{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Ako kriza potraje, siromašniji klubovi će pasti na nivo poluamatera
Pozivamo na solidarnost, a na kraju će ostati samo bogati

Čuju se sa raznih strana sveta teorije kako svet posle virusa korona više neće biti isti. Za sada se neke velike promene ne osećaju, osim što je društvo gotovo stalo, jedino se planeta vrti istim brzinom.

Međutim, ako pandemija potraje, a sve su naznake da se sva žarišta neće tako brzo i tako lako ugasiti, problemi će postajati sve veći i vidljiviji. I u svetu sporta. Englezi uveliko pretresaju tu temu o životu posle korone. I sve su veći i veći pesimisti.

Njihov zaključak svodi se na kao skalpel oštru, ali preciznu rečenicu: dok svi pozivamo na solidarnost, realnost je takva da će na kraju ostati samo bogati! Misli se na fudbal, naravno. I to onaj na Ostrvu. Mada...

Stvar je, u principu, vrlo prosta: u Engleskoj postoji nekoliko klubova giganata, koji imaju više izvora prihoda i koji su ih i doveli do tog top nivoa, da sa visine gledaju na resto konkurencije. Raste voda i njima polako uz telo, ali još nije stigla do vrata.

Najveći problem su oni koji nemaju bogate gazde, koji nemaju sponzorske ugovore od desetine miliona evra, već koji najveći deo svog budžeta zasnivaju na TV pravima i na ulaznicama. A, toga sada nema. I ko zna kada će ga biti. Njima je voda već stigla do grla. Ako pandemija potraje još dva-tri meseca, fudbalska slika u Engleskoj, kako tvrde brojni sagovornici za Skaj Sport, mogla bi nepovratno da se promeni.

Dobili bismo, kao nekom vrstom prirodne selekcije, Superligu u kojoj bi ostali samo oni bogati, oni koji su uspeli da prežive kataklizmu, dok bi ostali pali na nivo poluamaterskog fudbala, jer za bolje ne bi imali novca.

Urednik sportske rubrike Dejli Mejla Oliver Holt digao je glas u odbranu nižerazrednih klubova, onih ispod dve profesionalne lige.
Krize kao što je ova mogu da imaju užasan efekat na neke od manjih klubova i da ih dovedu do zida. Naše niže lige čine krvotok engleskog fudbala i izuzetno su bitne svojim lokalnim zajednicama. Znam da Premijer liga isplaćuje sredstva solidarnosti manjim klubovima, ali duže vreme mislim da to nije dovoljno, da neki korak više mora da se napravi“, smatra Holt.

Urednik u Tajmsu Henri Vinter smatra da bi najgora varijanta bila da klubovi dođu u situaciju da moraju od države da traže pomoć.
Prvo, morali bismo da mislimo i na bazični fudbal, jer je mnogo igrača u Premijer ligi poteklo sa tih terena. Dalje, Premijer liga ne bi trebalo da bude sebična i da misli samo na svoj interes. Jeste donirala klubovima 50.000.000 funti i to je kratkoročna pomoć, ali ne znamo koliko će ova kriza potrajati. Znam da Liga nema dovoljno sredstava za neku pomoć na duge staze, ali u fudbalu svakako da ima dovoljno novca. Najgore stvar bi bila da se traži pozajmica od države, kada ona ima trenutno preče probleme koje mora da rešava“, objasnio je Vinter.

Lako je onima koji imaju šeike i milijardere sa raznih strana sveta u upravljačkoj fotelji, ali od čega će (pre)živeti ostali ako korona potraje...

Foto: Reuters

5
Komentarišite kao: ili se registrujte
Uslovi objave komentara
SachaPFC
×