{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Srpski stručnjak kandidat za sjajan posao u Rusiji
Nije Vladan Milojević, ali možda jeste Marko Nikolić

Srpski trener Marko Nikolić je jedan od kandidata za trenera moskovske Lokomotive! Tako javlja ugledni ruski Čempionat.

Na klupi Lokomotive trenutno sedi živa klupska legenda Jurij Sjomin čiji ugovor ističe na kraju sezone i mala je verovatnoća da će saradnja biti nastavljena. Sjomin je neka vrsta Aleksa Fergusona za popularne Železničare, jer se istorija moskovskog kluba dali na period pre Sjomina i posle Sjomina.

Otkako je Sjomin došao u Lokomotivu 1986. godine, počela je nova era u istoriji moskovskog kluba koji je uvek bio u senci gradskih rivala Spartaka, Dinama, CSKA i Torpeda. U četiri mandata je Sjomin sedeo na klupi Lokomotive. U prvom je radio četiri godine i vratio je Lokomotivu u prvu ligu posle tavorenja u drugoligaškom fudbalu. Napustio je klub 1990. zbog selektorskog posla na Novom Zelandu, da bi drugi mandat u Lokomotivi započeo 1992. godine i ostao je punih 13 godina.

Tada počinje zlatno doba Lokomotive. Četiri puta su bili vicešampioni da bi 2002. godine konačno prvi put postali šampioni. Uspeh je ponovljen i dve godine kasnije, izborena je Liga šampiona, a pre toga je Lokomotiva sa Sjominom dva puta dolazila do polufinala Kupa pobednika kupova. Posle toga je bio i selektor Rusije, trener Dinama iz Moskve i Dinama iz Kijeva, da bi 2009. na godinu dana započeo treći mandat u Lokomotivu. Puta ga je kasnije vodio opet u kijevski Dinamo, azerbejdžansku Gabalu, Mordoviju, Anžiju, da bi četvrti i aktuelni mandat u Lokomotivi počeo 2016. i on još traje.

Međutim, opšti je u utisak u Rusiji da se Sjomin i Lokomotiva rastaju na kraju sezone jer je vreme da se okrene list. Prvi kndidat za Sjominovog naslednika je bio češki stručnjak Jindržih Trpišovski koji vodi Slaviju iz Praga, ali ih je on odbio. Pominjao se i Vladan Milojević kada je napustio Crvenu zvezdu, ali je on otišao u Saudijsku Arabiju. Kao kandidat je figurirao i tadžikistanski stručnjak Igor Červečenko koji je i ranije sedeo na klupi moskovskog kluba.

A danas je u prvi plan iskočilo ime Marka Nikolića. Poput Milojevića, i Nikolić je u moskovskom klubu prepoznat kao mlad, ali stručnjak sa već dovoljno iskustva koji bi mogao da bude dugoročno rešenje. Gde god je radio, Nikolić se dokazivao rezultatima. Sa Radom je pravio rezultate iznad limita, Vojvodinu doveo na korak od plasmana u Ligu Evrope, a u prvom mandatu u partizanu je servirao titulu Zoranu Milinkoviću pre nego što je nepravedno smenjen. Kratko se zadržao u ljubljanskoj Olimpiji da bi se vratio u Partizan i osvojio duplu krunu. Potom je radio u mađarskom Videotonu sa kojim je osvojio titulu i kup pre nego što je smenjen prošle jeseni. O tada je bez posla, pominjao se kao kandidata za klupu AEK-a iz Atine ali je odbio tu opciju i slobodan je u izboru nove sredine.

Eventualni dolazak u Lokomotivu bi bio najveći korak u Nikolićevoj karijeri jer je reč o stabilnom i bogatom klubu koji se svake godine bore za trofeje u Rusiji i igra evrokupove. Međutim, pre maja verovatno neće biti ništa zvanično jer u Lokomotivi iz poštovanja prema Sjominu ne žele da se javno oglašavaju o imenu njegovog nalsednika.

(FOTO: MN Press)

×