{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Predsednik PSŽ-a kupio vilu od 5.000.000 za genseka Fife, svi znaju i prave se ludi

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 6
Fifa odustala od krivičnog gonjenja i na kraju se ništa neće desiti
Predsednik PSŽ-a kupio vilu od 5.000.000 za genseka Fife, svi znaju i prave se ludi

Mančester Siti je žestoko kažnjen zbog maštovitog računovodstva šeika iz UAE, PSŽ je još pod lupom, ali činis se da je predsednik francuskog šampiona Naser Al Kelaifi ipak malo “mudrije“ poslovao. A kad kažemo “mudrije“ mislimo na to što je umeo da sve saradnike čini srećnim, pa je tako prošao neograbani na suđenju za korupciju u Švajcarsku, iako je sasvim jasno da tu nisu sasvim čista posla.

Al Kelaifi je naime isprva osumnjičen zato što je krajem 2013. kupio luksuznu vilu na Sardiniji za 5.000.000 evra. I ništa tu ne bi bilo čudno da je odmah nije ustupio bivšem generalnom sekretaru Fife Žeromu Valku. On naravno nije ništa plaćao i procenjuje se da je tako izvukao korist u visini od 900.000 evra do čak 1.800.000.

U stvari, ne samo da nije plaćao nego je u istrazi otkrivenoj 2017. otkriveno da je malo-malo vršio pritisak na Al Kelaifija da – plati račune.
Računi još nisu plaćeni. Možeš li to hitno da središ?“, pisalo je u jednoj Valkovoj poruci Al Kelaifiju, koju je iz optužnice izvukao francuski istraživački sajt Mediapart.
Da, šefe“, odgovorio je Al Kelaifi januara 2014.

U razgovoru sa trećom osobom, Valk se kasnije hvalio...
Izvikao sam se na njega, platiće odmah“.

Međutim, nakon što je švajcarsko tužilaštvo zvanično objavilo da će tražiti suđenje, Fifa je odustala. Obavestila je tužioce da je postiglo “prijateljski dogovor“ sa Al Kelaifijem i da povlači žalbu. Švajcarsko tužilaštvo je po zakonu moralo da odustane od optužnice.

 I Al Kelaifi i Valk tako bi eventualno mogli da budu optuženi za delo koje bi moglo da se prevede kao “nesavesno poslovanje“, svakako mnogo blaža varijanta od eventualnog suđenja za korupciju. Naime, ako bi ih tužilaštvo sada i izvelo pred sud, on bi mogao samo da odlučuje da li će Al Kelaifi mimo propisao doneo neku korist Valku. Ali ne bi se utvrđivalo zašto je to uradio, a spekulisalo se ranije  da je sve to bila borba za dobijanje domaćinstva Svetskog prvenstva koje će se 2022. održati baš u Al Kelaifijevom Kataru.

Ono što sve čini još konfuznijim je to što su novi čelnici Fife ostali pri tužbi Valka za primljenih 1.250.000 evra od javnosti nepoznatog biznismena u istom postupku. Tu je on i dalje osumnjičen za korupciju, ali Al Kelaifi nema nikakve veze sa tim.

(FOTO: ©AFP)

Najnovije vesti


×