{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Problem za Juve, Čelsi, Inter, posebno Atalantu: Fifa ograničila broj pozajmica

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 2
Nova pravila na fudbalskom tržištu
Problem za Juve, Čelsi, Inter, posebno Atalantu: Fifa ograničila broj pozajmica
(©AFP)

Jednakost je načelno pravo za koje se Fifa već godinama bori. I jeste Svetska fudbalska federacija uspela da siromašnijim klubovima obezbedi više sredstava, međutim, praksa pokazuje da je jaz između takvih i najbogatijih timova sve veća. Pa stoga i novi pokušaj Fife da zaštiti pre svega klubove koji proizvode igrače time što će ograničiti broj fudbalera koji mogu da idu i da dolaze na pozajmice. Uz važnu napomenu da će novi propisi važiti samo za igrače koji imaju pune 22 godine ili više.

Od sledeće sezone će naime svaki klub moći da na pozajmicama u drugim zemljama ima najviše osam igrača i toliko će moći da ih i dovede. Od sezone 2022/2023 granica će pasti na šest igrača sa 22 godine ili više. S tim da će dva tima moći da razmene najviše po trojicu igrača što bi moglo da oteža poslovanje klubovima sa zvaničnim ili nezvaničnim filijalama.

Ovde naravno govorimo samo o pozajmicama klubova iz različitih zemalja, jer su to Fifine ingerencije. Ali ubrzo će se propisi primeniti i na domaća takmičenja. Svi nacionalni savezi imaće rok od tri godine da ista ova pravila sprovedu i na sopstvenom terenu.

To ipak ne znači da Crvena zvezda neće smeti da ima više od trojice igrača u Grafičaru, a Partizan u Teleoptiku, jer su maltene svi oni poslati na kaljenje mlađi od 22 godine! Istaknimo još jednom, Fifino pravilo važi samo za igrače s pune 22 godine ili starije.

Međutim, nešto će se ipak promeniti. Da je ovo pravilo bilo na snazi i ranije pitanje je recimo da li bi Liverpul mogao da Lazara Markovića šalje te u Tursku, te u Portugaliju, te u Belgiju...

Isprva neće mnogo klubova biti na udaru, jer iako, primera radi, Čelsi trenutno ima 27 igrača na pozajmicama, samo njih devetorica imaju 22 godine ili više. Konkretno mislimo na Babu Rahmana, Davidea Zapakostu, Tijemuea Bakajoka, Kenedija, Viktora Mozesa, Čarlija Musondu, Nejtana, Marija Pašalića i Lukasa Pijazon, koji je, mučenik, sada u Rio Aveu, dok je prethodno bio na pozajmicama u Malagi, Viteseu, Ajntrahtu, Redingu, Fulamu i Kjevu... Takve bi igrače ovo pravilo moglo da spase, posebno kad se granica spusti na šest imena. Dok će Čelsi morati da prestane da gomila igrače, bar u ovolikoj meri.

Zamislite tek kakav će haos nastati u Bergamu, koji nije ni blizu klubova iz kategorije najbogatijih, ali je svejedno zasnovao poslovanje na pozajmicama, pa trenutno ima čak 67 fudbalera na pozajmica, a izbrojali smo njih 22 sa 22 ili više godina!

Ozbiljan broj igrača na pozajmicama imaju i Juventus i Inter recimo - i jedni i drugi preko 30 - a zanimljiv je i slučaj portugalskog Famalisaa, jer on trenutno drugima razigrava čak 11 igrača. Tek preostalih 14 su zaista u vlasništvu portugalskog kluba. Istina, samo šestorica od tih 11 imaju pune 22 godine ili više.

Ideja je naravno da se spreče najbogatiji klubovi da za male pare uzimaju najtalentovanije igrače Evrope, uprkos saznanju da mnogi od njih nemaju, a neki nikad neće ni imati kvalitet da dobace do prvog tima. Nekad ni ne moraju, kroz pozajmice će sticati minute, a imena najvećih klubova u biografijama dići će im cenu, pa će na njima opet zaraditi oni koji svejedno imaju najviše, dok će onima koji su ih školovali ostati samo mrvice.

Baš zbog toga, Fifa je odlučila i da će dodatnih jedan odsto od ukupne cene transfera ubuduće ići klubovima u kojima se se ti fudbaleri obrazovali. Sada će dakle ta sredstva solidarnosti narasti na ukupno četiri odsto od cene transfera. S tim da se Fifa obazevala i da će pažljivije pratiti da im se taj novac zaista i isplati, jer to često nije bio slulčaj.

(FOTO: ©AFP)

×