{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Ni u Norveškoj nije sve idealno: Masovni “privremeni“ otkazi u klubovima, igrače otpustili Valerenga, Stromgodset, Haugesund...

/ Izvor: mozzartsport.com
Čeka se 26. mart da se vidi šta dalje
no_image.png

Ideal uređene zemlje. Tako ceo svet, pa i mi u Srbiji, gleda na Norvešku. Ali da bi se taj ideal postigao potrebne su i određene žrtve. U doba pandemije korona virusa podneli su ih mnogi radnici, a među njima i fudbaleri koji zarađuju u toj skandinavskoj zemlji. Prema izveštajima sa severa Evrope klubovi poput Valerenge, Haugedunda, Stromgodseta i Sandefjorda su privremeno otpustiili kompletan igrački kadar, dok su mnogi drugi, pa čak i Rozenborg, na dve nedelje raskrstili samo sa zaposlenima, dok igrači čekaju 26. mart da saznaju da li će državni organi dozvoliti da se bar treninzi nastave.

Naravno, ovo je ipak Norveška i nije sve baš tako crno. Prvo, klubovima zakon dozvoljava ovakvo ponašanje kao i svim ostalim preduzećima. Drugo, svi su igrači dobili privremen otkaze, ali koliko smo shvatili u te prve dve nedelje klubovi svakako moraju da ih isplaćuju. Potom tu obavezu na sebe preuzima sama država. S tim da te privilegije traju do 20 dana. Pride, stranci koji imaju ugovore na manje od godinu dana neće moći da je koriste.

Problem bi mogao da nastane ako država ostane pri stavu da ne sme da se trenira i posle 26. marta. Jer ako klubovi posle nekog vremena ne vrate igrače na posao oni, kao i svi drugi zaposleni, mogu da odu bez obeštećenja. Odnosno da nađu novog poslodavca. Baš zato je Fudbalski savez Norveške već pisao Fifi sa molbom da u narednim danima zabrani transfere do daljeg kako im ne bi svi igrači pobegli.

Klubovi u Norveškoj su sami postigli džentlmenski dogovor da jedni drugima ne kradu igrače.

Nisu naravno svi klubovi pribegli ovom rešenju. Neki su se sa igračima dogovorili o smanjenju plata za 20 odsto u naredne dve nedelje, neki su im obećali da budu mirni dva meseca... Neki pak nisu imali izbor.

(FOTO: Shutterstock)

Najnovije vesti


×