{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

PET NA PET - Goran Nikolić: Kad ima volje, ima i načina

/ Izvor: mozzartsport.com
Srpski paramaratonac je jedan od istrčanih maratona ‘poklonio’ svom idolu Zoranu Filipoviću!
PET NA PET - Goran Nikolić: Kad ima volje, ima i načina

Goran Nikolić je maratonac koji je nadmašio rekord iz „Ginisove knjige rekorda“ istrčavši 55 maratonskih trka za 55 uzastopnih dana. Goran je slabovida osoba. Rođen je sa samo pet posto vida na jednom oku. Kao junior Goran je učestvovao na više nacionalnih atletskih takmičenja nakon čega je postao aktivni rekreativac. Precizan sportski kalendar počeo je da vodi od 1994. godine kad je postao aktivni rekreativac dugoprugaš. Na Beogradskom maratonu  nastupio je 2009. godine čime je otpočeo, kako kaže, karijeru za drugu polovinu života.

Na relaciji Kragujevac  – Mostar,  sa željom da doprinose zbližavanju građana dva zbratimljena grada i motivacije mladih sa invaliditetom, odnosno promovisanja sportskih potencijala ove populacije, istrčao punih deset maratona za deset uzastopnih dana. Goran Nikolić slovi za osnivača paraolimpijske discipline tandem biciklizam u Srbiji. Iako je ova, najintegralnija disciplina paraolimpijskog programa u kojoj ravnopravno učestvuju biciklista oštećenog vida – kopilot (slep ili slabovid) i njegov pilot zdravog vida na paraolimpijskom programu od 1976. godine u Srbiji do 2004. nije postojao ni jedan takmičarski tandem bicikl. 

Do pojave novih, mlađih biciklista oštećenog vida, pet godina je bio član nacionalnog tandem biciklističkog tima Srbije koji je nastupao sa tri posade. Učestvovao je na dva Svetska prvenstva. Svojevremeno je u Topoli najpre održan razgovor o knjizi „Maratonac“, autobiografije Gorana Nikolića koju je priredio Aleksandar Bojić. Zatim je na program bila i projekcija dokumentarnog filma „Otvorenih očiju“ koji je o Goranovom poduhvatu snimio Marko Novaković.

Ovo je priča o njegovom životu, razmišljanjima i podvigu koji je ostvario, o zabranjenoj ljubavi, hrabrosti i prevladavanju sopstvenih ograničenja. U isto vreme, ovo je i priča o pronalaženju alternativa u životima osoba rođenih sa invaliditetom kao i pomeranju granica ljudske izdržljivosti.

Goran Nikolić je trčao 55 uzastopnih maratona da bi pokazao mogućnosti osoba sa invaliditetom i da bi prikupio sredstva za razvoj sportskih aktivnosti osoba sa invaliditetom u Centru “Iskra” u Kragujevcu. Gorana smo pozvali da učestvuje u MOZZARTOVOJ društveno odgovornoj akciji “Humanitarni tiket u podne” što je oberučke prihvatio i objasnio nam da je osobama sa invaliditetom teško, ali da postoje gora stanja i mnogo teže bolesti koje pogađaju najmlađe. Pre nego što bude učesnik plemenitog listića, a dobitak nameni Udruženju “Debra” – deca leptiri, dao nam je odgovore za “Pet na pet”.

1.Da li ste svojevremeno  bavili još nekim sportom i kojim?
“Detinjstvo ispunjeno igrom je osnov za dalje bavljenje sportom.

2.Ko vam je bio sportski uzor, idol, u danima odrastanja?
“Kao dečak obožavao sam nekadašnjeg fudbalera, a sadašnjeg trenera Zorana Filipovića. On je bio moj dečački idol. Svoj deveti maraton koji sam istrčao poklonio sam upravo Zoranu”.

3.Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu, mada nam je iz prethodnog odgovora sve jasno?
“Naravno, Crvenu zvezdu, ali reprezentacija je uvek u centru pažnje”.

4. Kad ste pomenuli reprezentaciju u očekivanju Svetskog šampionata u Kini kakva su vaša očekivanja?
“Optimista sam više nego ikad, zlato. Ali, vidite šta sve može da se desi. Nadam se da će Teo igrati. Samo da se igrači sačuvaju od povreda”.

5 Životni i sportski moto?
“Kad ima volje, ima i načina”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu koja dolazi iz Rusije, ROSTOV – KRILA SOVJETOV. Domaći su u prvenstvo krenuli bez poraza, a tokom priprema “šarali” su trijumfe i poraze. Samara je premijernu utakmicu pobedila, ali su usledila tri poraza. Međusobni skor je ujednačen, 10:8:10.

“Bodovi ostaju Rostovu, a meni da predložim 1&2+"...

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

Najnovije vesti


×