{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Ronaldinjo i dalje u zatvoru i nema najava da bi uskoro mogao da izađe

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 1
Brazilski as i njegov brat Roberto uhapšeni su zbog ulaska u Paragvaj sa falsifikovanim pasošima
Ronaldinjo i dalje u zatvoru i nema najava da bi uskoro mogao da izađe

Pre mesec dana, 4. marta, u pratnji svog brata Roberta Asisa, Ronaldinjo je sleteo na međunarodni aerodrom u glavnom gradu Paragvaja, Asunsionu. Sa naočarima za sunce, crnom beretkom, belom majicom i prepoznatljivim osmehom, dočekan je kao velika zvezda, što svakako i jeste.

Međutim, tamo je legendarni Brazilac napravio grešku za koju i dalje plaća. Otišao je u VIP sobu, uručen mu je paragvajski pasoš sa njegovim imenom, podacima i fotografijom, ali bez njegovog potpisa. Trebalo je tek da nažvrlja nešto, kao bezbroj puta kada je delio autograme navijačima.

Ove nedelje, Ronaldinjo se 31. put probudio u zatvorskoj ćeliji zatvora u Asunsionu. Pasoši koje su njegov brat i on koristili za ulazak u zemlju – koštali su po 30.000 dolara – bili su polazna tačka istrage od strane Ministarstva za oporezivanje, što je već rezultiralo hapšenjem 15 ljudi, a kojom je otkrivena milionska šema utaje, pranja novca i izrade lažnih dokumenata.

Slučaj “Ronaldinjo“ koji je krenuo pre mesec dana, sada se polako razjašnjava. U noći tog 4. marta, dvojicu braće su u hotelu posetile paragvajske vlasti. To veče, Ronaldinjo i Roberto su proveli u pritvoru, a narednog dana su ministarstvu otkrili sve što su znali. Priznali su da su u zemlju ušli sa pomenutim pasošima, međutim, nisu znali da su lažni. Paragvajski poslanik je braći Asis dozvolio tzv. “kriterijum mogućnosti“, što otprilike omogućava optuženima da ne budu formalno optuženi za zločine, sve dok mogu da saniraju nastalu štetu. U praksi, Ronaldinjo i Roberto bi bili podvrgnuti “društvenoj kazni“ – na primer, donaciji nevladinoj organizaciji – i mogli bi da napuste Paragvaj.

Na ročištu je ipak došlo do preokreta. Sud nije prihvatio ovu mogućnost. Ministarstvo je promenilo stav i zatražilo privremeni pritvor braće Asis. I do sada su tri žalbe Ronaldinjove odbrane odbijene od strane suda. Advokati nisu bili u mogućnosti da dvojici Brazilaca obezbede kućni pritvor, niti ukinu privremeni, koji u Paragvaju može da potraje i do šest meseci. Argument za njihovo zadržavanje uvek je isti – puštanje na slobodu moglo bi da ometa napredak istrage.

Poslednja od ovih žalbi odbijena je u petak 13. marta, nedelju dana posle hapšenja. Od tada, pravosudni sistem Paragvaja radi sa ograničenjem zbog pandemije koronavirusa. Ostala sredstva, odbrana će izložiti nakon završetka recesa, čiji datum nije određen. U utorak, 18. marta, počelo je “češljanje“ njihovih telefona, postupak nije završen ni posle gotovo tri nedelje. Odbrana Brazilaca veruje da će rezultat ove istrage dokazati da oni nisu ništa skrivili, osim što su u zemlju ušli sa tim pasošima.

Ali, šta je Ronaldinjo radio u Paragvaju? Odgovor dolazi od Roberta, njegovog brata i agenta, koji je prihvatio predlog prijatelja, Vilmonda Souze Lire, da otvori kompaniju u Paragvaju. Vilmond je oženjen Paulom Lirom, koja je prijateljica Dalije Lopez, koja je finansirala izradu falsifikovanih pasoša dvojice Brazilaca i njihov put u Paragvaj.

Projekat koji je spojio sve pomenute odnosi se na pretvaranje autobusa u “mobilne klinike“, koje bi služile deci u Paragvaju kojima je to potrebno, a na vozilima bi se našla slika brazilskog asa. HBO, koja je projekat učinila mogućim nema veb stranicu i stalnu adresu. Prema navodima Globo Esportea, Roberto nije konsultovao čak ni brazilske advokate pre nego što se upustio u čitav biznis.

Dalija Lopez je izvozna preduzetnica, koja je bila predmet istrage još od septembra 2019. godine i bila je tajna sve dok Ronaldinjo nije stigao u Paragvaj. Dalija je optužena za proneveru najmanje 10.000.000 dolara utajom poreza i pranjem novca. Nalog za njeno hapšenje izdat je 7. marta, od kada je u bekstvu, iako su njeni advokati već najavili da će se predati.

Vilmond je zatvoren u Paragvaju, dok je njegova supruga, koja je takođe tražila njegovo hapšenje, sklopila dogovor sa paragvajskim ministarstvom. Ispričila je sve što zna o poslu, predala je sve papire i poruke na telefonu. Zauzvat joj je odobren povratak u Brazil.

Dok se istraga odvija usporenim tempom, Ronaldinjo i Roberto su i dalje u pritvoru u Asunsionu. U prethodnih mesec dana posetili su ga mnogi igrači, poput paragvajske zvezde Karlosa Gamare, koji su mu život u ćeliji znatno olakšali donošenjem televizora, klima uređaja, kreveta, mini bara. U međuvremenu je čak igrao i fudbal sa zatvorenicima.

Na dan njegovog hapšenja, 6. marta, delovalo je neverovatno da bi jedan od najvećih fudbalera u istoriji fudbala mogao da provede svoj 40. rođendan u zatvoru, ali i to se dogodilo. Bez ikakve zabave ili posete, Ronaldinjo je 21. marta napunio 40 godina. Danas, dve nedelje kasnije, i dalje je u zatvorskoj ćeliji i nema izlgeda kada bi mogao da bude pušten na slobodu. Čuvari se ne žale na njegovo ponašanje, ali kažu kako Ronaldinju nije jasno zbog čega je toliko dugo zatvoren.  

FOTO: Reuters

Najnovije vesti


×