{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Montolivo izneo prljav veš iz Milana: Naterali me da se penzionišem, na silu uzeli traku zbog Bonućija, Gatuzo se umalo izvinjavao što me vraća u tim...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 16
“Ostao sam iz različitih razloga, ali nikada nisam odbio da odem“, priznaje novopečeni fudbalski penzioner
Montolivo izneo prljav veš iz Milana: Naterali me da se penzionišem, na silu uzeli traku zbog Bonućija, Gatuzo se umalo izvinjavao što me vraća u tim...

U danu kada se ceo fudbalski svet klanja jednom od najboljih golgetera svoje generacije Davidu Vilji posle odluke da okači patike o klin po završetku sezone, Italiju drmaju izjave bivšeg kapitena Milana Rikarda Montoliva koji je potpuno neprimetno već otišao u penziju. Preranu, kako sam tvrdi u intervjuu za Korijere delo Sport, gde je izneo prljav veš i otkrio zašto je morao da ode ranije među fudbalske veterane i kako mu se fudbal smučio zbog ophođenja prema njemu.

Montolivo je prošlog leta napustio klub i od tada je bez angažmana, ali je u međuvremenu rešio da ipak prestane s aktivnim bavljenjem fudbalom.
“Prestao sam da igram“, rekao je Montolivo za korijere i produžio misao:
“Nastaviću da živim u Milanu sa porodicom, ali šta ću raditi, to ne znam. Moraću dobro da razmislim o svemu“.

Zašto si odlučio da u 34. godini okačiš kopačke o klin?
“Može se reći da me je Milan naterao da prestanem da se bavim fudbalom. Nisam dobio šansu da se oprostim od navijača posle sedam godina“, priča bivši italijanski reprezentativac koji je u karijeri odigrao 348 utakmica i postigao 25 golova u Atalanti, Fjorentini i Milanu.

Montolivo prošle sezone nije odigrao nijednu utakmicu, a izneo je i kako se osećao kada je video da bivši trener Rosonera Đenaro Gatuzo koristi igrače s drugih pozicija kako bi popunili njegovo mesto...
“Kada sam video da Gatuzo koristi Kalabriju i pomera ga sa svoje pozicije na beku kako bi igrao umesto mene protiv Fjorentine, shvatio sam da problem nije u meni, ali i da odgovore koje tražim neću dobiti nikada“.

Čovek koji je sa Azurima igrao finale Evropskog prvenstva 2012. kaže da je doživljavao scene koje nije mogao ni da zamisli – da se Gatuzo praktično izvinjava direktorima i vlasnicima kluba zato što ga vraća u prvi tim...
“Nekoliko puta im se praktično izvinjavao zbog toga. Pričao sam s Gatuzom o tome i on mi je rekao da moji testovi fizičke spreme nisu u ravni s ostalim igračima u timu. Tako nešto se ne bi ni dogodilo da mi nije bilo zabranjeno da treniram s ekipom do sredine novembra“.

Šta se dalje dešavalo?
“Da bi opravdao moj povratak u tim, Gatuzo je često pričao kako timu nedostaju Brešijanini i Torazi, momci iz Primavere. Kada bi nastala frka u timu, opet bi me pozvao da se pridružim, ali sam najčešće trenirao sam, s Alenom Halilovićem ili momcima iz Primavere“.

Da li se nešto desilo između Gatuza i tebe?
“Ne, ništa. Nikada ni sebi nisam mogao da objasnim tu situaciju između nas dvojice, pošto ni sam nisam dobio odgovore na mnoga pitanja. Pazite, kada je zamenio Vinćenca Montelu, Gatuzo je prvo zvao mene i još nekoliko iskusnih igrača kako bi tražio savete i dobio pravu podršku“.

Kako se i kada desilo da ti je oduzeta kapitenska traka u Milanu?
“Više nisam bio kapiten onog trenutka kada je doveden Leonardo Bonući. Pozvan sam na razgovor s Mirabelijem (bivšim sportskim direktorom) i Montelom (bivšim trenerom Milana) i tada su mi njih dvojica rekli da moram da se odreknem trake. Odgovorio sam im da to nije dobra ideja, pošto je Milan veliki klub s delikatnim balansom. Smatrao sam da bi neki drugi igrači poput Bonaventure bolje popunili tu ulogu i da bi takva odluka trebalo da se donese u svlačionici“.

Međutim...
“Oni su mi samo odgovorili da diskusije nema i da je tako naredio bivši vlasnik Milana Li Jonghong. Takav odgovor sam dobio i od Bonućija“.

Situacija se dodatno pogoršala onog trenutka kada je Milan kupio Lukasa Bilju.
“Bilja je bio veliko pojačanje i s njim se menjala hijerarhija u timu. On je bio predviđen za startera, a ja da se borim za svoje mesto u timu“.

Montolivo priznaje da je prihvatio novu ulogu, ali onda ga je klub dodatno gurnuo u zapećak...
“Na kraju jula nisam putovao na predsezonsku turneju po SAD sa ostatkom ekipe i nikad mi nije rečeno zašto je tako. Rezultati svih testova bili su vrhunski, ali očigledno je nešto drugo bilo problem. O svemu su me izvestili putem SMS poruka i to dan pre puta“, priča Montolivo i nastavlja:
“I tada sam pričao s direktorima, Leonardom i Maldinijem, a oni su mi rekli da ću biti treći izbor i da to moram da prihvatim. Ta njihova bezdušnost me najviše bolela. Posle svega što se desilo protiv Fjorentine bilo mi je jasno da više nisam ni treći, već možda deveti izbor“.

Poslednji meč za Milan Rikardo Montolivo odigrao je u maju 2018, kada je kao izmena ušao u finalu Kupa Italije, u momentu kada je Juventus već vodio sa 4:0...
“Za mene je taj čin pokazao da klub ne pokazuje dovoljno poštovanja prema meni“.

Zašto si ostao?
“Iz različitih razloga. Na kraju jula me nisu zvali na turneju i bilo je premalo vremena da se reaguje na tržištu. Dobro sam, još se dobro osećam, da mogu da igram, ali očigledno neko nije želeo da veruje u to. Osećam se kao da neki ljudi nisu hteli da mi pruže šansu. Jedno mora da bude jasno – nikada nisam odbio da odem“, završava Montolivo.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×