{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Piksijeva mašina za rešetanje mreža! Eran Zahavi srušio rekord - 29 golova na 25 utakmica

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Nadmašen učinak Brazilca Elkesona iz 2014. godine u kineskoj Superligi
Piksijeva mašina za rešetanje mreža! Eran Zahavi srušio rekord - 29 golova na 25 utakmica

Ne igraju samo u evropskom fudbalu igrači koji oduševljavaju široke narodne mase i ostavljaju publiku bez daha svojim potezima i golovima. Eran Zahavi već godinama unazad nemilosrdno rešeta mreže u kineskom fudbalu, a danas je uspeo da sruši rekord tamošnje Superlige, pošto je postigao 29 golova u sezoni i tako na drugo mesto večite liste strelaca bacio Brazilca Elkesona, koji je 2014. godine postigao 28 pogodaka za Guangdžou Evergrande.

Zahavi (32) je 29 pogodaka postigao na 25 utakmica, a do kraja prvenstvene trke ostala su još tri kola u kojima će biti u prilici da dodatno poboljša svoj učinak. Iskusni Izraelac je u nestvarnoj fromi, pošto je postigao 21 gol na poslednjih 26 utakmica za klub i reprezentaciju. Ova sezona nije izolovan slučaj, jer Zahavijeva serija golova traje bukvalno šest sezona. Sve je krenulo od sezone 2013/2014. kada je postigao 35 golova na 46 utakmica u svim takmičenjima. U narednoj je ponovio taj golgeterski učinak, a neverovatna eksplozija dogodila se u sezoni 2015/2016, kada je postigao 49 golova na 56 utakmica i sebi kupio unosan ugovor u Kini.

LUDA PRVENSTVENA TRKA U KINI - TRI TIMA NA DVA BODA RAZLIKE, A DO KRAJA JOŠ TRI KOLA

Dolazak u Guangdžou R&F bio je pravi potez, s obzirom da je Zahaviju izuzetno prijao rad sa legendarnim Draganom Stojkovićem Piksijem, koji je iz njega nastavio da izvlači maksimalan kvalitet. Iako ulazi u pozne igračke godine, Zahavi sa sve većom lakoćom trese protivničke mreže. Uspeo je da spoji kvalitet i iskustvo, što se najbolje uslikava kroz nestvarnu efikasnost.
"Zahavija sam doveo iz Makabija (7.200.000 evra), a on je već treću sezonu prvi strelac lige. Njegova vrednost je sada četvorostruko veća", rekao je Piksi u nedavnom intervjuu za MOZZART Sport.

Za to što nije uspeo da napravi ozbiljnu evropsku karijeru Zahavi je sam odgovoran. Njegov vanserijski potencijal prepoznali su u skauting službi Palerma, pa je još 2011. godine stigao na Sicilju. Ipak, tamo se suočio sa ozbiljnim problemima zbog nostalgije, a pratio ga je glas i da je lenj, zbog čega nije uspeo da se izbori za svoju poziciju na Renco Barberi. U prvoj sezoni je i dobio šansu, odigrao je 22 utakmice i postigao svega dva gola, pa je Palermo došao u situaciju da ga samo godinu i po dana kasnije proda Makabiju iz Tel Aviva za svega 250.000 evra.

Povratak u izraelski fudbal predstavljao je ključni korak u Zahavijevoj karijeri. Već u prvoj polusezoni postigao je osam golova, a onda kreće nemolosrdno rešetanje mreža. Gde god se pojavi, bilo da se radi o klubu ili reprezentaciji golovi su prosto zagarantovani. Od dolaska u Guangdžou na leto 2016. godine do danas Zahavi je odigrao 107 utakmica i postigao 99 golova. Ugovorom za Guangdžou vezan do 31. decembra 2020. godine, pa ostaje da se vidi šta će se dogoditi nakon toga. Iako će tada imati 33 godine, njegova vrednost neće biti u prevelikom padu, posebno ako nastavi na ovakav način da postiže golove.

Foto: Reuters


 

×