{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Uz naredbu: nema više domaćinstva u drugim gradovima
Rumunima od TV prava 28.000.000 za pet godina

Postalo je zvanično: televizija Look Sport prva je stanica koja je otkupila prava na prenose mečeva prvenstva Rumunije. Akcenat je na ovom prva, jer se očekuje da će u narednim danima ugovor potpisati i rumunski Digi Sport i Telekom Sport.

Sa ta tri ugovora, procenjuju lokalni mediji, rumunski klubovi zaradiće 28.000.000 za period od pet godina. Poređenja radi, poslednji ugovor Superlige sa televizijom Arena Sport je prema nepotvrđenim glasinama bio potpisan za 2.000.000 evra godišnje, a pitanje je da li je šampionat Srbije na kraju zaista i dobio toliko.

Rumuni su zato pametno podelili ligu na tri televizije. Uostalom, i Arena je u Srbiji ustupala prava na prenose televiziji 02, ali klubovi od toga ništa nisu imali.

Sa druge srane, Rumunima je TV prava prodavao posrednik, kompanija eAd, koja im je izboksovala bolje uslove. Uz određene ustupke. Pa tako rumunski klubovi više neće moći da kao domaćini igraju u drugim gradovima što je bila maltene praksa poslednjih sezona. Zbog toga su na mečevima Hermanštata ili Targu Mureša tribine često bile prazne, a to ipak ne izgleda lepo, čak ni pred TV kamerama.

Ipak, sa novcem od ovakvog ugovora klubovima će svakako biti bolje. Godišnje 5.500.000 evra da se raspodeli, naravno da neće sve ići njima, ali većina hoće, a kako u Rumuniji Ligu 1 igraju 14 klubova – ne 16 kao u Srbiji – opet će svako dobiti po nekoliko stotina hiljada evra. Recimo da je to suma imeđu 300.000 i 350.000 evra godišnje po klubu. Nije zanemarljivo.

(FOTO: Reuters)

9
Komentarišite kao: ili se registrujte
Uslovi objave komentara

Najnovije vesti


×