{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Rumuni završavaju prvenstvo u Turskoj?! Cela operacija košta 2.000.000

/ Izvor: mozzartsport.com
Nije šala
Rumuni završavaju prvenstvo u Turskoj?! Cela operacija košta 2.000.000

Glasina se pojvila još pre nekog vremena, ali niko nije mogao da u nju poveruje. Na kraju se potvrdila ona stara da gde ima dima ima i vatre. Rumunski klubovi zaista se pripremaju da prvenstvo završe u – Turskoj?! Konkretno u Antaliji gde se i rumunski klubovi, kao uostalom i naši, srpski, pripremaju tokom zimskih pauza.

Plan je sledeći: dve do tri nedelje priprema pre no što se prvenstvo nastavi. Sve skupa bi Rumuni u Turskoj ostali dva meseca i tako izbegli rizik da moraju da vraćaju novac od TV prava koja za Ligu 1 inače koštaju 28.000.000 evra po sezoni. Do sada je isplaćeno već 26.000.000, ali vlasnik preti tužbom ako se sezona ne nastavi. Takođe, ostali sponzori su prestali da isplaćuju rate, jer se objektivno i ne reklamiraju dok se fudbal ne igra.

Zašto Turska? Ima to objektivnih prednosti. Ko je bio na zimskim pripremama naših klubova mogao je da vidi kako do izgleda. Kilometrima duga plaža, luksuznu hoteli načičkani jedan do drugog, svaki ima sopstveni teren. Ako se plati, može da se obezbedi i “ekskluzivitet“, odnosno da svaki tim ima hotel samo za sebe.

To bi dakle smanjilo rizik od zaraze korona virusom. Timovi bi u Antaliju putovali čarter letovima, svako bi morao da zakupi hotel za sebe i pride bi svi morali da budu raspoređeni u jednokrevetnim sobama. Trenutna cena 40 evra po sobi, nije baš da su hoteli puni. Kad u celu sumu uračunamo i iznajmljivanje terena, sudija, transport dolazimo do procene da bi cela operacija koštala oko 2.000.000 evra. Za sve.

Problem su stadionu, jer jedno su tereni za treninge. Stadion mora da ima tribine, ne zbog publike već zbog kamera da bi mečevi mogli da se prenose. Takvih u Turskoj nema previše. A pominje se čak i da bi domaći klubovi mogli redom da krenu za Antaliju što bi dodatno suzilo izbor.

Lokalni gsp.ro piše da celo operaciju sprovodi Kristijan Vojku, član uticajne porodice Regenkampf. Laurencijui Regenkampf je bivši fudbaler i sada poznat trenera. Supruga Ana Marija Prodan uticajan menadžer. A Vojku je zet. Inače ranije privođen zbog navodnog nameštanja utakmica FSCB-a baš na pripremama u Turskoj. Nije osuđen. Kasnije se u javnosti pominjao i kao čovek koji je prevario Fudbalski savez Rumunije kada je ugovarao prijateljske utakmice u Antaliji. Nisu ni odigrane.

Međutim, Rumuni možda neće imati izbora. U plej-autu treba da odigraju 12 utakmica, u plej-ofu osam. Samo u Turskoj ima toliko hotela da svako može da sebi rezerviše ceo jedan. Niko trenutno ne putuje i mesta ima i po povoljnim cenama. Svi bi igrači naravno bili testirani na koronu u Rumuniji pre polaska, pa onda i u Turskoj, kad se sleti. Isto važi i za novinare koji bi ih pratili.

Šta bi moglo da bude problem? Prvo klima. Jedno su zimske pripreme na prijatnih 15-20 stepeni Celzijusa, sasvim drugo utakmice na 30 i više i to uz veliku vlažnost na obali Sredozemnog mora. Takođe, pitanje je šta će se desiti sa drugoligašima? Klubovima iz elite sama liga platiti trošak od te poslednje tranše od TV prava. Drugoligaši jednostavno nemaju dovoljno da sami podmire račune.

Za prvoligaše je pak jasno: oni bi u Turskoj. Samo još da vidimo šta će Turci da kažu, mada bi i njima sigurno dobro došlo da neke hotele ispune u vreme kada turista nema nigde na svetu.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×