{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Rišarlison u ispovedaonici: Kao dečak nisam imao ništa, a sada sam kupio kuće tati, mami, stricu, baki...

/ Izvor: mozzartsport
Komentari: 2
Mogao sam da postanem kriminalac, fudbal me je izveo na pravi put, priča Brazilac
Rišarlison u ispovedaonici: Kao dečak nisam imao ništa, a sada sam kupio kuće tati, mami, stricu, baki...

Već sada sa 22 godine je zaradio milione. Igra u možda najboljoj ligi na svetu, u Premijer ligi Engleske, a u dresu reprezentacije Brazila je prošle godine osvojio Kup Amerike. Za Rišarlisona, napadača Evertona, veliki deo snova se već ostvario.

A, sve je moglo da bude mnogo drugačije. Brazilski napadač je u intervjuu za Globo u domovini otkrio da je imao sve preduslove da postane kriminalac. U gradu u kojem je odrastao, Novoj Veneciji, to je, maltene, prirodan put za dečake koji se nigde drugo nisu pronašli.

Na sreću, Rišarlison je imao nekog ko ga je ispravno savetovao i vodio kroz život. Danas je čovek na svom mestu, sa ispravnim rezonima, koji gleda da uredi sebi život kako za vreme sadašnje, tako i za budućnost.
Skoro da ništa nisam imao tokom detinjstva. A, onda sam odjednom imao skoro – sve. To moram da cenim, da razmišljam o svojoj budućnosti”, rekao je Rišarlison.

Objasnio je brazilski fudbaler koliko danas vrednuje novac koji zarađuje na terenu.
Neću da trošim pare na velike automobile, nego investiram u nekretnine i slične stvari za budućnost. Mojoj majci, ocu, stricu, baki kupio sam po kuću. Stricu sam poklonio i automobil, a majci motor, pošto ih ona obožava. Moja sestra ima troje dece i pomažem joj oko njihovog obrazovanja i da budu zdravstveno zbrinuti”.

Intervju je rađen u Rišarlisonovom dupleksu u Rio de Žaneiru. U tom trenutku su tu bili i njegov stric i dvojica drugova iz detinjstva, koji su igrali video igrice.
Drugovi koji su se nekada igrali sa mnom, danas rade u supermarketu, a neki i u poljima. Mnogi su u zatvoru. Imao sam i ja sve preduslove da završim kao kriminalac, ali imao sam strica uz sebe, koji me je ispravno savetovao, a bio je tu i Fidel, koji mi je bio trener, a ujedno je bio i policajac. On mi je sve vreme govorio da sam mnogo talentovan. Fudbal me je izveo na pravi put”.

Posebna je ličnost Rišarlison. Brazilskim fudbalerima je uglavnom potrebno vremena da se snađu kad dođu u Evropu, osim ako to nije Portugalija ili Španija. Mnoge muči nostalgija, beže kući u svakoj prilici… Ali, napadač Evertona nije od te fele.
Ne bojim se ničega na terenu, jer radim ono što volim. Plašim se samo povreda. A, jedina stvar koja mi pravi problem u Engleskoj je hladnoća. Vidim da igrači pričaju o adaptaciji, depresiji, ali to za mene nije bio problem. Nikada nisam bio dečak koji sedi u kući sa porodicom, nego sam uvek izlazio na ulicu, da budem sa drugovima”.

Iz godine u godinu Brazilac je sve bolji fudbaler. Iako neke treninge izbegava. U teretanu ide samo kad baš mora.
Momci tamo žele da budu snažni, mnogo rade na tome. Shvatio sam i ja koliko su utakmice u Engleskoj teške, koliko je potrebno snage da se izdrže. Ali, ono na čemu ja radim je agilnost. Neki defanzivci su čvrste građe, jakih bokova i zato ne smem da izgubim agilnost, da bih mogao da im pobegnem”, pojasnio je Rišarlison.

Ove sezone 31 meč za Everton i 12 golova, uz četiri asistencije. Nije to uopšte loše…

Foto: Reuter

Najnovije vesti


×