{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
UEFA će u Srbiji za "osvajača" smatrati Partizan...
Šta ako kupovi ne budu završeni?

Evropska kuća fudbala (UEFA) u pismu fudbalskim savezima objasnila je kako treba postupati sa kup-takmičenjima ukoliko ne bude vremena da se ona privedu kraju. Ono što Uefu najviše zanima jeste raspodela mesta za evrokupove, konkretno za Ligu Evrope, gde mesto kao povlašćeni obezbeđuju pobednici domaćih kupova. 

Iz tog razloga važno je na koji način će se taj problem rešiti, odnosno koji će se klubovi za Uefu voditi kao pobednici kupa. U pismu se navodi da nacionalni savezi, pod čijom su ingerencijom kupovi, moraju da se vode sportskim dostignućima, nikako renomeom klubova. Uz tu konstataciju ide obaveštenje da će Evropska kuća fudbala za pobednika kupa određene zemlje držati prvi tim na tabeli ispod onih koji su obezbedili plasman u grupnu fazu Lige šampiona, ili u kvalifiakcije.

Ovo pravilo već možemo da primenimo na lige koje su zvanično završene. U pitanju su Francuska, Holandija i Belgija. Primera radi, "pobednik Kupa Francuske" za sezonu 2019/20. biće Lil i on će direktno u grupnu fazu Lige Evrope. Lil je u trenutku prekida takmičenja bio iza PSŽ-a, Marselja i Rena, koji će u LŠ. I dok bi Lil svakako po plasmanu (četvrto mesto) obezbedio grupnu fazu LE, Fajenordu "trofej kupa" i te kako znači, jer iz Holandije se samo s tim peharom može do grupne faze Lige Evrope. Baš kao i iz Belgije. 

Fajenord je, međutim, svakako bio obezbedio finale kupa, tako da je imao šansu da na terenu izbori to pravo, ali recimo Šarlroa je eliminisan još u četvrtfinalu Kupa Belgije, a kao treći na tabeli belgijske lige u trenutku prekida zbog, "trofeja kupa", ima direktan prolaz u grupnu fazu LE. Umesto da ide u kvalifikacije, po ligaškom plasmanu.

Ovo pravilo biće od velikog značaja i za Ruse, Ukrajince, Turke, Austrijance, pošto iz tih liga takođe samo pobednik kupa ide direktno u grupnu fazu Lige Evrope. Za lošije rangirane lige bitnost kupa je u tome što će ti klubovi u takmičenje ulaziti iz drugog, umesto iz prvog kola.

Ukoliko, recimo, u Srbiji kup ne bude priveden kraju na terenu, iz drugog kola kvalifikacija za LE krenuo bi Partizan, kao drugi na tabeli.

Najnovije vesti


×