{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Seltik je poslednjih godina dominantan u duelima s najvećim rivalom kojeg je u septembru lako pobedio u Premijeršipu, a za razliku od Rendžersa ne mora da razmišlja ni o poslednjem kolu LE
Stara priča u Old firmu

Biće ovo prava poslastica za ljubitelje fudbala, posebno škotskog koji obiluje muškom borbom, obostranom motivisanošću i rivalitetom koji teško može da se nađe bilo gde u svetu. Verska, socijalna, tradicionalna podeljenost… Sve je štiklirano kada se radi o Old Firmu. Zato je on uvek atraktivan, čak i kada se škotski klubovi muče u Evropi – što ove sezone baš i nije slučaj. Naime, Seltik je izborio dalji plasman u Ligi Evrope u konkurenciji Kluža, Lacija i Rena, a Rendžers je lider u Grupi G ispred Porta, Jang Bojsa i Fajenorda, ali još nije siguran da će proći dalje, mada je pružio neke veoma dobre partije.

Kelti su osvojili prethodna tri Liga kupa – tada su im rivali bili Aberdin (u dva navrata) i Madervel. Rendžers nije video finale još od sezone 2010/2011, kada je bio bolji baš od svog najljućeg protivnika, i to u produžecima (posle 90 minuta bilo je 1:1). No, Rendžeri Stivena Džerarda rekorderi su u ovom takmičenju sa 27 trofeja, naspram Seltikovih 18, što im uvek daje dodatni vetar u leđa.

Posle 16. rundi škotskog Premijeršipa Seltik je dva boda ispred mrskog komšije, koji se sapleo na gostovanju Aberdinu i propustio priliku da drži korak. Prvi put otkako je svojevremeno izbačen iz elite Rendžers je konkurentan Seltiku (prošle sezone dobro se držao, ali su na kraju Zeleni ipak izdominirali). To je još jedan razlog zbog kojeg ovde nijedan ishod ne treba otpisati. S druge strane, momci Nila Lenona slavili su u septembru na Ajbroksu; međutim, na prethodnih šest međusobnih okršaja dolazili su kečevi, i to uglavnom uz malo pogodaka. Naravno, sada bi taj tip trebalo shvatiti vrlo uslovno, s obzirom na činjenicu da se finale igra na neutralnom Hempden Parku.

Za razliku od svog kolege Lenon ima dosta problema s povredama, pa tako na ovoj utakmici neće moći da računa na vezne fudbalere Mohameda Eljunusija, Džonija Hejsa i Danijela Arzanija, kao i na defanzivce Jozu Šimunovića, Hatema Abd Elhameda i Bolija Bolingolija. Međutim, Seltik ima na raspolaganju dovoljan broj sjajnih igrača, tako da smo sigurni da će nadomestiti sve kadrovske nedostatke.

Možda je na strani Kelta to što ipak ne moraju da razmišljaju o nastavku evropske avanture, pa su za nijansu opušteniji, no to ne znači da će bilo koji učesnik ovog okšraja shvatiti utakmicu olako, naprotiv. Zbog skorašnje pobede, kao i mnogo boljeg bilansa u međusobnim duelima odigranim poslednjih sezona, prednost je na strani Seltika.

LIGA KUP - FINALE (Hempden Park)

Nedelja
16.00: (2,95) Rendžers (3,25) Seltik (2,30)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Najnovije vesti


×