{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Novi izgled Lige šampiona od 2024: Četiri puta osam, poslednji ispada u Ligu Evorpe, uvodi se baraž

/ Izvor: mozzartsport
Komentari: 23
Španci i Englezi protiv, odluka krajem avgusta u Monaku
Novi izgled Lige šampiona od 2024: Četiri puta osam, poslednji ispada u Ligu Evorpe, uvodi se baraž

Promene su neminovne i kad-tad će se desiti. Ideja sa „zatvorenom“ Ligom šampiona (zasad) nije prošla, ali se kontinentalni fudbal nezaustavljivo kreće ka tome i jedan od prvih koraka ka pravljenu takmičenja u kome će igrati samo najmoćniji i najuticajniji klubovi trebalo bi da bude načinjen u avgustu, kad se očekuje da UEFA, pod pritiskom ECA (Evropske klupske asocijacije) popusti i preformiliše aktuelni format.

Prema vestima iz Španije, promene podrazumevaju drugačiji način takmičenja od postojećeg, o čemu se već ranije spekulisalo. A sad su na videlo izašle i preciznije konture.

I dalje bi se u grupnoj fazi nalazila 32 tima, s tim da je razlika u tome što ne bi bila podeljena u osam grupa, već bi postojele četiri sa po osam ekipa. Automatski bi se igralo 14 kola u grupnoj fazi. Po četiri prvoplasirana sastava iz svake grupe bi se plasirala u osminu finala, pa bi se u nastavku, po nokaut sistemu, preko četvrtfinala, polufinala i finala, dobio pobednik Lige šampiona. Kao i dosad. To znači da je maksimum utakmica jednog kluba po sezoni bio 21, sedam više u odnosu na sadašnji kalendar, što odgovara moćnim kllubovima, zarad većeg priliva finansijskih sredstava. Uostalom, oni su i zagovornici ideje.

Novost se tiče deljenja ulaznica za timove ispod četvrtog mesta. Poslednji tim iz svake od četiri grupe bi se preselio u Ligu Evrope (ne od proleća, nego za narednu takmičarsku godinu), dok bi šesti i sedmi iz svake grupe igrali međusobno neku vrstu baraža kako bi izbegli ispadanje iz Lige šampiona i sačuvali mesto u eliti za sledeću sezonu. Tako bi se dobila preostala četiri tima, koja bi uz četiri poslednjeplasirana iz svake grupe završila u Ligi Evrope.

Što se tiče Španaca, koji su prvi doznali plan, za ovakav scenario glasali su, očekivano, najjači klubovi, Barselona i Real Madrid, dok se sedam anketiranih izjasnilo protiv (Atletiko, Sevilja, Valensija, Bilbao, Viljareal, Sosijedad i, zanimljivo, drugoligaš Malaga). Čak je i FS Španije, kao vrhovna organizacija, odbilo ideju da se uopšte uđe u projekat. Identično se ponašaju i rukovodioci Premijer lige Engleske, pošto su saopštili da bi redizajn Lige šampiona doveo do promene strukture takmičenja, kalendara i uticaja lige, kao i TV prava, a tu leži najveći novac i ne žele da ugroze svoju „fabriku za sticanje bogatstva“.

Koplja između ECA i UEFA lomiće se krajem avgusta na sastanku u Monaku, kad budu žrebani parovi grupa za sledeće izdanje Lige šampiona, koje se sigurno igra po već ustaljenim pravilima.

FOTO: Reuters

Najnovije vesti


×