{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Sećanja Ljupka Petrovića: Mogao je Bajern da me košta života, sa Najdoskim ne bi bilo drame

Komentari: 13
"Igrači su počeli da se takmičenje, mogli smo da budemo kažnjeni", priseća se legendarni as
no_image.png

Nema fudbala i aktuelnih tema, što će većina tema vezana za Crvenu zvezdu biti posvećana čuvenoj utakmici sa Bajernom, odigranoj na današnji dan 1991. godine.

Zvezda se plasirala u finale posle velike drame. A mogla je rutinski da odradi posao, uzimajući u obzir broj šansi u prvom poluvremenu.

Legendarni stručnjak Ljupko Petrović tvrdi da drame na najvećem srpskom stadionu ne bi bilo, da je igrao Ilija Najdoski.
„To tvrdim i dan danas. Jer da Najdoski nije imao dva žuta kartona i morao meč da odgleda sa tribina uveren sam da nam Bajern ne bi gol dao na Marakani. Vidite, u fudbalu, kao i u životu odlučuju detalji, nekad nevidljivi. Mi smo imali štoperski tandem Belodedić-Najdoski a nismo imali trećeg štopera. Umalo nam se obilo o glavu što smo propustili da ga kupimo u toku zime. Marović je dao sve od sebe na tom meču kao štoper, ali on je vrlo dobar levi bek, dobar vezni i štoper „samo ako baš mora“. Koliko je značio Ilija u celoj kompoziciji našeg tima pokazalo je finale“.

Ljupko tvrdi da je Zvezda u Minhenu odigrala najbolju utakmicu koju je on vodio sa klupe.
„Definitivno. Bio je to vrhunac moći našeg tima, perfektan meč. Ako bih morao da ređam po kvalitetu, posle Minhena bih stavio revanš meč protiv Grashopersa, pa onda prvo poluvreme protiv Bajerna u Beogradu i prvo poluvreme 88. derbija protiv Partizana koji smo dobili 3:1. Sećam se da je svakih pet minuta bila šansa za nas, svakih 10 minuta po gol u mreži Partizana. Najdoski glavom, pa Robi i Juga i 3:0 u 30. minutu. A, onda je izbila tuča na tribinama pa nikome više nije bilo do fudbala“

Legendarni je bio dijalog Petrovića i direktora Dragana Džajića po završetku te prve utakmice u Minhenu koju je Zvezda pobedila 2:1.
„Kako kroz dve nedelje da pripremim ekipu da opet pobedimo i prođemo, pitao sa Džaju svestan da ćemo teško sprečiti da nam igrači od tapšanjan ne dobiju „rupe“ po ramenu. Uz to nismo imali Iliju, a euforija kod naroda je bila nezapamćena. Igrači su bili pod velikim pritiskom javnosti“, priseća se Petrović.

Umeo je Ljupko sa svojim stručnim štabom da „zaključa i primiri svlačionicu“.
„Da nije bilo želje za samoisticanjem, rešili bismo utakmicu u prvom poluvremenu koje je odigrano skoro bez greške. Igrači su valjda osetili potrebu da se takmiče ko će dati gol i ući u istoriju. A, ja sam ih lepo na putu za svlačionicu upozorio – Nemci su Nemci, oni igraju do kraja. Za kaznu nastao je pakao kad smo primili dva gola i malo je nedostajalo da primimo i treći jer su Nemci pogodili stativu. U tom momentu sam rekao Dujkoviću: viči da svi idu napred. Kad oni nisu dali - mi ćemo. Pančev je uplašio golmana, lopta je ušla u mrežu... Mogao je taj Bajern da me košta života“.

Najnovije vesti


×