{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Čitava izlazeća generacija reprezentativaca Južne Koreje zbog odlaganja OI mora da promeni životne planove i da umesto odlaska u Tokio priprema ispraćaj kod kuće
Olovni vojnici fudbala

Nekada je to tako bilo i u našoj zemlji, tada Jugoslaviji gde se Narodna armija poštovala (imala je i zašto) toliko da nije bilo svetije momačke dužnosti od vojnog roka. Želeo da odeš ili ne.

Iako nije prošlo ni mnogo, kada se priča o ovakvim stvarima, deluje kao da su se desile na nekom drugom kraju sveta, a ne baš ovde. Negde je vojna dužnost stanovništva i dalje visokopoštovana, a među tim zemljama je i Južna Koreja. Tamo tek punoletni momci i dalje imaju vojni rok koji može biti dug od 18 do 21 mesec, jer je i ratna opasnost realna.

No, mnogima, pre svega zbog karijera ne odgovara da toliko gube od života. Da bi se izbeglo služenje, postoji nekoliko legalnih načina, ali svakako najpopularniji je preko sporta, tačnije medalja. I to olimpijskih! Ali sada kada su odložene OI u Tokiju za narednu godinu mnogima od onih koji su očekivali da tamo pokupe neko odličje i tako se spasu vojnog roka, te nastave sa karijerama bez prekidanja, u velikom su problemu.

Možda više od svih fudbaleri, i to zbog limita da samo tri igrača u celom timu od 18 koji mogu da imaju 23+ godina. To znači da bi ove godine učešće na Igrama mogli da imaju i igrači rođeni posle 1. januara 1997. Međutim pošto su one odložene za 2021. taj limit bi trebalo da bude podignut na 1. januar 1998, što znači da čitava izlazeća generacija, može odmah da ode i sam se prijavi za vojsku. Da ne gubi vreme. Na eventulan odlazak u Evropu ili nastavak karijere u istoj, kao što je u pitanju bivši talenat Barse, a sada igrač Darmštada Paik Seung-Ho, moraće da popričekaju. Od 18 do 21 meseca.

Naravno, mladi Južnokorejnci nisu jedini sa problemom zbog otkazivanjem Igara, već svi sportisti koji su očekivali ove godine Olimpijske igre, ali i normalnu sezonu. Međutim, ništa nije sada normalno. A momci koji će završiti sa puškama u rukama umesto na stadionima Starog kontitnenta, mogu samo da proklinju sudbu kletu.

(Foto ©Shutterstock)

Najnovije vesti


×