{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Slali ih na zajmove, niko neće da ih kupi, a plate „ubi Bože“

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 4
Dodatni problem za Borusiju
Slali ih na zajmove, niko neće da ih kupi, a plate „ubi Bože“

Kad se sve ovo završi, ništa neće biti isto. Fudbal ponajmanje. Legenda Bajerna iz Minhena Uli Henes je predočio da u bliskoj budućnosti možemo da zaboravimo na transfere vredne 100.000.000 evra, izvršni direktor Borusije iz Dortmunda Hans Joakim Vacke pesimista je hoće li uopšte biti navijača na stadionima do kraja 2020, a na svu muku na Vestfalenu moraju da dumaju šta da rade sa šestoricom igrača koji će im se na leto vratiti sa pozajmica i dodatno opteretiti  klupski budžet. Trojica posebeno.

Najviše Andre Širle. Član generacije koja se 2014. okitila titulom prvaka sveta u Brazilu letos je, po povratku iz Fulama, otišao na još jednu pozajmicu. Ovoga puta u Spartak, Moskovljani su to zadovoljstvo platili 1.000.000 evra, papirima je predviđana opcija otkupa, ali kako će epidemija COVID-19 uticati na smanjenje budžeta svih klubova, pa i platežno moćnih ruskih, u Borusiji se plaše da na Atkritije areni nisu za trajno vezivanje Širlea. Pogotovo što je krilni napadač pre prekida sezone dao samo jedan gol i dodao dve asistencije.

Sve ukazuje da će se vratiti u Bundesligu, samo je problem što pored Torgana Azara za njega nema mesta. Dodatna nevolja je što Širle ugovorom ima zagarantovanu platu od 7.000.000 evra. A rezervoar iz kog bi Borusija trebalo da namiri fudbalere polako presušuje usled krize.

Među Miolinere će se za koji mesec vratiti i Omer Toprak. Kad se Mats Humels vratio iz Bajerna, a Lusijen Favr rešio da uz nekadašnjeg reprezentativca razigrava Manuela Akanđija i Dan Aksela Zagadua, Turčin je shvatio da bi za njega najbolje bilo da promeni sredinu. Opredelio se za Verder, koji je u ugovor o pozajmici ubavio mogućnost otkupa po ceni od 6.500.000 evra. Kako Bremen ni pre stanke u šampionatu nije važio za finansijski moćnog takmaca, teško da će moći da priušti iskusnog defanzivca. Bild predviđa da će i on nazad na Vestfalen, a onda najstaje muka kako mu isplatiti 4.500.000 evra plate za sezonu.

Listu igrača zbog kojih se žuto-crni hvataju za glavu zaključuje Džeremi Toljan. Obećavao je dok je nosio dres Hofenhajma, doneo je srebrnu medalju sa Olimpijskih igara u Riju 2016, ali u Dortmundu se nije dokazao. U zimu 2019. poslat je na pozajmicu Seltiku, letos po istom principu Sasuolu i bez obzira što je u Seriji A kočano proigrao, recesija koja će uslediti zbog pandemija virusa korona sprečiće klub iz Ređo Emilije da ga kupi. Jer, samo za platu desnog beka biće potrebno izdvojiti 3.500.000 evra. Previše u uslovima krize.

Tema za razmišljanje u Borusiji: šta raditi sa ovom trojicom igrača? Favr ih neće, na nove pozajmice Širle i Toprak ne mogu, jer im leta 2021. ističu ugovori. Jedini izlaz je prodaja, s tim što u Dortmundu mogu da zaborave na 30.000.000 evra koliko su platili krilo, odnosno 12.000.000 uloženih u potpis štopera. Toljan (ugovor od 2022) bi mogao da novo dokazivanje ili da bude prodat, ali ipak on zasad nije taj kvalitet da bi popunio rupe u budžetu.

Borusija ima još trojicu igrača na pozajmicama: Feliksa Paskala (Fortuna Sitard), Dženisa Burnića (Dinamo Drezden) i Serhija Gomeza (Ueska), s tim da su oni projekti za neka bolja vremena.

(FOTO: ©Reuters)

Najnovije vesti


×