{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

PRELAZZI: Spora (i sigurna) smrt Kalčove ružnije sestre

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 11
Pročitaš imena prvih sedam klubova na tabeli – Benevento, Frozinone, Krotone, Specija, Ćitadela, Salernitana, Pordenone – i, nazdravlje starijem Inzagiju, nešto u tebi poželi da se sezona poništi, pa da niko iz Serije B ne izbori "promocione"
no_image.png
Navijači Beneventa

Benevento. Frozinone. Krotone. Specija. Ćitadela. Salernitana. Pordenone.

Ako ne računamo tu čudesnu priču o braći Inzagi, koji trenutno predvode prvoplasirani tim Serije A (Lacio, Simone) i suverenog lidera Serije B (Benevento, Pipo), imena ovih timova verovatno vam ne govore mnogo.

Okej, sačuvajmo makar malo tananih emocija za “veštice” iz Beneventa, ako ništa drugo a ono zbog traumatične prošle sezone kada su obarali sve negativne rekorde, a sada se vraćaju u velikom stilu, ali ni to neće biti dovoljno.

Makar tri od ovih sedam klubova igraće naredne sezone u prvom rangu takmičenja – umesto Breše, možda i Đenove, Sampdorije, Lećea, Torina – mada bi nostalgičar i romantik u mnogima od nas garant više voleo da se sezona lepo poništi, pa da niko iz Serije B ne izbori "promocione".

Daleko je Serija B, makar ove sezone, od uzbuđenja koja, da napravimo tu paralelu, nudi Čempionšip; dok se tamo velikani tuku i nadgornjavaju, dok troše milione funti i evra na pojačanja, a utakmice prenose na televizijskim kanalima širom sveta, druga liga Italije kao da se igra u potaji, i da je nema u ponudi kladionice – kao večeras i sutra, kada će se pokazati zubi koronavirusu, i odigrati čitavo kolo – skoro da bismo zaboravili na nju.

Kad smo kod nostalgije, kukumavči se svako malo o zlatnom dobu Serije A, i možda delom i zato, a ne samo zbog dominacije Juventusa koja nije dosadna samo najzadrtijim juventinima, toliko ljudi ove sezone navija za Lacio (neki su čak i za Inter, pre nego što je Inter opet pokazao koliki je... Inter) i njihov “skudeto”.

Žali li iko i Seriju B?

Duel Krotonea i Juventusa svojevremeno se gledao i iz obližnje bolnice

Devedesetih i ranih dvehiljaditih, sve tamo do iza "Kalčopolija", Kalčo je bio fudbal i fudbal je bio Kalčo, ali u veličanju Serije A pomalo zaboravljamo koliko je bila važna i njena možda ružnija, možda neuglednija i možda malo više prevarama sklona (mada su se obe dobrano trudile u tom nezvaničnom takmičenju), ali svejedno krajnje poželjna i atraktivna sestra.

Serijom B su u platinastoj deceniji i po gazile – ili bile gažene, dobro, takva su bila vremena, da se sve moglo dogoditi, da su sudbine nalikovale "Plavom tornadu" i ostalim zanimacijama iz čuvenog "Gardalenda" – ekipe i stopala koja i danas izazivaju uzdahe, čežnju i probadanje negde u predelu grudi.

Uzmimo, onako odokativno, sezonu 1995. na 1996. Iz Serije B u najviši rang upadaju Bolonja, Verona, Peruđa i Ređana, a Palermo, Đenova, Fođa i Breša tavore po sredini; na listi strelaca nalaze se, među prvih deset, Dario Hubner, Vinćenco Montela, Marko Negri i Kristijano Lukareli.

Da ne budemo previše grubi, leva pertla svakog od njih zanimljivija je od čitave dokumentovane sudbine najuspešnijih ovosezonskih klubova u Seriji B.

Ili, eci-peci-pec, hajdemo u proleće 2000. godine, kada će ulazak u Seriju A, u jednoj od najuzbudljivijih ligaških trka, izboriti Vićenca, Atalanta, Breša i Napoli, dok će ispod crte ostati, pazimo sad, i Sampdorija i Đenova.

I opet je tu Dario Hubner, ali i Luka Toni, Korado Grabi, Nikola Kaća... i legenda italijanskih "manjih" terena, nepravedno zaboravljeni Štefan Švoh.

Ili, možda, pogledajmo 2005, tik pre nego što će sve otići “al diavolo”, poslednju sezonu u kojoj smo mogli da se pravimo da je sve u redu. Već narednog leta, Italija će pasti sa najvećih visina u najdublji jarak, kada zemlja svetskog prvaka istrese sav svoj prljavi veš, da ga svi vide, omirišu, i okrenu glavu...

Te godine u ovoj ligi nalazili su se Đenova, Bari, Torino, Vićenca i Venecija, između ostalih (Napoli je proteran još niže!), a drugi najbolji strelac prvenstva beše Dijego Milito. I Mario Frik, još jedan “markatore” koji će obeležiti brojne stadiona, metnuo je 16 golova.

Sve je bila laž, samo što onaj tepih pod koji se to pakovalo više nije mogao da trpi: Đenova je, ispostaviće se, poželela da kupi odlučujući meč protiv Venecije, i to na “Luiđi Ferarisu” (verovatno bi ga dobili i bez toga), zbog čega će umesto u Seriji A, završiti kao poslednji na tabeli. Torino je takođe živeo od para koje nisu postojale, pa im uprkos plasmanu nije dozvoljeno da odu gore.

Bila je to farsična i tragična predigra Kalčopolija, opomena za ono što će uslediti; skandal za skandalom puniće stupce italijanske i svetske štampe, puniće i sastav lige velikim imenima – uključujući i ono najveće, bjankonero – ali Serija B nikada kasnije neće biti ona stara.

Da, neće to biti ni Serija A, ali uzmite sve one razloge koji su uticali na slabljenje, bledilo i tugu Kalča – nestabilne finansije, ekonomska kriza, korupcija, loši i neodržavani stadioni, rasizam i drugi problemi sa navijačima – i pomnožite ih sa pet ne biste li zamislili šta je tek snašlo onu sestru nekada najvažnije lige sveta.

Uz ogradu da, iz objektivnih okolnosti, nismo ispratili neke nebrušene dragulje drugog ranga takmičenja, ne deluje da Serija B ima neku veliku storiju da nam ponudi – a evo, nekada je i nedostatak priče zapravo priča za sebe – niti nekog ogromnog talenta da izbaci.

O tome govori i podatak da je u dosadašnjem toku takmičenja prosečna poseta na svim stadionima bila jedva nešto više od 5.000 ljudi, a da Benevento koji je lane služio kao vreća za udaranje sada ima 17 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca.

A ono nešto drugo muči sve koji bi voleli da se ponovo osete kao da su u Italiji poznih devedesetih: niko od klubova nema neku presvetlu istoriju (Specija je osvojila neku nezvaničnu titulu, Venecija ima jedan davni kup, uz Peruđu i Livorno čija imena odzvanjaju, ali ne i njihovi sadašnji rezultati), niko od onih koji su u opticaju za Seriju A neće od jeseni doneti makar emociju, ako ne i očekivanja, jedne Parme, Verone ili Lećea, nijedan od tih sastava koji će se, hteli mi to ili ne, naći u najvišem rangu takmičenja neće pobuditi emociju za kojom žalimo.

I možda je to zaista dobro, možda ne treba da zvučimo kao prokleti “bumeri” koje ionako prozivaju diljem interneta; i red je da budemo i demokrate pa da kažemo da je valjda vreme za nova imena i nove klubove. I zašto bi, uostalom, jedna Ćitadela bila manje vredna od Kaljarija i Đenove, a kamoli od Rome ili Milana?

Sve to želimo da mislimo, i da se prilagodimo novom vremenu, i da racionalizujemo razloge koji su doveli do laganog, ali sigurnog propadanja nekada poželjne udavače, i da kažemo da nas baš briga i da jedva čekamo da vidimo šta ta nova imena imaju da pokažu u Kalču i da se nadamo da će ga baš ona podići tamo gde je bio nekad...

A onda ipak pročitaš imena prvih sedam klubova na tabeli – Benevento, Frozinone, Krotone, Specija, Ćitadela, Salernitana, Pordenone – i, nazdravlje starijem Inzagiju i njegovoj snalažljivosti u svim životnim i fudbalskim situacijama, nešto u tebi poželi da se sezona poništi, pa da niko iz Serije B ne izbori "promocione".

SERIJA B - 27. KOLO

Utorak
21.00: (2,65) Kozenca (3,10) Ćitadela (2,80)
21.00: (2,60) Kremoneze (3,10) Empoli (2,85)
21.00: (1,60) Krotone (3,90) Piza (5,80)
21.00: (3,35) Livorno (3,10) Frozinone (2,30)
21.00: (3,10) Peruđa (3,20) Benevento (2,40)
21.00: (1,75) Pordenone (3,60) Juve Stabija (4,90)
21.00: (2,15) Salernitana (3,10) Venecija (3,80)
21.00: (2,50) Trapani (3,20) Virtus Entela (2,95)

Sreda
18.50: (2,60) Askoli (3,10) Kjevo Verona (2,85)
21.00: (1,70) Specija (3,70) Peskara (5,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Marko PRELEVIĆ, urednik magazina NEDELJNIK i kolumnista MOZZART Sporta
Foto: ©Reuters, ©AFP

Najnovije vesti


×