{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Nastavak priče Nikolića i Lokomotive: Plata 1.500.000 evra plus bonusi! Lažne optužbe za rasizam

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 43
Leonardov i Goguin menadžer se upinje da obori posao, tamošnja štampa brani srpskog trenera
no_image.png

Još Marko Nikolić nije ni seo na klupu Lokomotive, a pojedinci mu je drmaju. Ogroman trag ostavio je Juri Sjomin u Moskvi, tolika je veličina da mnogima teško pada rastanak sa legendarnim trenerom i zato se iz sve snage trude da udare po nasledniku, iako srpski stručnjak još nije ni promovisan.

A biće, pošto ni mediji u najvećoj državi sveta nemaju dilemu da će upravo nekadašnji šef stručnog štaba Partizana biti mašinovođa Železničara od naredne sezone. Zato se danas bave detaljiima izvesne saradnje i prenose saznanje da će Nikolić potpisati ugovor na dve sezone, uz opciju da ga produđi na 12 meseci, ukoliko obe strane to budu želele. Rusi idu i korak dalje, otkrivajući visinu plate, te kažu da će na račun srpskog trenera leđi 1.500.000 evra po sezoni, uz bonuse u visini od 500.000 evra.

To znači da bi za vreme boravka u Moskvi, ako ispuni plan, mogao da postane bogatiji za najmanje 3.000.000 evra, a imajući u vidu kakve je rezultate pravio u prethodnim klubovima (prvo mesto sa Olimpijom pre smene, dupla kruna sa Partizanom, titula, pa kup sa Videotonom), kao i ambiciju Lokosa da budu u vrhu tamošnje Premijer lige, možda napadnu Zenit ili naprave bitniji rezultat u Ligi šampiona, ta suma može da postane kud i kamo veća.

Kad se prvi put pojavila informacija da je Nikolić na pragu Lokomotive, usledio je nevešt demanti sa vrha kluba u kome se kaže kako je Sjomin siguran na klupi do kraja sezone, ali se ne navodi šta će biti od leta. Javnost je privremeno umirena, međutim, od minulog vikenda, kad je vest od dolasku bivšeg Partizanovog stratega u Rusiju potvrđena na stranicama tamošnjih najuticajnijih medija, počela je kampanja koja za cilj ima sprečavanje tog posla.

Predvodi je Dmitrij Seljuk, poznati ruski menadžer, koji se iz svih oružja upinje da sačuva Sjomina na klupi, a spreči promociju Nikolića, iako nema nikakvu funkciju u Lokomotivi. Interes, očigledno ima, pa na stranicama portala Sport24.ru upire prst ka rukovodstvu moskovskog kluba.
Čudno mi je da Vasili Kiknadze (generalni direktor Lokomotive) radi iza leđa aktuelnom treneru, plašeći se da otvoreno govori o temi. Još nije zauzeo precizan stav po ovom pitanju, iako Sjominu ugovor ističe 31. maja. Čak i da se prvenstvo sad završi, potrebno je produžiti ugovor Sjominu. Ako bi mu dali samo kratkoročni ugovor, da okonča sezonu prekinutu zbog pandemije, vodi ekipu još mesec i po ili dva, a onda ga zamene Nikolićem, to bi predstavljalo pljuvanje u lice Sjominu. Kažite mu sve u oči, samo nemojte da mu radite iza leđa“, grmi Seljuk.

Tek da ostane zabeleženo: Sjomin je i igračka i trenerska institucija u Rusiji. Kad je struka u pitanju, vodio je reprezentaciju Rusije, Dinamo, Spartak i Lokomotivu (čak četiri puta), kojoj je doneo čak tri titule i šest kupova, a prošlog avgusta predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao ga je medaljom Aleksandra Nevskog za doprinos razvoju sporta i fizičke kulture u Rusiji. Zato je razumljivo što ima prijatelje koji bi voleli da ostane, ali krštenica čini svoje, narednog meseca proslaviće 73. rođendan, pa je rukovodstvo Lokomotive odlučilo da nađe mlađeg, sa više energije, strasti. I izabralo – Marka Nikolića.

A taj potez ne dopada se svima.
Ako Kiknadeze, uprkos mojim argumentima, dovede Nikolića, molim čelnike Lokomotive da potpišu dokument po kome će se obavezati da oteraju i trenera i generalnog direktora ako u narednoj sezoni ne budu među prve tri ekipe na tabeli“, nastavio je Seljuk, pre nego što je prešao na klizav teren i otvorio temu kojom je pokušao da podiđe navijačima i javnosti, bez realnog utemeljenja u činjenicama.

Optužio je Marka Nikolića za rasizam. Kao „dokaz“ naveo je incident iz vremena kad je 40-godišnji stručnjak vodio Olimpiju iz Ljubljane.
Svi znaju da je Nikolić dobio otkaz u Sloveniji zbog rasizma. Dobro ga poznajem, jer su dvojica igrača koje zastupam, Leonardo i Gogua, sarađivali s njim u Partizanu. Leonardo je čak bio najbolji strelac tima sa 28 golova u jednoj sezoni. A u Lokomotivi su igrali ili trenutno igraju mnogi fudbaleri tamne puti. U sadašnjem sastavu to su Eder, Farfan, Žoao Mario i Idovu. Kako osoba koja je optužena za rasizam može da radi u klubu iza kojeg stoji državna železnica i koji je povezan za različitim zemljama“, pita se Seljuk.

Ono što zaboravlja jeste da je baš Leonardo, iako sa drugog kontinenta, pa čak i drugačije puti ako hoćete, baš kod Nikolića odigrao sezonu života i nigde je nije ponivio. Da je Sedrik Gogua oteran iz Partizana zbog toga što je uhvaćen da vozi automobil u alkoholisanom stanju, a da je nekoliko puta kasnio na treninge i pokazao odsustvo discipline, a ne zbog rasizma. Ili da je Blesing Eleke, svojevremeno igrač Olimpije, shvatio da izraz „crni idiot“ nema veze sa rasizmom, nego sa potrebom da ne slavi izjednačujuči gol u trenutku kad je tim iz Ljubljane jurio pobedu.

Na kraju krajeva, Nikolić je u Vojvodini sarađivao sa Abubakarom Oumaruom, u Partizanu sa Ismailom Bekom Fofanom i niko nije imao ružnu reč za njega. Štaviše, stao je uz Evertona Luiza kad su Partizanovog Brazilca na rasnoj osnovi vređali navijači Rada.

Povrh svega, novinar Venja Pjanov se bavi likom i delom Marka Nikolića i u naslovu članka za sportsdaily.ru ističe kako optužbe za rasizam nisu utemeljenje. Nudi dva dokaza. Prvi je izjava samog Elekea posle epizode u Olimpiji: „Veoma sam uzmemiren zbog Markovog odlaska, jer nije rastista. Molio sam predsednika da ga ostavi, ali ga je svejednog otpustio“.

Drugi je snimak sa proslave titule Videotona iz 2018. na kome se vidi kako dvojica tamnoputih igrača, Stopira sa Zelenortskih Ostrva i Francuz Liok Nego šampanjcem polivaju tadašnjeg trenera mađarskog klupa i pita se:
Zar bi igrači uradili tako nešto da ne poštuju svog trenera?“

Ipak, deo ruskih medija pitanje novog trenera ostavlja otvorenim, podsećajući da to što čelnici Lokomotive i Marko Nikolić imaju dogovor mora da bude potvrđeno pečatom Olega Belozrojova. U pitanju je predsednik Železnica Rusije, koja finansira Lokomotivu, vrlo moćan čovek, ali trenutno zauzet drugim pitanjima, pre svega organizacijom života tokom pandemije virusa COVID-19. Kad sve prođe, očekuje se da Belozrojov potpiše dokument i praktično odobri dolazak Nikolića u Mosvku. A onda bi i sadašnje izjave zvaničnika mogle da postanu besmislene.

Na primer, reči Anatolija Mešerjakova, predsednika Upravnog odbora kluba:
Nikolić zamenjuje Sjomina na mestu glavnog trenera Lokomotive? Pitajte o tome one koji su to napisali. Ne komentarišem glasine. Ako na zidu napišu da si budala, kako ćeš reagovati?"

(FOTO: MN Press)

Najnovije vesti


×