{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Srbin je najbolji dribler holandskog fudbala

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 7
Što nije prošlo neopaženo ni u Anderlehtu
no_image.png

Jedan od gubitnika sezone u evropskom fudbalu je slavni Anderleht. Najveći belgijski klub je imao jednu od najgorih sezona u istoriji kluba i čak izvisio za plasman u plej-of, što je dovoljna opomena da se negde debelo pogrešilo u planiranju i radu. A jedna od Anderlehtovih grešaka je možda i Luka Adžić.

Ne zato što je Anderleht kupio Adžića iz Crvene zvezde pre nepune dve godine, već zato što mu nije pružio šansu.

Belgijski mediji su se bavili Adažićevom situacijom u Anderlehtu i bleskom na pozajmici u holandskom Emenu u koji je otišao zimus.

Adžić skoro da nije dobijao šansu u Anderlehtu otkako je 2018. godine došao iz Srbije. Za godinu i po dana u Briselu je odigrao samo šest mečeva, uglavnom ulazeći sa klupe i većinu vremena je proveo u B timu. Međutim, sada se u Belgiji pitaju zašto nije dobio veću šansu i šta je to Anderleht mogao da izgubi kad gore od ovoga ne može. Poverenje u veterane Nasrija i Šadlija se nije baš isplatilo Anderlehtu.

Povod za analizu Adžićevog potencijala su njegove igre u Emenu. Otkako je došao u holandski klub, mladi reprezentativac Srbije je odigrao tri utakmice i postigao jedan gol. Ni u jednoj od pomenute tri utakmice nije igrao više od 45 minuta, a prve tri je propustio zbog čekanja radne dozvole.

Ipak, za to kratko vreme na terenu je oduševio Holanđane. „Igrač zbog kojeg se dolazi na stadion“, „atrakcija“, „sjajna kombinacija tehnike i brzine“, samo su neki od komentara iz Holandije koje su preneli belgijski mediji. Adžić je postao igrač o kojem se priča u Holandiji, a ima i statistiku zbog koje dokazuje zašto je to tako.

Iako je urađena na malom uzorku od samo tri utakmice, statistika kaže da je Adžić najbolji dirbler u Erediviziji otkako je zaigrao. Imao je 6,8 driblinga po meču sa 69 odsto uspešnosti. Nijedan igrač u Erediviziji u istom periodu nije imao takav učinak. Primera radi, u Belgiji je najbolji dirbler Anderlehtov Džeremi Doku sa procentom uspešnosti od 60 odsto. Takođe, među krilnim igračima je samo Usama Idrizi iz AZ Alkmara imao uspešniji učinak u sprintevima sa loptom na 30 metara.

Taj mali statistički uzorak je ipak bio dovoljan da upali alarm u Briselu.

Anderleht je klub koji je najviše pogođen finansijskom krizom u belgijskom fudbalu i izvesno je da neće biti velikih kupovina narednog leta. Ali i da će pokušati da se reši nekih igrača sa najvećim zaradama poput Nasrija, Šadlija ili Pjace. Što otvara veći prostor na krilnim pozicijama za Adžića. U Holandiji su ubeđeni da bi Emen odmah otkupio mladog Srbina kad bi mogao. Ali ne može. Prilikom sklapanja ugovora o pozajmici, Anderleht nije dozvolio Emenu opciju kupovine što je značilo da računa na Adžića u budućnosti. Videćemo u kojoj meri...

Najnovije vesti


×