{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Puklo bure baruta u Milanu, Amerikanci oterali Bobana! Sledeći je Maldini...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 13
Hrvat izgubio rat sa Gazidisom
Puklo bure baruta u Milanu, Amerikanci oterali Bobana! Sledeći je Maldini...
(©AFP)

Priča sa legendama je gotova, u Milanu se ipak pitaju Amerikanci.

Posle nepune sezone na funkciji Šefa fudbalskih operacija, legendarni prvotimac Rosonera Zvonimir Boban napušta kluba. Njegov odlazak je došao kao posledica nezadovoljstva i sukoba sa generalnim direktorom Ivanom Gazidisom. A vrlo je verovatno da će posle Bobana klub napustiti i tehnički direktor Paolo Maldini.

Njih dvojica su letos  zajedno sa sportskim direktorom Rikijem Masarom preuzeli sportski sektor od nekadašnjeg saigrača Leonarda koji se vratio u PSŽ posle dolaska Gazidisa. Vodili su transfer politiku, birali trenere, ali su im ruke kod krupnih odluka uglavnom bile vezane jer je ipak Gazidis bio taj koji je konačno sekao. A to nije bio dogovor letos kada su američki vlasnici ubeđivali legende da preuzmu sportski sektor.

Doduše, ni Boban, ni Maldini se nisu proslavili nekim potezima. Ne može se reći da su uspešno vodili prelazne rokove, ali je isto tako i pitanje kakvu autonomiju su imali u radu i kakav budžet.

Podsetimo, Milan je trenutno u vlasništvu američkog fonda Eliot, odnosnom milijarderske porodice Singer koju fudbal baš i ne zanima preterano. Milan im je pripao kada prethodni kontroverzni vlasnici iz Kine nisu mogli da nastave sa plaćanjem visokih rata i kamata koje su uzeli od Eliota da bi kupili klub od Silvija Berluskonija. Amerikanci nemaju iskustva u radu sa fudbalskim klubovima i nadali su se da će brzo preprodati Milan i zaraditi na njemu, ali im rezultati kluba nisu išli na ruku i nisu dobili ponude kakvima su se nadali.

Istovremeno je trebalo da obezbede što uspešniji rad kluba i da ostvare neke uspehe kako bi Milanova cena prestala da pada i opet počela da raste. Zato su prvo doveli Leonarda već dokazanog sa uspesima u direktorskim poslovima, za njim i Maldinija. Ipak, njihov Milan je prošle sezone zamalo izvisio za Ligu šampiona i ostao bez planiranih finansijskih sredstava koja su značila oporavak kluba.

Eliot je letos odlučio da umesto Leonarda dovede Ivana Gazidisa, američkog funkcionera koji je pre toga niz godina radio u Arsenalu. I ostao u lošem sećanju tamošnjim navijačima jer ga je zanimao isključivo finansijski ugao i kako da klub zarađuje što više, a da ulaže što manje. Što se u neku ruku preklapalo i sa filozofijom tadašnjeg trenera Arsena Vengera.

Ipak, Gazidis će ostati upamćen kao neuspešan funkcioner Arsenala. Do njegovog dolaska, Arsenal se borio za titule i trofeje, bio redovan učesnik Lige šampiona, a posle njegovog odlaska je klub iz Londona pao u prosek da više nije konkurentan za ozbiljne trofeje, da ne pripada društvu Lige šampiona i da ga vrhunski igrači izbegavaju. Sve to nije smetalo američkim vlasnicima da dovedu Gazidisa u Milan, ali su vrlo brzo počele varnice sa sportskim sektorom.

Boban i Maldini su igračke legende Milana koje su klub osećali na drugačiji način i želeli su da ga što pre oporave uz obećana ulaganja američkih vlasnika. Međutim, ta obećanja su se rastegla ili su izbledela, a politiku je sporovodio upravo Gazidis. Želje da Milan dovodi prava pojačanja koja prave razliku nisu mogle da prođu kod Gazidisa kojeg zanimaju samo mladi igrači sa malim ugovorima na kojima kasnije može da se zaradi. Kada je đavo odneo šalu, Gazidis je nekako prihvatio dolazak Zatana Ibrahimovića na kojem su insistirali Maldini i Boban. Ali već je bilo kasno... Dok se sportski sektor bavio ekipom i treerom, Gazidis im je radio iza leđa na dovođenju zamene. I našao baš onakvu kakvu on smatra idealnom. Mesecima je pregovarao sa nemačkim stručnjakom Ralfom Rangnikom da on zameni Maldinija, Bobana, sportskog direktora Rikija Masaru i trenera Piolija.

Američki plan je da Nemac vodi sve četiri najbitnije funkcije u sportskom sektoru: Sportski direktor, trener prvog tima, šef skauting službe i direktor omladinske škole. Gazidis je dobio jednog podređenog umesto šestorice. Rangnik je profil stručnjaka koji saavšeno poznaje skauting mrežu, tržište i ume da od mladih igrača napravi zvezde na kojima klub kasnije debelo zaradi. Tako je bilo i u Salcburgu, i u Lajpcigu gde je godinama bio šef Red Bulove fudbalske imperije i obavljao sve bitnije funkcije. Jedino što Rangnik ne zna je da osvaja ozbiljne trofeje. Ali zna da pravi novac...

Na kraju je Boban otvoreno kritikovao Gazidisa u intervjuu Gazeti i prešao granicu koja se ne prelazi sa pretpostavljenima. Očekivao je da će američki vlasnici smiriti situaciju, ali su oni podržali Gazidisa, a on se danas u četiri oka obračunao sa njim.  Italijanski mediji javljaju da je Hrvat završio svoju funkcionersku karijeru u Milanu i da će u narednim satima uslediti i službena potvrda otkaza. A nešto slično čeka i Paola Maldinija.

Navodi se da je Gazidis postigao dogovor sa Rangnikom pre nekoliko meseci, ali da je to krio kako ne bi talasao usred sezone. Nadao se da bi Maldini i Boban sa trenerom Piolijem mogli do kraja sezone da izvuku maksimum iz ekipe i eventualno obezbede Ligu šampiona. A onda je palnirao da ih zameni Rangnikom. Ipak, sve je na kraju isplivalo na površinu i jasan je kurs kojim će Milan ići u budućnosti. Navijači Rosonera će se načekati na neke nove slavne dane i velike trofeje. Makar dok neko ne kupi klub od Amerikanaca.

(FOTO: reuters)

Najnovije vesti


×