{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Neće ovo brzo proći: Bez publike na stadionima do kraja sledeće sezone?!

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 8
Uželećemo se fudbala
Neće ovo brzo proći: Bez publike na stadionima do kraja sledeće sezone?!

Prvo treba karantinom sprečiti virus da se širi, to su Kinezi već uradili, ali to je samo deo posla. Jer COVID-19 neće tek tako nestati. I ako bi sad u Kini svi istrčali na ulice bilo bi samo pitanje trenutka kada će se epidemija ponovo pokrenula. Evropa tek treba da stavi zarazu pod kontrolu što će reći da ni prva faza nije prošla. A sve to znači da ćemo se dobrano uželeti stadiona i uživanja u fudbalskim utakmicama uživo, jer prema sve glasnijim informacijama virologa publika neće skoro na tribine.

Kristijan Drosten, jedan od vodećih virologa u Nemačkoj, čovek koji savetuje i kanelarku Angelu Merkel, priprema javnost da se spremi da bude strpljiva. Cela ova epidemija po svemu sudeći neće brzo proći.
Ne verujem da ćemo u doglednoj budućnosti puniti fudbalske stadione. To jednostavno nije neophodno i ne vidim da će se publika vratiti na stadione do sledeće godine, negde u ovo vreme”, jasan je 48-godišnji Drosten, u Nemačkoj inače poznat po tome što vrlo precizno i iskreno govori o posledicama pandemije.

U ovom konkretnom slučaju, to je kristalno jasno, Dorstenove reči bi trebalo shvatiti kao signal da na tribine niko u Nemačkoj – a samim tim verovatno ni na drugim delovima planete – neće moći pre početka sezone 2021/2022. Prosto, ako već tribine budu prazne do marta ili aprila 2021. teško da će neko biti spreman na rizik zbog mesec ili dva kad je već cela godina izgubljena.
Ima nekih stvari koje su divne, ali koje sistemski nisu neophodne i koje ćemo morati da još dugo izbegavamo”, bez dlake na jeziku će Drosten, uz napomenu da bi eventualno škole mogle prve da budu puštene “u pogon”, dok se o fudbalu neće skoro ni raspravljati.

Uostalom, već smo vam pisali o predviđanjima Jonasa Šmita-Hanasita, još jednog nemačkog virologa, koji je digao glas i protiv utakmica bez publike, jer će se ljudi okupljati po kućama kako bi ih gledali na TV ekranima.  I direktor Borusiej Dortmund Hans-Joahim Vacke bio je otvoren i rekao da će “biti dobro ako se navijači vrate na utakmice do kraja 2020. godine”. Izgleda ćemo morati da sačekamo još duže.

(Foto: ©AFP)

×