{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Poledica: Igračima 50 odsto sad, ostalo u ratama

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 5
Predsednik sindikata profesionalnih fudbalera ističe da FIFpro nema fondove za vanredne situacije!
Poledica: Igračima 50 odsto sad, ostalo u ratama

Epidemija virusa korona stopirala je normalan život u celom svetu. Ljudi su u izolaciji. Ko je u prilici poslove obavlja iz svojih domova, ostali pokušavaju da korisnim stvarima ispune svoje vreme. Znamo i da mnogi rade i da bez njihovog angažmana sve stalo. Svima je teško, nekima više, a nekima manje.

Uz probleme koje nameće sam virus COVID – 19 mnogi su zabrinuti za sopstvenu egzistenciju. Ovom prilikom pomenućemo slobodne umetnike, sportiste… Osvrnućemo se na fudbalere jer ćemo neke odgovore pokušati da dobijemo od predsednika sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” Mirka Poledice.

Iz našeg ugla vedetama velikih klubova koji su sjajno plaćeni smanjenje plate neće se značajno reflektovati na život. Pitanje je šta je sa profesionalnim igračima iz Srbije, regiona i sveta koji imaju mnogo manja primanja. Fudbalerima kojima su i u normalnim okolnostima prinadležnosti kasnile, nekad i po više meseci. Kako će oni da prežive ovo vreme.

mozzartbet.com

Predsednika sindikata profesionalnih fudbalera prvo smo pitali da li u fondovima međunarodne federacije profesionalnih fudbalera, FIFpro, ima novca za pomoć igračima u vanrednim okolnostima?
Nema za vanredne okolnosti jer su pre dva meseca FIFA i FIFpro napravili fond koji služi da se obeštete fudbaleri čiji su klubovi bankrotirali. Nismo očekivali pandemiju virusa korona i ovakve okolnosti. U tom fondu je oko 20 miliona evra, od kojih će se igrači parcijalno namirivati. Vrlo bitna je činjenica da FIFA i UEFA neće ostaviti nacionalne saveze odnosno učesnike Lige šampina i Lige Evrope na cedilu. Malo je poznato da 80 odsto prihoda u budžet FIFA dolazi od Mundijala”, kaže Poledica.

Kako će FIFA, UEFA, uz FIFpro, prevazići trenutnu situaciju oko prinadležnosti igrača kada je fudbal stao?
Mora se naći tačan model, ali FIFA ne može da uređuje zakone jedne države i ne zna do kad će pandemija da potraje. Za sada je najbolji predlog da se 50 odsto novca isplati igračima, a preostalih 50 u ratama. Sad, priča se da će se pandemija završiti do 1. juna i da će se takmičenja nastaviti. Mislim da termini nisu problem, naćiće se, igraće se u julu, avgustu…Pomeriće se početak naredne sezone”.

Da li su se javljali naši igrači za savet, pomoć?
U svakodnevnom kontaktu smo sa članstvom, ali realno ništa se ne dešava. Tek je prošlo dvadesetak dana od uvođenja mera, obustavljanja takmičenja. Situacija u našem fudbalu nije ni gora, ni bolja nego pre pandemije. Problemi su u nekim zemljama Azije poput Indonezije, Kazahstana… jer tamošnji klubovi, zbog određenih odluka Vlada, pokušavaju da ne izmire dugovanja prema igračima. Međutim, to će se rešavati na globalnom nivou”.

Kažete da je stanje u srpskom fudbalu nepromenjeno u odnosu na period pre korone?
Ova nesreća nas je našla u dobrom trenutku. Naši večiti rivali naplatili su se u Evropi. Ostali klubovi ne trpe štetu jer se finansiraju iz lokalnih samouprava. Njihov prihod od televizijskih prava, prodatih ulaznica skoro je nula. Šta će da kažu oni koji imaju po 50.000 gledalaca po utakmici, milionske ugovore sa televizijskim kućama. Trenutno, ni transferi igrača nisu na udaru jer nije u toku prelazni rok. Šta će se dešavati u budućnosti ostaje da se vidi. Definitivno, igrači koji su vredeli pet prodaće se za dva miliona manje. Ogromnu štetu trpe ekipe koje od televizijskih prava, reklama gube velike svote novca”.

Kada očekujete sastanak sa čelnicima našeg Saveza?
Nismo se obratili srpskom Savezu jer su neki čelnici oboleli od virusa COVID – 19. Bili su hospitalizovani pa nije bilo ljudski da ih uznemiravamo. Međutim , sigurno ćemo tražiti sastanak u FSS – u. Mora se razgovarati o statusu igrača, ali i ostalih članova kluba. Klub ne čine samo igrači, koji su primarni, ali gde su prateće službe”.

Šta može Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” da uradi za srpske igrače?
Realno, mi imamo nadležnost samo prema profesionalnim igračima. To su članovi Superlige i Prve lige koji imaju ugovore. Amateri nemaju plate njima se isplaćuju putni troškovi, hranarine…Tu nemamo ingerencije”.

Sigurno ste u kontaktu sa mnogim prijateljima širom sveta. Šta kažu?
Redovne su video konferencije, ali sam u najbližem kontaktu sa zemljama iz okruženja. Recimo, čuli ste za slučaj zagrebačkog Dinama i otpuštanje igrača, smanjivanja plata… U Hrvatskoj je specifična situacija. Fudbaleri se vode kao preduzetnici, otvaraju firme i fakturišu klubovima svoja potraživanja. Tako naplaćuju platu, ostale naknade…Kod nas smo se izborili da su igrači radnici, podležu zakonu o radu. U Makedoniji klubovi su akcionarska društva dok je u BiH potpuna zavrzlama sa entitetima u kojima su različite poreske stope od 20 do 40 odsto”.

SVE KVOTE STONOTENISKIH MEČEVA

Neki klubovi su virus korona optužili za svoje loše poslovanje?
Da, Žilina je otišla u stečaj. Nije realno da je neko propao za mesec i po dana. Klub mora više godina da radi sa gubicima da bi bankrotirao, ne može baš preko noći. Sa druge strane čitamo za naš Čukarički. Isplatili su igrače do juna meseca i poznajući te ljude verujem da je tako. To je za svaku pohvalu ”.

Šta savetujete igračima za vreme vanrednog stanja?
Profesionalci su pod ugovorima. Oni moraju sve obaveze da ispunjavaju osim utakmica kojih nema. Dakle, da slušaju uputstva struke, da daju maksimum kako bi ostali u kondiciji. Znam da su dobili uputstva, da neki klubovi rade onlajn treninge, ko može neka napolju trenira. U pojedinim zemljama savetuju šetnje, ne boravak u izolaciji. Proći će i pandemija mora se spremno dočekati nastavak takmičenja”, optimista je Mirko Poledica.

Piše: Đurđe Mečanin
djurdje.mecanin@mozzartbet.com

Najnovije vesti


×