{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Nemci se dogovorili da nastave Bundesligu, kupuju 25.000 testova, svaki igrač pere svoj dres i čisti kopačke, na stadionima maksimum 322 osobe...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 1
Čeka se samo odobrenje Vlade koje treba da stigne 30. aprila...
no_image.png

Sve je izvesnije da će nemačka Bundesliga biti prvo veliko takmičenje u Evropi koje će biti nastavljeno. Svih 36 klubova prvog i drugog ranga nemačkog fudbala složilo se na današnjoj video-konferenciji da su stvoreni uslovi da Bundesliga i Cvajta ponovo krenu 9. maja.

Početak idućeg meseca nedeljama unazad figurirao je kao mogući termin pokretanja fudbalske lopte u Nemačkoj, a nakon današnje saglasnosti svih klubova otklonjena je i poslednja dilema. Barem kada su u pitanju sportske vlasti. 

Sada je loptica prebačena u dvorište Bundestaga. Čelnici Lige (DFL) i Fudbalskog saveza (DFB) garantuju da mogu da provedu potrebne mere za bezbednost svih učesnika sportskih događaja, ali konačna odluka vlasti tek treba da bude donesena.

Nemci su do najsitnijih detalja razradili plan. Kao što se moglo očekivati utakmice će biti igrane bez prisustva publike, a na stadionu i oko njega biće dozvoljeno prisustvo maksimalno 322 osobe, odnosno 270 za mečeve Cvajte.

Uslov svih uslova jeste obezbeđivanje potrebnih higijenskih standarda koji bi za glavnu stavku imali mogućnost širokog opsega testiranja igrača i trenera. Procena je da će samo za 25.000 testova biti potrebno izdvojiti oko 2.500.000 evra. S tim brojem testova na COVID-19 bilo bi moguće testirati sve igrače iz 36 klubova makar jednom nedeljno...
"Bundesliga je spremna za nastavak", kazao je danas direktor DFL-a Kristijan Zifert. "Manje je bitno da li baš 9. maja ili nešto kasnije. Spremni smo. Mi smo odluku doneli, sada je na onima što donose političke odluke da daju svoju preporuku. Mi danas nismo odredili tačan datum povratka, 9. maj je predlog. Jasno da više ništa nije u našim rukama. Ali imamo nekoliko opcija... Ako se sledeće nedelje pojavi signal da možemo na teren 9. maja, onda će se to dogoditi 9. maja".

Nemački mediji veruju da će Savezna vlada dati dozvolu da se fudbalske lige nastave, odnosno da će to učiniti na sednici zakazanoj za 30. april. Veliki broj potrebnih testova ono što je ostavlja malu sumnju u pozitivan odgovor vlasti, ali Zifert nije zabrinut:
"Na fudbalere bi bilo potrošeno svega 0,4 odsto raspoloživih kapaciteta testiranja u našoj državi. Složićemo se da to nije mnnogo"

Kristijan Zifert još je izneo precizne podatke o broju zaraženih profesionalnih fudbalera u Nemačkoj. Od 1.100 licenciranih profesionalaca pozitivno je bilo samo njih 11. I svi su se u kratkom roku uspešno oporavili...

Nemce ne brinu ni izjave kancelarke Angele Merkel koja je nedavno poručila da su neke države prerano počele da ukidaju mere zaštite, odnosno da broj mrtvih u Nemačkoj (preko 5.000) nikako ne hrabri da će život tako lako moći da se vrati u normalu. 

Uprkos svemu tome mediji najavljuju pozitivan odgovor Vlade na predloge fudbalskih glavešina i priželjkuju prve utakmice Bundeslige posle mesec i po dana pauze. Podsetimo, poslednji meč odigrali su Borusija Menhengladbah i Keln, još 11. marta...

Raspored utakmica neće biti značajno izmenjen. Moguće je da će eventualno prvo biti odigrane utakmice koje su po prvobitnom rasporedu planirane za vikend 9. i 10. maja, a da će se posle toga nastaviti tamo gde se stalo - mečevima 26. runde. 

Podsetimo, Nemci treniraju u manjim grupama pune dve nedelje i pripremaju se za nastavak prvenstva. Sa sastanka su procurili neki izveštaji gde se moglo pročitati da se radi o "medicinski prihvatljivom riziku" ako se u obzir uzme društveni i ekonomski značaj fudbala za nemačku državu. U istom se još navodi da će testovi biti odrađivani neposredno pre nego što se igrači upute ka stadionima, čime će rizik biti dodatno umanjen.
"Strogo govoreći, svaki fudbaler bi morao da bude testiran na dnevnom nivou jednom. U suprotnom niko ne može da isključi tiho širenje virusa", kazao je za Bild virolog Jonas Šmit.

I naravno izazvao buru nezadovoljstva među navijačima i zagovornicima nastavka Bundeslige.

Radna grupa za istraživanje logistike igranja usled pandemije zaključila je da se socijalno distanciranje mora poštovati. To znači da će svi koji se nađu na stadionu (igrači, novinari, redari, snimatelji...) morati da budu udaljeni jedni od drugih najmanje dva metra. Sve dok igra ne krene, razume se. Poznati rituali poput rukovanja ili fotografisanja pre početka utakmice biće suspendovani. 

Igrači neće biti u obavezi da nose maske, ali za meicinsko osobljnje zaštita će biti obavezna. Provera temperature fudbalera biće vršena neposredno pre početka utakmice i novinari će odmah dobijati informacije o tome ko je potencijalni zaraženi, sve u cilju verifikacije bolesti i transparentnosti koja u velikoj meri može da spreči širenje bolesti.

Posebno je zanimljiva preporuka Radne grupe vezana za pranje dresova i čišćenje kopački. Kako bi se rizici dodatno smanjili igrači će morati da se sami pozabave svojom opremom?! Kao pre mnogo godina - na privilegije što sa sobom nose statusi fudbalskih zvezda u vreme korona-pošati moći će da zaborave.    

Ono čega su se mnogi plašili - da bi šampionat mogao da bude nastavljen, a onda ponovo prekinut ako bi se neko od igrača zarazio i tako ceo tim poslao u karantin - stručnjaci sada isključuju kao mogućnost. Samo oni koji su imali kontakt oči u oči sa zaraženom osobom, i to duže od 15 minuta, moraće u karantin. 

Najnovije vesti


×