{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Paprena cena najlepše uspomene: Atalanta – Valensija 4:1 i početak haosa u Bergamu

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 1
Imunolog Frančesko Le Foke ne sumnja da je meč na San Siru delom odgovoran za alarmantno stanje u gradu
Paprena cena najlepše uspomene: Atalanta – Valensija 4:1 i početak haosa u Bergamu

Kultna utakmica. Jedna od najvećih u istoriji Atalante. Svaki treći stanovnik Bergama, grada od 120.000 ljudi, putovao je to veče u Milano kako bi gledao kako Boginja uništava Valensiju u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Na tribinama San Sira bilo je 40.000 navijača iz Bergama. I u tom trenutku verovatno su svi bili presećni što su prevalili tih 45 kilometara. U neverovatno kratkom periodu se međutim raspoloženje u Bergamu potpuno promenilo, jer je korona virus napravila haos u tom gradu. Prema mišljenju jednog imunologa sasvim moguće baš zbog te utakmice sa Valensijom.

Sinoć je iz Bergama vojnim kamionima odneto 60 mrtvačkih kovčega jer pogrebna preduzeća ne znaju šta će sa telima preminulih. Otkako je kriza početla samo u Bergamu je umrlo 533 osobe, čak 93 u poslednja 24 časa. Poređenja radi, lokalni krematorijum, čak i da radi bez prestanka, može da prihvati najviše 25 pokojnika dnevno.
Verovatno je nekoliko stvari predstavljalo okidač za epidemiju virusa. Utakmica između Atalante i Valensije je sasvim moguće bila jedan od njih. Vrhunac kolektivne euforije u jedinstvenoj fudbalskoj sezoni za ovaj klub“, rekao je imunolog Frančesko Le Foke za Korijere delo Sport iz bolnice Umerto I.

Nema potrebe mnogo da pojašnjava, ali...
Prošlo je mesec dana od tog meča tako da se vreme poklapa. Na hiljade ljudi na jednom mestu, centimetrima udaljeni jedni od drugih, grle se, viču, sve je to moglo da podstakne širenje virusa. Pretpostaviću i da mnogi od onih koji su imali ulaznice nisu želeli da propuste utakmicu čak i ako su imali blagu groznicu. Sad je tako nešto nezamislivo, ali u tom trenutku situacija nije bila tako jasna“, dodaje Le Foke.

Da pomenuta fudbalska utakmica jeste imala uticaj na širenje zaraze dokazuje i to što je 35 odsto Valensijine ekipe inficirano korona virusom. Istina, niko od Atalantinih igrača nije, bar ne zvanično, identifikovan kao zaražen.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×