{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Superliga na odličnim terenima - i to se desilo!

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 32
Konačno se u našoj zemlji fudbal ne igra po livadama i oranicama
Superliga na odličnim terenima - i to se desilo!
Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS

Jedna od najvećih zamerki, kada je pitanju elitni rang srpskog fudbala, proteklih godina, pa i decenija, odnosila se na loše travnate podloge. Bili smo svedoci mnogih situacija, koje se pre mogu svrstati u red tragičnih, nego komičnih, kada je lopta menjala pravac zbog džombi na takozvanim terenima, koji su pre ličili na livade i oranice.

I kada su na skoro svim stadionima postavljeni reflektori, to nije naišlo na odobravanje ljubitelja fudbala jer su svi bili saglasni u oceni da je za kvalitet fudbala mnogo važnije na kakvoj se podlozi igra, a ne da li se igra u noćnom terminu.

Ali - i to se desilo! Linglong Superliga konačno se igra na odličnim terenima. Ovog leta, Fudbalski savez pokrenuo je projekat koji su nazvali „infrastrukturna revolucija“, a u pitanju je višemilionska investicija FSS i klubova na planu potpune rekonstrukcije terena na stadionima širom Srbije.

Zajedno sa klubovima i Zajednicom FSS je pokrenuo sveobuhvatan projekat rekonstrukcije terena širom Srbije, uložena su velika sredstva, a praktično nove terene dobili su Vojvodina, Proleter, Partizan, Mladost iz Lučana, Javor, Voždovac, Napredak, Radnik, Radnički iz Niša, Mačva...

Tim povodom javnosti se obratio Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije:

„Prvi put se u Srbiji elitni fudbal igra na izvanrednim terenima. Reprezentacija sada može da bira gde će da igra jer u slučaju loših vremenskih uslova, pored stadiona Rajko Mitić, i stadion u Humskoj ima grejače koji omogućavaju akterima optimalne uslove za igru. Za dva meseca smo dostigli najviši mogući nivo na ovom planu, a važno je istaći da su i klubovi angažovali zavidna sopstvena sredstva, Napredak iz Кruševca, Partizan... Investicije su još u toku, postavljamo semafore, reflektore… Ukupna investicija je višemilionska“, kaže Šurbatović.

Radovi na stadionu u Kruševcu
Radovi na niškom Čairu

Novajlija u Superligi TSC iz Bačke Topole nije se istakao samo sjajnim rezultatima (četiri pobede u četiri kola), već i drugim aktivnostima.
„Posebno treba da istaknemo i pohvalimo TSC iz Bačke Topole, oni grade novi stadion po najvišim standardima UEFA, ali u isto vreme, velika su ulaganja i na stadionu u Senti gde trenutno igraju svoje utakmice kao domaćini. Na delu je sveopšta fudbalska infrastrukturna revolucija u Srbiji, a zahvaljući državi, uskoro krećemo u rekonstrukciju i izgradnju potpuno novih stadiona širom zemlje, naravno po najvišim standardima UEFA.“

Privatizacija klubova je nešto o čemu se govori skoro 30 godina, a Šurbatović najavljuje da bi uskoro mogli da svedočimo prvim konkretnim aktivnostim na tom polju:
„U pripremi je Predlog zakona o privatizaciji profesionalnih klubova, za koji postoji saglasnost svih klubova Zajednice“, zaključio je Šurbatović, čiji ceo intervju možete da pogledate u video klipu ispod teksta.

Nova veštačka trava na Voždovcu
Nova trava u Surdulici
Nova trava u Šapcu

SVE INVESTICIJE
- Vojvodina/Proleter Novi Sad: na stadionu Кarađorđe zamenjena trava, urađena dreaža, zalivni sistem
- Crvena zvezda: zamenjena trava, urađena drenaža, zalivni sistem
- Radnik Surdulica: zamenjena trava, urađena drenaža, zalivni sistem
- Radnički Niš: zamenjena trava, urađena drenaža, zalivni sistem i radovi na tribinama
- Partizan: zamenjena trava, nova drenaža, zalivni sistem, instalirani grejači
- Mladost Lučani: zamenjena trava, urađena drenaža, zalivni sistem
- Voždovac: zamenjena stara veštačka trava najnovijom generacijom veštačke trave
- Mačva: zamenjena trava s kompletnom drenažom, uražen zalivni sistem
- Javor: zamenjena trava s kompletnom drenažom, zalivni sistem, nove ograde, plus radovi na stadionu
- Napredak: urađen kompletan teren s drenažom i novom travom, zalivni sistem, plus radovi na stadionu i tribinama

Iz FSS napominju da su sredstva za ovu vrstu unapređenja dobili svi klubovi Superlige, ali su Čukarički, Rad, Inđija, kao i Bačka i Zemun iskoristili sredstva i za neke druge namene.

 

Najnovije vesti


×