{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Panika u Atletiku: Bez Lige šampiona ide gubitak od oko 100.000.000 evra!

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 5
Jorgandžije zabrinute zbog predloga fudbalskog saveza Španije
no_image.png

Fudbalski savez Španije poslao je La Ligi predlog kojim bi se rešilo pitanje učesnika evropskih takmičenja naredne sezone, ukoliko ova ne bude mogla da se završi na terenu. U slučaju da se prvenstvo proglasi konačnim, timovi koji trenutno zauzimaju  pozicije koje vode u Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope, tamo bi i završili iduće godine, što bi dovelo Atletiko Madrid u nezgodnu situaciju. Jorgandžije, koje su trenutno na šestoj poziciji, tako bi morale da se presele u slabije rangirano takmičenje Starog kontinenta, a razlog za brigu nije samo sportske prirode, već i finansijske, koja u trenucima kakav je ova iskače u prvi plan.

Kako piše španski AS, učešće u Ligi šampiona Atletiku donosi oko 15 odsto godišnjeg budžeta, koji premašuje cifru od 500.000.000 evra. Ove sezone su, na primer, od učešća u elitnom evropskom takmičenju zaradili 77.200.000 evra i to do prekida takmičenja. U slučaju da po nastavku izbori polufinale, madridski klub bi prihodovao dodatnih 12.000.000. Ukoliko bi ponovio uspeh iz 2014. i 2016. godine i plasirao se u finale, još 15.000.000, dok bi podizanjem “Ušatog“ kapnulo još 4.000.000 evra. Uz sve to, raspodela od televizijskih prenosa donosila je prethodne godine 16.200.000 evra učesnicima četvrtfinala, što nas, u najboljem slučaju, dovodi do sume od preko 100.000.000 evra. I to bez gubitaka iz drugih sektora poput prodaje ulaznica, novca od sponzora, gde bi se minus takođe osetio.

Atletiko se seća nedavnog učešća u Ligi Evrope koje je osvojio i tako popunio klupsku kasu za 16.100.000 evra. Sledeće sezone će nagrada biti svakako veća nego tada, ali kako na sportskom planu, tako i na finansijskom, ne može da se meri sa Ligom šampiona.

Jasno je da bi to bio veliki finansijski udarac za ionako uzdrman Atletiko Madrid, koji se prethodnih godina razbacivao na tržištu dovođenjem, između ostalih, Žoaa Feliksa (126.000.000), Tome Lemara (70.000.000) i Alvara Morate (56.000.000). Na sve to, preselili su se na novi “Vanda Metropolitano“, a sve to košta.

Selidba u Ligu Evrope, koja svakako nije atraktivna najvećim fudbalskim zvezdama, mogla bi značajno da oteža pregovore Atletiku pri dovođenju fudbalera, a sa druge strane i u nameri da svoje najbolje igrače zadrži u klubu. Ako se La Liga nastavi, madridski tim će imati izazov pred sobom u preostalih 11 kola. Moraće da “preskoči“ prvo Hetafe na petom, a potom i Real Sosijedad na četvrtom mestu koji mu beže tek jedan bod i tako obezbedi Ligu šampiona.  

Ukoliko se lopta ipak ne zakotrlja po drugi put ove sezone, koliko god krivili koronavirus, u velikoj meri su i sami krivi jer su sebi dozvolili da se nađu u ovoj poziciji.

FOTO: Reuters

Najnovije vesti


×