{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Premijerligaši se dogovorili da sezonu završe na neutralnim terenima, Vlada pomoću fudbala diže moral uplašene nacije

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 13
Uprkos cifri od skoro 30.000 mrtvih, Englezi hoće da igraju...
Premijerligaši se dogovorili da sezonu završe na neutralnim terenima, Vlada pomoću fudbala diže moral uplašene nacije

Posle četiri sata sastančenja čelnici Premijer lige i predstavnici klubova usaglasili su stavove: Sezonu 2019/2020 treba privesti kraju. Svi činioci elitnog fudbala na Ostrvu slažu se da liga mora da se završi kako bi se sačuvao njen integritet, pre svega

Ranije dana Geri Nevil govorio je kako bi premijerligaške utakmice trebalo iseliti iz gradskih jezgara, ne dajući konkretan predlog. Na ovom sastanku govorilo se o nečem sličnom, međutim dosta konkretnije. Svi učesnici većanja složili su se da bi preostalih devet rundi trebalo odigrati na neutralnim terenima, daleko od urbanih područja širom zemlje. To da će utakmice biti igrane bez prisustva publike više se ne dovodi u pitanje, pominje se čak da će ulaz navijačima na tribine biti zabranjen sve do polovine januara. To je jedna od ključnih tačaka Vladinog plana pod nazivom "Project Restart".

Stadion Vest Hema, onda Sitijev Etihad i Arsenalov Emirejts predstavljeni su kao prave lokacije za odigravanje mečeva, imajući u vidu da se nalaze izvan urbanih područja...
"Na sastanku akcionara Premijer lige klubovi su razgovarali o narednim koracima i planiranju nastavka sezone 2019/20, kada se za to steknu uslovi i kada bude bezbedno", stoji u zvaničnom saopštenju Premijer lige.

Navedeno je da su zdravlje i sigurnost igrača prioritet čitave zajednice.
"Razmatramo prve korake. Klubovi će se vratiti treninzima pod stručnim savetima i posle konsultacija sa igračima i menadžerima. Pozdravili smo stvaranje Vladine medicinske radne grupe za povratak profesionalnog sporta, koja se prvi put sastala jutros. Za sada nisu donete nikakve odluke, klubovi su samo razmenjivali mišljenja. Dogovoreno je da su igrači i menadžeri ključni u ovom procesu i da će biti konsultovani pre donošenja bilo kakve odluke". 

Jedno je potvrđeno i konačno razjašnjeno: jedinstveni stav klubova Premijer lige je da se takmičenje dovrši, kako bi, između ostalog, bile izbegnute pravne zavrzlame koje bi mogao da izazove prekid i podela evropskih viza po trenutnom plasmanu ili na neki drugi način. Neko bi se uvek našao oštećen i uvređen, poput Liona u Francuskoj, koji je već najavio borbu za pravdu posredstavom suda

Novi sastanak premijerligaša zakazan je za naredni petak. U međuvremenu očekuje se reakcija Vlade Velike Britanije i ublažavanje pojedinih ograničenja, posle čega bi mnogo toga po pitanju fudbala moglo da bude jasnije... 

Stav Vlada za sada je nezvaničan, ali fudbalske glavešine tvrde pozitivan i kaže da bi "fudbal trebalo da se vrati što pre kao podsticaj moralu čitave nacije". I sve to uprkos strašnim brojkama. U danima kad je Britanija postala treća nacija sveta sa najvećom stopom smrtnosti i blizu 30.000 preminulih.  

Tajms navodi da bi ključni sastanak za sudbinu sezone u Premijer ligi mogao da bude održan u četvrtak, 7. maja, kada će za istim stolom biti akcionari takmičenja, radna grupa Vlade za povratak profesionalnog sporta i predstavnici vlasti. Posle toga zajednički stav bio bi prenet klubovima i igračima. U petak, 8. maja. 

Klubovi Premijer lige planiraju da počnu s grupnim treninzima 18. maja. Svi fudbaleri koji se nalaze van Engleske dobili su poziv da se hitno vrate, jer ih po povratku očekuje dve nedelje izolacije.

Okreni-obrni, ništa novo. Dobra volja da se igra postoji, ali ona odavno nije dovoljna.

A šta se događa sa Čempionšipom? 

Dosta toga zavisiće od Premijer lige, to je jasno. Danas je, međutim, Gardijan pustio vest da se ozbiljno razmatra kraj sezone i plej-of. S tim što je novost to da u doigravanju ne bi učestvovalo TOP 8 klubova, kako se prethodnih dana moglo čuti. Navodno, Lids i Vest Bromvič Albion i te kako imaju razloga da navijaju za prekid, jer bi prema tom predlogu oni direktno išli u viši rang, dok bi se Fulam, Notingem Forest, Brentford i Preston kroz plej-of borili za preostalo mesto. I to igrajući po jedan meč.

Ali pre svega toga potrebno je rešiti pitanje ispadanja iz Premijer lige. I da li će ga uopšte biti. Ako ga ne bude, verovatno neće biti ni potrebe za plej-ofom u Čempionšipu. 

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×