{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Sumanut predlog francuskih doktora zapalio svet: Afrikanci nisu zamorčići!

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 15
Žan Pol Mir i Kamil Loht izneli ideju da se vakcina protiv koronavirusa testira na Crnom kontinentu. Drogba, Eto i Demba Ba razumljivo pobesneli
no_image.png

Krunski dokaz da rasizam nije sasvim iščezao. Direktor francuskog nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja Kamil Loht i službenik Košin bolnice za zdravstvenu negu Žan Pol Mira izneli su na tamošnjoj televiziji neverovatu ideju da bi vakcina za virus korona trebalo da se prvo oproba u - Africi. Očekivano, nije dugo prošlo pre no što je stigao odgovor Afrikanaca lično. Fudbalski asovi Didije Drgoba, Samjuel Eto i Demba Ba su, sasvim razumljivo, pobesneli!

Ali, da prvo stvari stavimo u kontekst i objasnimo o čemu se radi. Zapaljivu debatu je pokrenuo Mira neshvatljivim predlogom.
Ovo je možda provokativna tema, ali zar studiju ne bi trebalo da uradimo u Africi gde nemaju maske, lečenje i reanimaciju? Tako se radilo u studijama u slučaju AIDS-a gde su koristili prostitutke da isprobaju određene stvari, jer su znali da su vrlo izložene i nemaju zaštitu. Šta vi mislite?“, upitao je Mira, da bi se Loht istog trenutka saglasio.
Da, u pravu ste. Razmišljamo o paralelnom istraživanju u Africi na sličan način. Mislim da već postoji zahtev koji, ako već nije izašao, izaći će uskoro i ozbiljno razmišljamo o tome. Takođe ne odbacujemo mogućnost testiranja u Evropi ili Australiji“, rekao je Loht.

Potpuno očekivano, ove izjave izazvale su nezadovoljstvo afričkog naroda, među kojima su se našli i fudbaleri sa ovog kontinenta. Prvi koji se ovim povodom oglasio, bio je napadač Bašakšehira Demba Ba.
“Dobro došli na Zapad gde beli ljudi veruju da su superiorni i gde rasizam i slabost postaju banalnost. Vreme je da ustanemo!“, napisao je Ba na Tviter nalogu.

Objavu napadača Bašakšehira kratko je prokomentarisao i Samjuel Eto.
Ku...i sinovi“, napisao je nekadašnji napadač Barselone i Intera.

Didije Drogba, bivši igrač Čelsija, nije poput Etoa vređao dvojicu lekara, ali je sasvim jasno da je i on bio revoltiran njihovim izjavama.
Potpuno je nezamislivo da moramo da vas upozoravamo na ovo. Afrika nije laboratorija. Ove izjave su ponižavajuće, lažne i zaista rasističke. Pomozite Africi da se sačuva od korona virusa. Mi Afrikanci nismo zamorčići. To je odvratno. Afričke vođe imaju odgovornost da zaštite svoj narod od užasnih zavera poput ove“, napisao je Drogba, a Eto je i ovog puta prokomentarisao:
“Afrika nije laboratorija za testiranje. Najoštrije osuđujem ove ponižavajuće i rasističke izjave“, dodao je Eto.

Zaista, neshvatljivo je šta su sebi dozvolili lekari.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×