{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Porto je smislio najpošteniji model „rezanja“ plate: Svakog meseca ušteda 1.300.000 evra

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 1
Igrači prihvatili, uz malu ogradu
no_image.png

Barselona je smanjila plate igračkom kadru za čak 70 odsto, ali uz velike trzavice na relaciji svlačionica-kancelarije. Juventusov kadar se odrekao primanja za mart, april, maj i jun. Mnogi klubovi su prepolovili zarade fudbalerima. Bilo je i drastičnih primera, da redukcija iznosi samo 12,5 odsto kao u Arsenalu, doduše samo za jedan mesec. Svugde povuci-potegni, uglavnom uz prećutno negodovanje igrača.

A u Portu, čini se, domaćinski.

Klub sa stadiona „Dragao“ smislio je možda najpošteniju šemu „rezanja“ plata zbog posledica pandemija virusa, tako što će sve što sad uzme fudbalerima na njihove račune i – vratiti.

Predlog je sledeći: čelnici portugalskog velikana dostavili su igračima šemu po kojoj bi im se zarade umanjile za 40 odsto za vreme prekida takmičenja usled posledica širenja virusa COVID-19. Šema predviđa da 20 odsto zarade igrači dobiju natrag u onom mesecu kad se sezona bude nastavila. A preostalih 20 odsto, kad tamošnje vlasti dozvole publici da opet pohrli na stadione, kako bi Zmajevi mogli da ubiraju novac od prodaje ulaznica.

Rukovodstvo Porta je predlog predalo kapitenu Danilu Pereiri, kao i starosedeocima poput Ivana Markana, Hesusa Korone i Aleksa Teljesa, a oni prosledili ostatku tima. I prema saznanjima A Bole svi su voljni da pristanu, smatrajući ovaj model najpoštenijim. Uz jednu ogradu: poslednja stavka predloga izazvala je zabrinutost kod onih fudbalera kojima na kraju ove ili sledeće sezone ističu ugovori i koji, izvesno, neće dočekati da dobiju tih završnih 20 odsto primanja kao članovi Porta, ako se obistine najave da bi kalendarska 2020, možda i cela 2021. godina mogli da se igraju pred praznim tribinama u Portugaliji. Opet, uprava je voljna da sa tim igračima pregovara.

U pitanju su Iker Kasiljas (završava karijeru na kraju takmičarske godine), Muhamed Mbaje, Pepe, Aleks Teljes, Otavio, Serhio Oliveira, Musa Mrega, Tinkinjo Soareš, Vinsent Abubakar. Očekuje se da se nađe model saradnje i da ne bude nikakvih problema. Naročito što je to najcrnji scenario, ipak je više onih uverenih da će se fudbal 2021. igrati pred krcatim tribinama.

Procenjuje se da će na ovaj način Porto na mesečnom nivou uštedeti oko 1.300.000 evra. Verovatno i više, pošto bi uprava tek trebalo da razgovara sa trenerom Seržom Konseisaoom i njegovim saradnicima iz stručnog štaba oko smanjena plata.

(FOTO: Reuters)

 

Najnovije vesti


×