{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Najvažniji meč ovog leta za ekipu Sava Miloševića
Partizanovih 90 minuta za najmanje 5.000.000 evra

Biće to 90 minuta na severu Evrope tokom kojih će na talonu biti gotovo pola klupskog budžeta za Partizan! Trener Savo Milošević je uoči beogradskog duela sa Moldeom (2:1) rekao da od ishoda zavisi budućnost kluba i mislio je dobrim delom na to: igraće crno-beli u Moldeu za finansijski mirnu sezonu. Za miran san, za stabilan Partizan.

Jer, kada se stavi na papir sve ono što je srpski osvajač Kupa zaradio u ova tri dosadašnja kvalifikaciona kola i šta bi dobio devetim plasmanom u grupnu fazu Ligu Evrope, dobije se suma od najmanje 5.000.000 evra.

Da pretresemo, onako kako je to objašnjeno na klupskom sajtu Partizana kada je krenula evropska misija: za učešće u drugom kolu kvalifikacija srpski klub je dobio 260.000 evra, za nastup u trećem još 280.000, a ukoliko se plasira u grupu, zaradiće i dodatnih 2.920.000 evra. Dakle, samo od toga u Humsku 1 stići će 3.460.000 evra.

To nije sve. Svi klubovi koji se domognu grupne faze takmičenja dobijaju i takozvanu "vrednosnu akciju". Šta je sad to? Najlošije rangirani klub od svih koji su se plasirali u grupe, a ima 48 klubova, dobiće jednu vrednosnu akciju, koja vredi 71.430 evra. Sledeći najlošiji, odnosno, 47. rangirani klub dobiće dve vrednosne akcije, odnosno 142.860 evra i tako redom.

Prema trenutnoj projekciji, Partizan se nalazi u donjem delu trećeg šešira. U prevodu, negde bi mogao da ima oko 15 vrednosnih akcija, zavisno od ishoda poslednjeg kola kvalifikacija. Kada se to pomnoži, 15 akcija sa 71.430 evra, dobija se više od 1.000.000 evra.

To je već ukupna suma od oko 4,5 miliona evra koji bi legli na račun Partizana.

A, ni tu nije kraj. Postoji i novac od takozvanih marketinških prava. I on u velikoj meri zavisi i od atraktivnosti rivala u grupnoj fazi takmičenja. Poslednji put kada je Partizan igrao do kraja jesenje sezone u Evropi bio je u društvu Dinama iz Kijeva, Jang Bojsa i Skenderbega. Ne baš nekih preterano zanimljivih rivala sa marketinškog aspekta. Ali i bez obzira na to, crno-beli su zaradili 657.713 evra.

Sa takvom sumom, Partizan bi, kada se sve sabere, samo od plasmana u Ligu Evrope, prebacio zaradu od 5.000.000 evra.

A, na sve to dolazi šansa i da se inkasira još novca zavisno od igara na terenu. Partizan bi bio u trećem šeširu, što znači da bi, uslovno rečeno, imao i jednog slabijeg rivala u grupi, kao što je to pre dve godine bio Skenderbeg.

Svaka pobeda u grupi Lige Evrope ove sezone donosi 570.000 evra, dok se za svaki remi dobija po 190.000 evra. Čisto poređenja radi, Partizan je pre dve sezone prošao dalje sa dve pobede i dva remija, što bi mu ove godine donelo dodatni prihod od nešto više od 1.500.000 evra.

Novo prezimljavanje u Evropi donosi klubu 1.500.000 evra, ako se ostvari sa prvog, a 1.000.000 evra ako se izbori sa drugog mesta u grupi. I tako dalje, nagradni fond samo raste kako takmičenje odmiče i bliži se finalu.

Kada se podvuče crta, dobija se jasna slika: Partizan bi trijumfalnim prolaskom kroz Molde obezbedio sebi najmanje 5.000.000 evra. Gotovo pola klupskog budžeta. I još najmanje šest evropskih utakmica. Imali bi šta da slave u Humskoj, samo da Parni valjak protutnja kroz sever...

 

Pogledajte novu epizodu Ekipizze.

Foto: Star Sport

Najnovije vesti


×