{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Roj Kin bez dlake na jeziku: Zašto ga je ser Aleks oterao i zašto nikad nije voleo Runija i Rija

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 24
“Govorili su mi da Junajted nema para kao Blekburn, možete li da verujete u to?”, pita se prgavi Irac
no_image.png

Punih 12 godina na Old Trafordu. Malo ko je uspeo da izdrži toliko na jednom od najzahtevnijih stadiona u svetu fudbala. Roj Kin jeste. I sve vreme je bio jedan od stubova Mančester junajtda. Sve dok ga na opšte iznenađenja ser Aleks Ferguson nije oterao 2005. godine. Tada se pričalo da je to zato što je u intervjuu za klupsku televiziju – inače nikad objavljenom – žestoko kritikovao saigrače posle poraza od 1:4 protiv Midlzbroa.

Na udaru je bio pre svih Daren Flečer, a potkačio je Kijerana Ričardsona, pa čak i Rija Ferdinanda. Međutim, deceniju i po kasnije Kin tvrdi da uopšte nije oteran zbog navodnog nepoštovanja saigrača, već zbog toga što su ser Aleks i tadašnji izvršni direktor Dejvid Gil uglavnom razmišljali samo o parama. I da je tako u Junajtedu bilo još otkako je Kin 1993. godine došao iz Notingem Foresta, iako je imao u unosniji ponudu Blekburna, koji je u to vreme trošio veliki novac gazde Džeka Vokera.
Pregovaramo, kažu mi da Mančester junajted ne može da izjednači ponudu Blekburna. Pazi, Mančester junajted ne može da izjednači ponudu Blekburna, da li zaista možete da verujete u to? I onda posle nekoliko godina dobijem novi ugovor, a Mančester junajted pošalje svim navijačima pismo da su zbog toga morale da poskupe sve ulaznice”, počinje Kin da premotava film u podkastu Skaj Sporta.

Do kraja njegove ere na Old Trafordu, klub je preuzela porodica Glejzer, posle samo šest meseci Kin je oteran. Navodno, zbog tog cenzurisanog intervjua koji niko nije ni video. Kin tvrdi: nije bilo zbog toga.
"Tog dana kad sam otišao, sedeo sam ispred Fergusona i Gila, koji su mi pričali o problemima sa finansijskim tokovima. Briljantno. Stvarno briljantno…  Uvek su mi jasno govorili da je sve to biznis. I ja sam to razumeo. Ali imao sam ugovor i očekivao sam da ga klub ispoštuje. Razumem i da su se okolnosti promenile, ali ponavljam: ovde govorimo o klubu koji ima para”, kaže Kin.

Inače, i sam Flečer je nedavno otkrio da je čuo šta je Kin rekao u spornom intervjuu i da tu nije bilo ničeg posebno drugačijeg u odnosu na ono što mu je redovno govorio i na treninzima i na utakmicama. Što se tiče Kijerana Ričardsona, njega je Kin čak i doveo u tim kad je postao trener Sanderlenda.  Doduše, Fabijen Brejdi, nekadašnji omladinac Junajteda, u jednoj knjizi je ispričao kako je Kin disciplinovao Ričardsona.
Imao sam recimo 13 godina kad je Ričardson prešao u prvi tim. Jedan dan dolazi na trening, spušten krov na kabrioletu, muzika odvrnuta do daske. Mislio je da je dasa. Imao je samo tu nesreću da je Roj Kin bio tu. Uperio je prst ka njemu i rekao: Gasi muziku i idi kući. I ne vraćaj se danas”.

Što se tiče Ferdinanda, on i Kin nisu imali takve nesuglasice, ali prgavi Irac ne krije da mu Rio nije bio posebno drag. Ni on, ni Vejn Runi. Cenio ih je kao fudbalere, ali je postojao generacijski jaz. Recimo, Kin na TV-u gleda ragbi, Runi dođe i prebaci kanal na popularnu emisiju X faktor.
Volim ragbi, neko mi je promenio kanal i nisam bio srećan. Ali nije bilo svađe. Sledeći dan sam sišao na doručak, Vejn me je pitao: ‘Jesi li pronašao daljinski?’ Tako da sam mu rekao gde da se nosi, ali ako je to svađa onda Bog nek nam je u pomoći. Mnogo sam ga poštovao kao igrača, bio je briljantan, nije da ga nisam voleo, ali nismo baš bili bliski. Bili smo na drugačijim talasnim dužinama. Da mi neko krije daljinski… Nije to moj stil zafrkancije… Sećam se uostalom da sam pred kraj karijere mislio o tome kako ne razumem te mlađe momke. Nije mi bio jasan njihov smisao za humor. Jedva da sam pričao sa nekim. Mnogi mi nisu nedostajali kad sam otišao. Igra se menjala, možda sam ja bio staromodan… Nisam se slagao sa Vejnom ili Runijem. Nismo jedan drugom odgovarali. Jasno, sjajni su igrači i bio sam oduševljen što sam igrao s njima, ali da popijem kafu s nekim od njih? Zaboravite”, bez dlake na jeziku će Kin.

(FOTO: Reuters)(

Najnovije vesti


×