/

Hamburg - Duizburg 3:0 (1:0)
/Lakroa 15, Vinchajmer 49, Arp 64/

Darmštat - Aue 1:0 (1:0)
/Kempe 15/

Magdeburg - Keln 1:1 (0:1)
/Lohkemper 53 - Terode 3/

Bohum - Union Berlin 2:2 (1:0)
/Losila 24, Ganvula 51. penal - Promel 83, Mes 86/

Grojter Firt - Sankt Pauli 2:1 (0:0)
/Rise 51, Mađar 90+2 - Dijamantikos 53/

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×