{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Najveći izazov za Partizanovu struku: Spremiti Lazara Markovića za Evropu

/ Izvor: mozzartsport
Komentari: 16
Želja krilnog napadača je da konačno etablira sebe kao regularnog člana prvog tima, a nasuprot njoj stoji podatak da je počeo samo 12 utakmica za tri krnje sezone
Najveći izazov za Partizanovu struku: Spremiti Lazara Markovića za Evropu

Novi početak za Partizan – novi početak i za Lazar Markovića. Konačno se na teren vraćaju crno-beli, opet će se lopta kotrljati terenima „Zemunela“, a utisak je da joj se najviše raduje krilni napadač, koga maleri prate otkako se vratio iz inostranstva i nada se da će treća biti sreća. I za klub i za njega.

Taman kad je jesenas uhvatio zalet, počeo da daje golove (jedan Proleteru, dva Javoru) i nagovestio koliko dragocen može da bude ekipi, povreda prepona izbacila ga je iz stroja do kraja kalendarske godine. Ovog proleća virus COVID-19 sprečio ga je da „uhvati“ formu kakvoj se nadao, čim se ustalio u prvih 11 (starter protiv Proletera, na večitom derbiju, kup duelu sa Spartakom i tokom gostovanja Voždovcu) planetarna pošast izbacila ga je iz koloseka, zaustavljanjem sporta na svim meridijanima, pa i u Srbiji. Samim tim vratila bivšeg reprezentativca nekoliko koraka unazad.

Zato je pred stručnim štabom Parnog valjka delikatan izazov, da treći put u samo devet meseci pripremi Lazara Markovića za izazove takmičarskog fudbala. Pri čemu i u samom klubu shvataju da ovaj put ne sme da bude žurbe i da je korisnije predstojeći period iskoristiti da se 26-godišnji fudbaler osposobi za početak evropskih kvalifikacija, sredinom avgusta.
Nama je Evropa mnogo bitna, praktično od nje živimo. Recimo, Lazar Marković nam se vraća, pošto je praktično u jednom periodu samo individualno trenirao i u formu bi trebalo da uđe baš do kvalifikacija. Verovatno nam je sa te strane pauza značila“, pojasnio je Nenad Cvetković, saradnik Sava Miloševića u stručnom štabu Partizana.

Provejava u Humskoj mišljenje da nema potrebe forsirati Lazara u finišu ove sezone, bilo da se igra maksimalan broj utakmica (11 u prvenstvu, najmanje jedna, najviše tri u Kupu Srbije), bilo skraćeno (četiri do kraja osnovnog dela Superlige, plus preostale runde masovnijeg takmičenja). Razlog: kad se požurilo sa njegovim oporavkom desila se povreda zbog koje je propustio čak 14 utakmica, zimus je tokom boravka u Turskoj i Kataru morao postepeno da se uvodi u rad sa ekipom, nije ga bilo u kombinaciji ni za prve dve prolećne runde (Radnik u Humskoj, TSC u Senti) i deluje da je, kad se iz tog ugla posmatra, korisnije čuvati ga za međunarodne ispite.

Naročito ako se zna da je Marković imao najdužu prinudnu pauzu u karijeri. Čak 50 dana! I drugi su, ali nisu toliko odsustovali sa terena kao Lazar minule tri godine i zato nje njemu potrebno dodatno vreme da opet uhvati prepoznatljiv ritam.
Period koji je minimalno potreban da bi se igrači spremili i zaštitili je četiri nedelje, da bi se razmišljalo o takmičenju“, predočio je Savo Milošević, jasno stavivši do znanja da je za opciju da lopta krene 30. maja, a ne 18. ili 23, kako se prvobitno pominjalo.

Kadgod se sezona nastavi, igraće se po ubrzanom ritmu od dve utakmice sedmično. A to će zahtevati sve raspoložive resurse, zbog čega na scenu stupa druga škola mišljenja: da je za Lazara Markovića svrsishodnije da odmah bude na terenu i kroz igru uđe u formu. Po cenu rizika od nove povrede. Jednostavno, Lazar je dugo bio 12. igrač tima, prva izmena, a pošto se Zoran Tošić otisnuo u Kinu vidi priliku da se ustali u prvih 11, zacementira poziciju, pokaže u preostalom delu sezone da je spreman za evropske kvalifikacije. Nepisano je pravilo da se najbolje u formu ulazi kroz utakmice i da njih ništa, pa ni najkvalitetniji trening, ne mogu da zamene.

Biće to veliki test za Sava Miloševića i njegove saradnike. Pre svega profesora Marka Stojanovića, Mišu Filipovića i Aleksandra Tomića, koji vode računa o fizičkoj pripremi Partizanovih fudbalera. Sve u svetlu činjenice da, iako gori od želje da se dokaže u klub koji ga je lansirao na veliku scenu, Lazar Marković mora da bude obazriv, pošto je ovo već treća uzastopna sezona u kojoj je u nekoj vrsti čekaonice, sa malim brojem utakmica u nogama.

Konkretno, otkako se vratio u Beograd skupio je 12 mečeva, s tim da je počeo sedam. Prethodne sezone odigrao je samo drugo poluvreme na gostovanju Fulama Vest Hemu i to je bilo sve u takmičarskoj 2018/19. A one ranije (2017/18) bio je na terenu tek osam puta, od toga pet kao starter. Kad se crta podvuče, Lazar Marković je u tri „krnje“ sezone počeo samo 12 utakmica. Primera radi, isti broj susreta samo u minulom evropskom ciklusu (u kvalifikacijama i grupnoj fazi) imaju Vladimir Stojković, Strahinja Pavlović, Slobodan Urošević, Saša Zdjelar, Zoran Tošić, Sejduba Suma i Umar Sadik.

Polazne tačke nisu svima iste. I to bi trebalo imati na umu.

(FOTO: Star sport)

Najnovije vesti


×