{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Otvoreni rat u Milanu, Boban i Maldini protiv Gazidisa: Ko zna posao i ko je pošten?

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 6
Izvršni direktor Rosonera iza leđa najbližih saradnika pokušao da dovede Ralfa Rangnika
Otvoreni rat u Milanu, Boban i Maldini protiv Gazidisa: Ko zna posao i ko je pošten?

Pitanje je da li je američki investicioni fond Eliot uopšte želeo da se bavi ovime. Međutim, prethodni vlasnik Milana Jonghong Li nije uspeo da servisira kredit koji je uzeo da bi kupio klub i Amerikanci da mu ga oduzmu u pokušaju da spasu šta se spasti može. Problem je ipak što oni nisu baš navikli na fudbalske poslove, a u tom svetu nema para bez rezultata. Zato je Eliot izvukao neka zvučna imena da sa direktorskih pozicija pomognu da se dođe do uspeha, samo da bi se sada ispostavilo da Paolo Maldini i Zvonimir Boban sa jedne i Ivan Gazidis sa struge strane imaju sasvim drugačija razmišljanja o tome kako to cilja. Toliko drugačija da je veliko pitanje da li će moći da nastave zajedno nakon intervjua u kojem je Boban, šef fudbalskih operacija, otvoreno napao izvršnog direktora Gazidisa.

Jeste pomalo neuobičajeno, ali je sasvim očekivano nakon što se otkrilo da je Gazidis, koji se u fudbalskom svetu “proslavio” tokom ne baš sasvim uspešnog mandata u Arsenalu, iza leđa Bobanu i Maldiniju pokušao da u Milan dovede čuvenog Ralfa Rangnika, koji je napravio čuda u Lajpcigu, a sada za Red Bul vodi računa pre svega o filijalama u SAD i Brazilu sa zadatkom da pronađe bar jednog talenta godišnje. Ipak, Boban u intervjuu za Gazetu delo Sport ide đonom na Gazidisa, koji je Rangnika video prvo kao trenera, a zatim i sportskog direktora čime bi direktno ušao u reon odgovornosti proslavljenog Hrvata.
Najgore od svega je što destabilizujemo kub u trenucima kad tim napreduje, kad se vide plodovi napornog rada Stefana Piolija. To što nismo ni upozoreni je izraz nepoštovanja. Nije elegantno. Nije Milanov stil. Bar ne onog Milana kog se ja sećam”, odmah je Boban potegao argument koji mu daje prednost u odnosu na Gazidisa, jer je popularni Zvone ipak neko prema kome navijači gaje lepu emociju još iz njegovih igračkih dana.

Gazidis je klasičan “čovek u odelu”, gleda ponajviše novac, a prema takvima tribina nije uvek blagonaklona. Niti su fudbaleri, a Boban je došao iz tog sveta. Voli da stvari budu proste, da se kaže što se misli, a u poslovnom svetu nije uvek tako. Zato i zahteva sastanak sa vlasnicima na kome bi se utvrdilo ko se pita o čemu.
Sa Gazidisom smo već razgovarali, ali za dobro Milana neophodno je i da se sastanak sa vlasnicima održi što je pre moguće”.

E sad, što se tiče ovog dela oko poštenja činjenica je da se Gazidis poneo neetički. Činjenica je međutim i da je njegov posao da izabere najbolje ljude za poslove koji će doneti rezultat. A to što se Boban naljutio možemo da protumačimo i kao refleksnu odbranu, jer je jasno da Gazidis nije zadovoljan učinjenim u prošloj godini. Nisu uostalom ni navijači, olupao je Boban ove sezone više od 100.000.000 evra na pojačanja i dočekao da na kraju zavisi od 38-godišnjeg Zlatana Ibrahimovića. Samo su sa Teom Ernandezom pogodili Rosoneri, hajde da nešto vremena damo i Rafaelu Leau, ali sve skupa – mršav posao i negde je i logično da čelnici razmišljaju o promeni.

Naravno, Boban ima pravo da se brani i on to čini na sledeći način…
Pred januarski prelazni rok je od nas traženo da podmladmo tim i srežemo troškove za plate i to smo i uradili. Međutim, i dalje ne znamo sa čime ćemo raditi na leto. Ali uradili smo što se od nas tražilo, sve vreme pazeći da ne izgubimo pravi miks mladosti i iskustva. Sad se i vidi da smo bili u pravu, možete i ami da primetite koliko se brzo mladi razvijaju iz iskusnije figure uz sebe”.

Pitanje je ipak da li bi se navijači saglasili sa ovakvom konstatacijom dok gledaju tabelu na kojoj je Milan tek sedmi sa 24 boda zaostatka za Juventusom.  Atalanta i mesto u Ligi šampiona devet su koraka ispred Rosonera.
Moramo da budemo svesni da ovo nije Milan naših dana. Moramo da postavimo neke realne ambicije”.

Sve je to tačno. Samo je pitanje da li su Boban i Maldini oni koji su kadri da usprave Milan. A kad se o tome raspravlja prečesto se oni hvataju za igračke dane u klubu.
Vlasnici moraju da budu jasnu u smislu budžeta i ciljeva. Suštinski, mi moramo da poštujemo potrebu kluba da izbalansira knjige, a vlasnici moraju da sportske rezultate ostave onima koji predstavljaju istoriju i vrednosti ovog velikog kluba”, kaže Boban, zaboravljajući da mesto sportskog direktora – ili šefa fudbalskih operacija, terminologija je tu najmanje bitna – ne znači da treba da se seća lepih vremena i priča o vrlinama Milana, već da je njegov zadatak da pronađe dobrog igrača.

Istorija i vrednosti Milana tu nisu toliko važne.

(FOTO: ©AFP)

Najnovije vesti


×