{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

PADE VLADA! Nikad prljaviji izbori i kraj “makrizma” posle 24 godine, Rikelme je ipak najveći na Bombonjeri

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 7
Među kandidatima bio i Gabrijel Batistuta
PADE VLADA!  Nikad prljaviji izbori i kraj “makrizma” posle 24 godine, Rikelme je ipak najveći na Bombonjeri

Danijel Anhelići posle osam godina leti sa Bombonjere. I što je mnogo bitnije, sa njim posle 24 godine leti i struja doskorašnjeg predsednika Argentine Maurisija Makrija! Opozicionari tvrde: Boka Juniors je oslobođena! Jer u Argentini je sve politika, pa tako i izbori na kojima je glasalo 38.363 od ukupno nekih 80.000 članova kluba.

Pobednik je Horhe Amor Ameal, koji je klub vodio i u periodu od 2008. do 2011. godine, ali samo zbog smrti legalno izabranog predsednika. Bio je prelazno rešenje, dok se ne zakažu i ne održe novi izbori, jer to na Bombonjeri nije baš tako jednostavno. Uostalom, ovi sada izbori bili su najprljaviji otkako je “demokratije” u Boki.

Anhelići i njegov mentor Makri, bio je i sam predsednik Boke od 1995. Kasnije je otišao u političke vode, postao jedan od najuticajnijih ljudi u Argentini – uostalom, on je iz dobre iliti tajkunske porodice, kako god da vam se više sviđa – bio je i predsednik i suštinski uvek je bio najmoćniji čovek na Bombonjeri. On je kadrirao, on se pitao. Anhelići je samo bio Makrijeva produžena ruka.

Sad se Makri opkladio u Kristijana Gribauda, člana vladajuće koalicije na državnom nivou. Ali kao da Makrijevo vreme polako curi. Baš nedavno je izgubio predsedničke izbore, pošto ga je na izborima od 27. oktobra pobedio Alberto Fernandez. Tad je Makriju presudila bivša predsednica Kristina Fernandez de Kiršner, i dalje omiljena u Argentini, koja je javno podržala Fernandeza.

Na izborima u Boki – a Boka je ogledalo Argentine – Makriju je presudio niko drugi no Huan Roman Rikelme!

Sam je Makri kriv za to, Anhelići i on su i svojevremeno Rikelmea oterali iz Boke, mada će tandem rukovodioca tvrditi da je Huan Roman samo želeo da ide kako bi zaradio pod stare dane. Narod će naravno verovati Rikelmeu, jer teško da Boka danas ima veću legendu. Čak ni popularnost Dijega Armanda Maradone na Bombonjeri ne može da se meri sa njim.

Kad je Makri shvatio da mu Ameal predstavlja ozbiljnu pretnju pokušao je da se pomiri sa Rikelmeom, ali ovaj je godinama čekamo da mu se osveti. Izabrao je Amealovu stranu i situacija je postala ozbiljna.

Zlatne godine Boke, bar finansijski, na tribini su momentalno zaboravljene posle onog za njih tragičnog poraza od River Plejta u finalu Kopa Libertadores. Ostaće zauvek zapisano da je Boka izgubila najveću utakmicu u istoriji fudbala ako pitate Argentince. Makrijeva i Anhelićijeva obećanja da će klub vladati Južnom Amerikom doživela su težak udarac. Poslednju titulu južnoameričkog šampiona osvojili su još 2007. godine kad su deklasirali Gremio sa 5:0.

Sad se taj uspeh vratio da proganja Makrija. Jer junak te pobede bio je strelac het-trika. Pogađate, Huan Roman Rikelme. I dva prethodna trijumfa u Kopa Libertadores ostvarena su sa Rikelmeom u timu. Protiv njega se jednostanvo ne može u Boki. Čim je on nekoliko dana pred izbore rekao da razmišlja da podrži Ameala Bombonjera je u remiju sa Argentinos Juniorsima odgovorila ovacijama: “Rikeeeelme, Rikeeeelme”.
Vreme je da pomognem mom klubu. Ovih poslednjih par godina su bile najgore. Cela zemlja zna da moramo da dobijemo ove izbore”.

Narod je naravno reagovao. Uzalud su Makri i Anhelići  pokušavali sve što su mogli ne bi “štrpnuli” koji glas tu i tamo. Anhelići ga je nazivao mitomanom, optuživao da je kao igrač samo stvarao problem u svlačionici. Umeo je doduše i Rikelme da uzvrati, pa da za kandidata vladajuće stranke tvrdi da je navijač Urakana. Makri je ipak organizovao mnogo ozbiljniju mašineriju. Čak je i Maradona digao glas protiv Rikelmea, opšte je poznato da se oni nikako ne vole, tvrdio je Dijego da će Huan Roman u klub za trenera dovesti Danijelu Pasarelu, inače Riverovu legendu, kasnije i veoma neuspešnog trenera Boke. Dalje, na izborima nije mogao da glasa niko u Rikelmeovom dresu. Glasanje je nekoliko puta prekidano, jer je navodno falilo koverti. Opozicionari su tvrdili da nisu one falile, no da su glasovi menjani.

Ali kad su izbori stigli…  Ameal 53 odsto, Makrijev kandidat Gribaudo je osvojo 30,5 odsto. Treći je bio Hoze Beraldi, koji je imao podršku još jedne argentinske ikone Gabrijela Batistute, ali on je u Boki odigrao samo jednu sezonu i nije toliko uticajan među na Bombonjeri.

Rikelme ih je sve počistio i sada će preuzeti funkciju drugog potpredsednika i baviće se fudbalskim pitanjima.

Gribaudo je, kad su glasovi izbrojani, prišao da čestitao Amealu, ovaj nije hteo. Boka je ipak narodni klub i koliko god da su je Makri i njegovi saradnici finansijski izdigli, oni kao pripadnici najviše kaste jednostavno ne mogu da budu omiljeni kao idol nacije kakav je Huan Roman Rikelme. Mada je on samo istureno lice. Svi kandidati su bili iz sveta politike. Samo što je svaki uz sebe imao i neko prepoznatljivo lice. I to je Argentina.

“Makrizmo” je posle 24 godine otišao u istoriju. Tamo odakle je i počeo Makrijev uspon. Jer baš je na Bombonjeri on postao toliko važan da kasnije sedne i u predsedničku fotelju.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×